Infofinanciar > Lumea la zi > Cu ce se laudă Putin în Ucraina: De trei ori mai multe tancuri, de trei ori mai mulți militari! Ce dă Occidentul e mizilic
Lumea la zi

Cu ce se laudă Putin în Ucraina: De trei ori mai multe tancuri, de trei ori mai mulți militari! Ce dă Occidentul e mizilic

Armata Rusia, sursa foto: europa.fm
Sursa foto: europa.fm

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că, în timp ce aliații pot furniza 400 de tancuri Ucrainei, complexul militar-industrial rus va produce peste 1.600 de tancuri noi. Numărul total de tancuri din armata rusă va fi de trei ori mai mare decât cel al AFU, a adăugat președintele într-un interviu publicat pe canalul Telegram al Kremlinului.

Președintele a comentat, de asemenea, acordul dintre 17 țări UE și Norvegia de a furniza 1 milion de muniții Ucrainei în următoarele 12 luni. Șeful statului a spus dezvoltarea complexului militar industrial rusesc are loc într-un ritm foarte rapid și că Rusia va putea produce de trei ori mai multe obuze în aceeași perioadă.

Forța Rusiei, copleșitoare

Vladimir Putin a adăugat că, pe baza surselor de care dispune Rusia, SUA produc 14.000-15.000 de obuze pe lună, în timp ce forțele armate ucrainene folosesc până la 5.000 de obuze pe zi de conflict.

La 20 martie, 17 țări din Uniunea Europeană și Norvegia au decis să furnizeze Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie în decurs de un an. Aliații au elaborat un plan în trei puncte: primul ar urma să aloce 1 miliard de euro pentru livrări imediate, al doilea ar urma să ofere 1 miliard de euro pentru achiziții comune, iar al treilea ar urma să creeze o comisie pentru a crește în mod dramatic capacitatea de producție.

În ianuarie, țările occidentale au aprobat pentru prima dată livrările tancurilor lor către Ucraina. Germania a fost de acord să exporte și să reexporte Leopard după ce SUA și Marea Britanie au luat decizii similare. Acest lucru a deschis posibilitatea ca și alte țări occidentale să trimită tancuri. Potrivit rapoartelor mass-media, multe dintre acestea au întâmpinat dificultăți din cauza necesității de a repara Leopardul. La 23 martie, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat că SUA intenționează să furnizeze Ucrainei tancuri Abrams din cele existente în serviciu. Inițial, s-a presupus că forțele armate ucrainene vor primi tancuri noi din producție, potrivit kommersant.ru.

Livrarea tancurilor Ucrainei

Generalul de brigadă Patrick Ryder, în același timp ecretarul de presă al Pentagonului, a precizat: „DoD, în strânsă coordonare cu Ucraina, a decis să cumpere varianta M1A1, ceea ce ne va permite să accelerăm semnificativ termenele de livrare și să livrăm această importantă capacitate Ucrainei până în toamna acestui an”.

Ryder a mai comentat și că M1A1 Abrams va avea „o capacitate foarte asemănătoare” cu M1A2, chiar și un blindaj avansat și sisteme de armament, spre exemplu un tun de 120 mm și o mitralieră grea de calibru 50.

„Este vorba de a pune această importantă capacitate de luptă în mâinile ucrainenilor mai devreme decât mai târziu”, a afirmat generalul.

Este interesant de analizat că, la scurtă vreme după ce SUA au declarat că vor face un transfer de M1A1 Abrams Ucrainei, președintele ucrainean Zelenski a criticat că ar fi „prea târziu” dacă livrarea tancului principal de luptă american M1 Abrams ar fi amânată până în august.

„În general, sunt recunoscător lumii pentru sprijinul acordat Ucrainei. Însă, dacă vorbim sincer și onest cu dumneavoastră, numărul de tancuri și timpul de livrare au o importanță crucială și critică, în comparație cu decizia luată”, a explicat Zelenski într-un interviu oferit postului britanic Sky News, conform eurasiantimes.com.