Infofinanciar > Lumea la zi > Suedia nu este uitată de NATO. Jens Stoltenberg: „Este mai aproape acum decât a fost vreodată de statutul de membru”
Lumea la zi

Suedia nu este uitată de NATO. Jens Stoltenberg: „Este mai aproape acum decât a fost vreodată de statutul de membru”

Jens Stoltenberg, secretar general NATO
Sursa foto: Agenzia Nova

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări Suediei că în cazul unui atac NATO va interveni. Atunci când Finlanda a devenit membră de drept a Alianței Nord-Atlantice, oficialul a spus că Suedia nu va rămâne singură.

„Tuturor aliaţilor le pasă de Suedia, au furnizat garanţii de securitate bilaterale, şi-au consolidat prezenţa. Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţionez. Suedia este mai aproape acum decât a fost vreodată de statutul de membru”, a declarat Jens Stoltenberg.

Procesul de aderare este unul destul de complicat pentru Suedia, în special din cauza situației tensionate pe care o are cu Turcia, dar și cu Ungaria.

Finlanda a devenit membru NATO

Finlanda s-a alăturat NATO într-o schimbare istorică declanșată de războiul din Ucraina, provocând furie în Rusia, unde oficialii au considerat această mișcare drept o amenințare. Drapelul finlandez a fost arborat marți după-amiază la sediul din Bruxelles al celei mai mari alianțe militare din lume, la aproape un an după ce Helsinki a depus oficial cererea de aderare.

Ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto, a finalizat anterior procesul de aderare prin înmânarea unui document oficial secretarului de stat al SUA, Antony Blinken; Departamentul de Stat al Statelor Unite este depozitarul textelor NATO privind aderarea.

„O zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică și pentru NATO în ansamblul său. Acest lucru va face Finlanda mai sigură și NATO mai puternică. Acesta a fost cel mai rapid proces de aderare din istoria NATO”, a declarat Stoltenberg.

Președintele Finlandei, Sauli Väinämö Niinistö, a declarat că aderarea nu a fost „îndreptată împotriva nimănui” adăugând că țara sa este „stabilă și previzibilă”.

Într-un an a devenit membră NATO

Finlanda și-a depus candidatura în luna mai, alături de Suedia, în contextul în care temerile legate de agresiunea rusă au crescut în nordul Europei după invazia Moscovei în Ucraina.

„Calitatea de membru a Finlandei nu este completă fără Suedia. Aștept cu nerăbdare ca Suedia să ni se alăture ca al 32-lea membru”, a declarat Niinistö.

Rusia a afirmat de mult timp că extinderea NATO îi compromite securitatea și a promis că va spori capacitatea militară în regiunile sale de vest și de nord-vest, ca răspuns la aderarea Finlandei.

Oficiali din Rusia, inclusiv președintele Vladimir Putin, susțin că unul dintre motivele pentru care au fost trimise forțe armate în Ucraina în februarie 2022 a fost acela de a contracara presupusele planuri occidentale de a folosi Ucraina ca platformă pentru a agresa Rusia. Ei spun că acum duc un „război hibrid” împotriva NATO și a Occidentului, care sprijină Ucraina cu pachete de armament și sprijin financiar de mai multe miliarde de dolari.

Chiar înainte de a accepta documentele, Blinken a spus: „Sunt tentat să spun că acesta este poate singurul lucru pentru care îi putem mulțumi lui Putin”.

Teivo Teivainen, profesor de politică mondială la Universitatea din Helsinki, a declarat pentru Al Jazeera: „Cei mai mulți oameni din Finlanda cred că Finlanda este în siguranță sub protecția celui de-al cincilea articol al NATO”.

Ideea din spatele articolului 5 este că, dacă un membru NATO este atacat, fiecare țară din alianță ar trebui să considere acest lucru ca fiind un act de agresiune. Se consideră că noua aderare „va crește securitatea Finlandei”, a declarat Teivainen.