Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin amenință Occidentul: „Vom produce și vom moderniza peste 1.600 de tancuri!”
Lumea la zi

Vladimir Putin amenință Occidentul: „Vom produce și vom moderniza peste 1.600 de tancuri!”

Tancuri rusești
Sursă foto: Shutterstock

Rusia intenționează să producă și să modernizeze un total de peste 1.600 de tancuri în următorii trei ani, a declarat președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unui interviu în direct la Moscova.

„Nu am mai văzut niciodată un asemenea mesaj: instigatorii plănuiesc să trimită 420 sau 440 de tancuri în Ucraina, la fel și muniție. În acest timp, noi vom produce altele noi și vom moderniza peste 1.600 de tancuri existente”, a precizat președintele Federației Ruse.

Potrivit acestuia, în scurt tip dotarea militară a trupelor ruse o va depăși pe cele ale ucrainenilor, care sunt ajutați masiv de SUA și aliații săi. „Numărul total de tancuri ale armatei ruse va depăși de trei ori numărul tancurilor Forțelor Armate ale Ucrainei. Chiar mai mult decât triplu… Ca să nu mai vorbim de forțele aeriene. Diferența acolo este de 10 ori mai mare”, a precizat liderul de la Kremlin.

Rusia are o singură fabrică de tancuri

Rusia are o singură fabrică de tancuri și pierde în fiecare lună mai multe tancuri decât poate produce sau repara. Rusia are un stoc mare de tancuri T-72, dar nu are nici capacitatea, nici piesele necesare pentru a le moderniza.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, germanii au distrus tancurile sovietice într-un ritm alarmant. Cu toate acestea, deși Armata Roșie a pierdut 80.000 de tancuri, capacitatea industrială a Uniunii Sovietice i-a permis să încheie războiul cu mai multe tancuri decât la începutul războiului. În prezent, sunt utilizate mult mai puține tancuri, deoarece acestea sunt mult mai puternice și mai scumpe. Cu toate acestea, în războiul împotriva Ucrainei, Rusia a pierdut un număr uriaș de tancuri, la fel ca și Uniunea Sovietică.

Ucraina susține că a distrus peste 3.250 de vehicule. Blogul de informații militante Oryx înregistrează pierderea a 1.700 de vehicule. Institutul Internațional pentru Studii Strategice susține că aproximativ jumătate din flota de blindate T-72 a Rusiei a fost distrusă, potrivit pravda.com.

În anii 1940, fabricile sovietice puteau produce mai mult de 1.000 de tancuri pe lună. Fabricile care produceau tractoare și motoare de cale ferată au fost transformate pentru a putea produce tancuri. Fabrica are acum însă mai bine de 90 de ani, iar astăzi este mai dificil să se accelereze producția.

Componentele electronice din tancurile moderne sunt foarte sofisticate. Acest lucru încetinește viteza de producție și face dificilă pentru multe alte fabrici care vizează producția de tancuri să facă tancuri cu ușurință, potrivit economist.com.

Tactica germană a schimbărilor din mers

Pentru a atinge obiectivele anunțate de Vladimir Putin, Rusia ar putea urma tactica utilizată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de armata germană, care a fost echipată progresiv cu arme dezvoltate din mers.

Un exemplu în acest sens este distrugătorul de tancuri Hetzer, pentru care germanii au folosit șasiul Panzer 38 (t), care era fiabil din punct de vedere mecanic și putea fi produs în cantitate mare. Acesta a fost echipat cu un tun antitanc de 75 mm, într-o carcasă cu profil redus și înclinată puternic, dar care putea doborî majoritatea vehiculelor blindate aliate.

Logica din spatele unor astfel de schimbări era de a îmbunătăți ceea ce exista deja, iar germanii aveau încă o mulțime de atuuri. Analiștii militari pun sub semnul întrebării eficiența acțiunilor similare întreprinse de ruși și susțin că ele subliniază lipsa resurselor cu care se confruntă trupele ruse.