Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin face bani și din vodcă! Băutura care-i poartă numele i-ar fi adus în cont 500 de milioane de dolari
Lumea la zi

Vladimir Putin face bani și din vodcă! Băutura care-i poartă numele i-ar fi adus în cont 500 de milioane de dolari

vladimir putin, putinka, vodca ce-i poartă numele (sursă foto: stiri.md)
sursă foto: stiri.md

O amplă investigație a fost recent publicată de către publicația rusească Proekt. Aceasta vine cu acuzații de corupție, iar personajul principal ar fi chiar președintele Vladimir Putin. Acesta ar fi câștigat până la 500 de milioane de dolari doar din vânzările unei populare băuturi alcoolice din țara sa ce-i poartă numele, Putinka.

Perioada despre care vorbesc jurnaliștii de la Proekt este cuprinsă între anii 2004 și 2019, asta după ce celebra băutură a apărut pe piață în anul 2002. Până în anul 2005, adică în doar trei ani, aceasta a ajuns lider de piață, asta după ce au ajuns să se vândă peste 40 de milioane de litri în fiecare an.

În plus, potrivit informațiilor relatate de către cei de la Proekct, această perioadă ar fi coincis cu un vârf al ratei de deces din cauza alcoolului în Rusia.  

Putin și Putinka

Chiar dacă cei care dețin brandul de vodcă Putinka s-au tot schimbat de-a lungul timpului, toți cei care au fost pe la conducerea companiei au avut legături strânse cu cercul de apropiați ai lui Putin. Jurnaliștii de la publicația mai sus amintită susțin că liderii companiei au fost obligați de fiecare dată să aloce o parte din profiturile lor chiar președintelui rus.

Ermira Consultants, o companie de offshore cipriotă deținută oficial de Vladislav Kopilov, un avocat din Sankt Petersburg, a fost cea care a luat frâiele brandului de băuturi la un moment dat, iar acum reprezentanții acesteia dezvăluie acum că ar fi reprezentat „buzunarul lui Putin”. Adică locul pe unde treceau toți banii ce proveneau din profiturile acestei companii ce produce Putinka.

Vladimir la palat

Dezvăluirile nu se opresc aici, căci cei de la Proekt au identificat, de asemenea, firma Ermira Consultants ca fiind una dintre companiile implicate în construcția „palatului” lui Vladimir Putin de pe malul Mării Negre. Despre această reședință a informat pentru prima dată Alexei Navalnîi, care la momentul de față se află încarcerat, cunoscut fiind drept un militant împotriva corupției, Navalnîi a vorbit public pentru prima dată despre acest „palat”, cum îl numește presa internațională în cadrul unei investigații din 2021, despre care s-a spus ulterior că ar fi creat mare vâlvă la Kremlin.

Compania offshore cu sediul în Cipru a fost, de asemenea, implicată și în achiziționarea unui apartament de 120 de metri pătrați în prestigiosul cartier Aeroport din Moscova, dar și a unui penthouse în orașul-stațiune Sochi de la Marea Neagră. Iar lista este destul de numeroasă. Cei de la Proekt susțin faptul că fiecare dintre aceste proprietăți a fost achiziționată pentru Vladimir Putin sau pentru membrii cercului său apropiat.

„Am folosit adesea termenul „a plăti cu Emira”, ceea ce însemna folosirea banilor lui Vladimir Putin pentru a finanța o anumită afacere făcută în mod special în interesul său, al președintelui”, a declarat pentru Proekt o sursă anonimă din interiorul Emira Consultants, citat de cei de la The Moscow Times.