Infofinanciar > Info > Care sunt cele mai faimoase băuturi consumate de Crăciun și Anul Nou?
Info

Care sunt cele mai faimoase băuturi consumate de Crăciun și Anul Nou?

libertatea.ro
FOTO:libertatea.ro

Crăciunul este o sărbătoare internațională sărbătorită de fiecare popor în funcție de orânduiala religioasă, cutumele și tradițiile locului. Pe lângă bucatele tradiționale specifice fiecărei națiuni, fiecare țară se laudă cu băuturile specifice care se consumă doar de sărbători.

Băuturile au un rol important în validarea tradițiilor și poate că de aceea numeroase popoare asociază sărbătoarea cu o anumită licoare, fie că au deja notorietate, sunt cunoscute în plan local, sau abia așteaptă să fie descoperite. Potrivit portalului mixstuff se pare că licorile bahice ocupă un capitol mai nuanțat și mai rafinat decât mâncarea.

De exemplu, cele două state vecine din Europa Centrală, Austria și Germania sunt renumite pentru vinul fiert, recunoscut pe plan local pentru aromele date de scorțișoară, ghimbir sau portocala amară, vinul fiert se transformă într-un prevestitor al Crăciunului.

Punch-ul britanic datează din 1400

Un pic mai la est, peste Canalul Mânecii, Marea Britanie este recunoscută pentru Wassail sau Punch. Această tradiție privind băutura din cidru fierbinte datează undeva de prin anii 1400 și s-a păstrat intactă până în zilele noastre. În limbajul arhaic anglican wassail înseamnă să fii sănătos. Altfel spus, este același ”hai noroc” dar cu o altă pălărie.

Peste ocean în Lumea Nouă, mai exact în Chile licoarea specifică locului are o denumire ușor ciudată ”Cola de mono” se traduce în română drept ”coadă de maimuță”. Dar ce conține această băutură, ei bine este un amestec cremos din pulpă de fructe cu cea mai frecventă vodcă. Pretențioșii înlocuiesc vodca cu o băutură mai extravagantă coniac sau rom. Înnobilată sau nu  ”Cola de Mono” se consumă doar rece.

Revenind pe bătrânul continent, urmașii vikingilor din peninsula scandinavă consumă de Crăciun o băutură similară cu vinul fiert din Germania și Austria. În Suedia și Finlanda băutura are două variante cu alcool sau fără. Prima variantă este compusă din vin roșu fiert asezonat cu scorțișoară, coacăze negre, cuișoare, stafide, migdale și must de struguri care ajută la diluarea tariei alcoolului.

Lichiorul de ou, cea mai consumată băutură din SUA și Canada

În Statele Unite și Canada sărbătorile de sfârșit de an sunt celebrate cu lichiorul de ou, o băutură despre care nu se știe cine deține patentul, însă este foarte consumată la sfârșit de an. Are la bază o cremă din gălbenuș frecat cu zahăr, lapte, rom, coniac la care  se mai adaugă, după preferințe, o mirodenie care să personalizeze produsul, potrivit ziare.com.

Puțin mai la sud, în Mexic, de sărbători veți găsi la tot pasul standuri care vând Punch Navideno, o băutură specifică bărbaților. Reprezentantele sexului frumos se pot bucura de savoarea acestei licori acasă și nu în public. Băutura are în componență zahăr mere, pere, critice, stafide, prune uscate, păducel mexican, la care se adăugă tequila, brandy și rom în funcție de preferințele „bucătarului”.

Tradiția latină ajunge și in Guatemala, unde locuitorii sărbătoresc Crăciunul cu un preparat la fel de complicat ca al mexicanilor. Ingredientul principal este romul la care se adugă pulpa de fructe, prune, caise, mere, ananas, papaya, și alte condimente precum ienibaharul, scorțișoară, cuișoare, coajă de portocală.

În Lituania, băutura tradițională este dată de laptele din semințe de bac. Este o băutură care produce somnolență și are efecte ușor euforice din cauza esenței de mac care obține și opiu. Jamaica, recunoscută pentru romul de calitate, de sărbători se consumă un anumit tip de punch. Principalele ingrediente folosite sunt frunzele de caris, fructele de pădure, ghimbirul proaspăt și suc de lămâie proaspătă. Totul este stropit cu rom și se consumă după câteva zile de macerare.

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.