Lumea la zi

Succes pentru Rusia pe câmpul de luptă? Mercenari Wagner susțin că au pus stăpânire pe Soledar

rusia wagner telegraph.com
sursă foto: telegraph.com

Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a afirmat că forțele sale au finalizat cucerirea orașului ucrainean Soledar, ceea ce, dacă se confirmă, ar marca primul succes major al Moscovei pe câmpul de luptă din vara anului trecut.

„Unitățile Wagner au preluat control întregul teritoriu al orașului Soledar”, a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj audio difuzat pe canalul său Telegram marți seara, 10 ianuarie. Prigozhin a mai spus că trupele ucrainene au fost încercuite în centrul orașului. „Sunt lupte de stradă în curs de desfășurare. Numărul prizonierilor luați va fi anunțat mâine”, a spus el, citat de publicația The Guardian.

Denis Pușilin, un oficial împuternicit al Rusiei în estul Ucrainei, a declarat pentru canalul rusesc Channel One că Soledar a fost capturat. „În momentul de față, potrivit informațiilor pe care le am, centrul orașului Soledar se află deja sub controlul unităților Wagner”, a spus el. Prigojin a publicat o fotografie în care apare el însuși, înconjurat de luptători Wagner, în ceea ce pare a fi una dintre minele de sare din Soledar, probabil o replică deliberată la oficialii americani care au afirmat public în ultimele zile că controversatul om de afaceri este interesat să preia minele de sare și ghips din zonă.

Șeful grupului Wagner din Rusia spune că trupele sale au preluat controlul asupra Soledar | Ucraina | The Guardian

Șeful grupului Wagner din Rusia spune că trupele sale au preluat controlul asupra Soledar | Ucraina | The Guardian

Un succes iminent sau nu?

Nu a fost posibil să se verifice imediat locația fotografiei și nu a existat nicio confirmare din partea oficialilor ucraineni cu privire la afirmațiile lui Prigojin, dar în ultimele zile au existat speculații la Kiev și în capitalele occidentale că căderea lui Soledar era iminentă. Rezumatul de miercuri dimineață al armatei ucrainene a făcut o singură mențiune despre Soledar, enumerând orașul ca fiind unul dintre cele câteva bombardate în regiunea Donețk.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în informarea sa zilnică de mai devreme, marți, că o mare parte din Soledar era probabil să fie deja sub control rusesc. „O parte din lupte s-au concentrat pe intrările în tunelurile de 200 km de lungime ale minei de sare dezafectate care trec pe sub district. Ambele părți sunt probabil îngrijorate de faptul că acestea ar putea fi folosite pentru a se infiltra în spatele liniilor lor”, se arată în briefing.

Zelenski, alături de soldații din Soledar

În discursul său nocturn de marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit apărătorilor „eroici” din Soledar, dar nu a oferit nicio actualizare a situației militare.

În discursul său din noaptea precedentă, Zelenski a declarat că trupele ucrainene rezistă la „noi și chiar mai dure atacuri” asupra orașului, în contextul în care se speculează că pregătește opinia publică pentru pierderea orașului. El a spus că forțele rusești au suferit pierderi uriașe în luptă. „Zona de lângă Soledar este acoperită de cadavrele invadatorilor… așa arată nebunia”, a declarat Zelenski. El a spus că orașul a fost complet distrus și că rezistența ucraineană a câștigat „timp și forță suplimentară”.

Contradicții de război

„În ciuda presiunii sporite asupra Bakhmut, este puțin probabil ca Rusia să învăluie orașul în mod iminent, deoarece forțele ucrainene mențin linii defensive stabile în adâncime și controlul asupra rutelor de aprovizionare”, se arată în informarea Ministerului Apărării.

Rolul lui Wagner în ofensiva Soledar este probabil să adâncească o bătălie pentru putere și influență în planificarea invaziei rusești. Prigojin, un proprietar de restaurant din Sankt Petersburg care a devenit faimos ca „bucătarul lui Putin”, și care până la începutul acestui an a negat că se află în spatele lui Wagner, și-a asumat un rol mult mai public de la invazie. El a recrutat direct din închisori și a adresat critici publice frecvente generalilor de rang înalt, insistând că trupele sale sunt mai eficiente decât armata regulată rusă.

Mosteriosul Prigojin

„Vreau să subliniez încă o dată că nimeni, cu excepția lui Wagner, nu a luat parte la asaltul de la Soledar”, a declarat Prigojin marți seara. Ofițerii de informații occidentali consideră că grupul Wagner joacă un rol din ce în ce mai important în campania Rusiei și că, potrivit unui oficial care a vorbit sub rezerva anonimatului, „există o posibilitate realistă ca personalul Wagner să reprezinte acum un sfert sau mai mult din combatanții ruși”.

Cu toate acestea, eficacitatea lor militară în sectorul Bakhmut, unde sunt concentrate forțele lor, este considerată încă limitată, același oficial descriind ritmul de avansare ca fiind atât de lent încât „uneori este nevoie de două săptămâni pentru a cuceri o singură casă”.