Infofinanciar > Lumea la zi > Vizita care i-a pus pe liderii lumii pe jar s-a încheiat! Kim se întoarce acasă
Lumea la zi

Vizita care i-a pus pe liderii lumii pe jar s-a încheiat! Kim se întoarce acasă

darurile-rusilor-pentru-kim
Sursa foto: arhiva companiei

Liderul nord-coreean Kim Jong Un se întoarce duminică, 17 septembrie, acasă din Rusia. Pune capăt, în acest fel, unei călătorii de șase zile. Călătoria a declanșat îngrijorări la nivel mondial cu privire la acordurile de transfer de arme între cele două țări aflate în impasuri separate cu Occidentul.

Kim și-a început călătoria de întoarcere în Coreea de Nord la bordul trenului său blindat din regiunea Primorye, în Orientul Îndepărtat al Rusiei. În gară a avut loc o ceremonie de adio.

Călătoria lui Kim

De la intrarea în Rusia de marți, 12 septembrie 2023, în prima sa călătorie peste hotare în mai bine de patru ani, Kim s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin. Acesta a vizitat situri militare și tehnologice cheie. Duminică, el a vizitat o universitate și a urmărit un spectacol de morse la un acvariu rusesc. Mass-media de stat din Rusia a publicat înregistrări video cu Kim discutând cu oficiali ruși prin intermediul unor traducători în timp ce se plimba prin campusul Universității Federale din Orientul Îndepărtat din Insula Russky.

Kim a fost văzut mai târziu la Acvariul Primorsky de pe insulă, cel mai mare din Rusia. Aici a asistat la spectacole cu balene beluga, foci cu blană și morsa „Misha”.

Călătoria lui Kim a evidențiat modul în care interesele lor se aliniază în fața confruntărilor separate cu Occidentul. Oficiali americani și sud-coreeni au declarat că Coreea de Nord ar putea furniza muniții extrem de necesare pentru războiul Moscovei în Ucraina în schimbul tehnologiei rusești sofisticate de armament care ar alimenta ambițiile nucleare ale lui Kim.

Vizitele liderului nord-coreean

La o zi după ce a vizitat o uzină de avioane din Komsomolsk-on-Amur, care produce cele mai puternice avioane de luptă rusești, Kim s-a deplasat la un aeroport din apropiere de Vladivostok. Aici ministrul Apărării, Serghei Șoigu i-a arătat de aproape bombardierele strategice și alte avioane de război ale Rusiei.

Toate avioanele de război rusești arătate lui Kim se numără printre tipurile care au fost folosite în războiul din Ucraina. Inclusiv bombardierele Tu-160, Tu-95 și Tu-22, care au lansat în mod regulat rachete de croazieră.

În timpul vizitei lui Kim, Șoigu u confirmat pentru prima dată că Tu-160 a primit recent noi rachete de croazieră. Rază de acțiune a acestora este de peste 6.500 de kilometri. Șoigu, care s-a întâlnit cu Kim în timpul unei vizite rare în Coreea de Nord în iulie. I-a arătat, de asemenea, lui Kim o altă rachetă de ultimă generație a Rusiei. Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de avionul de vânătoare MiG-31, care a văzut prima sa luptă în timpul războiului din Ucraina.

Motivul vizite

Vizitele lui Kim la siturile militare și tehnologice din această săptămână sugerează, probabil, ce vrea de la Rusia, poate în schimbul furnizării de muniții pentru a umple rezervele în scădere ale lui Putin, în timp ce invazia sa în Ucraina devine un război de lungă durată.

Întâlnirea lui Kim cu Putin a avut loc la principalul port spațial al Rusiei. O locație care a indicat dorința sa de a primi asistență din partea Rusiei în eforturile sale de a achiziționa active de recunoaștere spațială și tehnologii de rachete.

Experții au declarat că o potențială cooperare militară între cele două țări ar putea include eforturi de modernizare a forțelor aeriene învechite ale Coreei de Nord.  Acestea se bazează pe avioane de război trimise de Uniunea Sovietică în anii 1980, informează apnews.com