Infofinanciar > Lumea la zi > Volodimir Zelenski pune presiune pe aliați: Ucraina nu lansează contraofensiva pentru că nu are suficiente arme
Lumea la zi

Volodimir Zelenski pune presiune pe aliați: Ucraina nu lansează contraofensiva pentru că nu are suficiente arme

volodimir-zelenski
Sursa foto: euronews

Într-un interviu acordat ziarului japonez Yomiuri Shimbun, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu poate începe o contraofensivă împotriva Moscovei până când aliații occidentali nu trimit mai mult sprijin militar.

Volodimir Zelenski a subliniat în cadrul interviului acordat cotidianului nipon spus că situația din partea de est a țării „nu este bună”. Liderul ucrainean a făcut un apel direct către  Statele Unite și țările europene aliate, care contribuie sa susținerea militară a Kievului, să își intensifice eforturile în direcția furnizării de muniție.

Ucraina copleșită de bombardamentele rușilor

Președintele Volodimir Zelenski a adăugat că armata rusă lansează zilnic de trei ori mai multe obuze decât armata ucraineană. Dorința trupelor ruse este de a stabiliza linia frontului, ceea ce indică o revenire a Federației Ruse la un plan operațional defensiv, după ce încercările ofensive nu au dat rezultate convingătoare, potrivit pravda.com.ua.

Acest lucru vine în contextul în care regiunea de est a țării devastată de război a fost martora unora dintre cele mai aprige bătălii, inclusiv pentru orașul cheie Bakhmut. Cu toate acestea, comandantul suprem al Ucrainei, generalul-locotenent Valerii Zalujnîi, a declarat vineri, într-o postare pe Facebook, că situația din acest oraș din estul țării se „stabilizează”.

Deși a recunoscut situația de pe linia frontului ucrainean, Zalujnîi a mai spus că aceasta „este cea mai dură în direcția Bakhmut” și că datorită „eforturilor extraordinare” ale forțelor ucrainene „reușim să stabilizăm situația”. Rapoartele sugerează, de asemenea, că Ucraina a fost martoră la creșterea numărului de victime în regiune.

Care sunt așteptările președintelui ucrainean

„Așteptăm ca muniția să ajungă de la partenerii noștri”, a declarat Zelenski pentru ziarul japonez. Președintele ucrainean a vorbit, de asemenea, despre modul în care tancurile furnizate de Germania și de alții sunt așteptate să fie desfășurate pe câmpul de luptă începând cu luna aprilie, adăugând că avem nevoie de tancuri pentru „de-ocuparea Ucrainei”. Când a fost întrebat despre contraofensiva așteptată, Zelenski a spus: „Nu putem începe încă, nu ne putem trimite soldații noștri curajoși pe linia frontului fără tancuri, artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune”.

Rapoartele de speculații privind contraofensiva ucraineană, în special cu privire la momentul și locul în care ar putea avea loc, au stârnit, de asemenea, furia Ministerului Apărării de la Kiev. Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a intrat pe rețelele de socializare și a îndemnat oamenii să nu mai discute despre eventualele planuri. Ea a adăugat: „Vă rugăm să nu mai puneți întrebări experților despre o contraofensivă în direct, vă rugăm să nu mai scrieți bloguri și postări pe această temă, vă rugăm să nu mai discutați public planurile militare ale armatei noastre”, a relatat BBC.

În timpul interviului, Zelenski a vorbit și despre planul de pace în 12 puncte al Chinei, care nu cere retragerea trupelor rusești sau returnarea tuturor teritoriilor confiscate de Moscova și a declarat că „suveranitatea și integritatea noastră teritorială” sunt pe primul loc. El a mai spus că nu a primit niciun mesaj de la Beijing cu privire la o propunere de mediere a păcii între Rusia și Ucraina și că, chiar și după „mesaje directe” prin canalele diplomatice, a dorit să vorbească cu președintele chinez Xi Jinping, Zelenski nu a primit niciun răspuns, conform wionews.com.