Infofinanciar > Lumea la zi > Bani pentru Ucraina. Lituania vrea ca UE să plătească mai mult
Lumea la zi

Bani pentru Ucraina. Lituania vrea ca UE să plătească mai mult

euro sursă foto: antena3.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Uniunea Europeană ar trebui să aloce mai mulți bani pentru Ucraina în bugetul său revizuit pe termen lung. De asemenea ar trebui și să suplimenteze fondurile pentru mobilitatea militară a UE, a declarat sâmbătă, 16 septembrie, ministrul lituanian de Finanțe, Gintare Skaiste.

În cadrul unei revizuiri a bugetului UE pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană a propus în iunie 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru Ucraina. Banii sunt pentru a menține finanțarea Kievului în timp ce luptă împotriva agresiunii rusești.

Bani pentru Ucraina

În acest an, UE va plăti Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi extrem de avantajoase. Dar, dacă suma totală propusă de 50 de miliarde de euro va fi menținută, Ucraina va primi doar 12,5 miliarde de euro anual din 2024 până în 2027.

„Dacă împărțiți suma de euro care se află în propunere pe patru ani, suma va fi mai mică decât cea din acest an. Așa că propunerea noastră este că poate putem avea același nivel ca în 2023″, a declarat Skaiste, conform Reuters. „Dacă vom avea același nivel ca în 2023, ar fi 72 de miliarde”.

Ea a declarat că revizuirea bugetului UE ar trebui să adauge și bani pentru mobilitatea militară, drumuri, porturi, poduri și aeroporturi care permit forțelor armate să se deplaseze rapid. Deoarece cele 1,7 miliarde de euro alocate inițial în acest scop sunt insuficiente.

„Vedem că nevoia de infrastructură de mobilitate militară este în creștere. Aceasta depășește un miliard de euro doar pentru Lituania”, a spus ea.

Țările din UE

Guvernele UE își propun să ajungă la un acord cu privire la bugetul revizuit pentru perioada 2021-2027. Acest lucru trebuie să se realizeze până la sfârșitul anului 2023. Discuțiile sunt dificile. Motivul ar fi că reprezentanții Comisiei au cerut, de asemenea, 15 miliarde de euro suplimentare pentru a face față problemelor legate de migrație. Totodată aceasta a mai cerut și alți bani pentru a acoperi creșterea costurilor de împrumut pentru datoria comună a UE. Mai ales că ratele dobânzilor cresc.

Pentru a acoperi o parte din cheltuieli, executivul UE dorește ca guvernele să aloce UE noi fluxuri de venituri specifice. Acestea vor proveni din comercializarea emisiilor de CO2. 0,5% vor fi din baza de profit teoretică a companiilor din UE, calculată de Eurostat.

Skaiste a declarat că Lituania nu a sprijinit niciuna dintre aceste două variante. Deoarece veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii sunt deja folosite de guvern pentru a investi în transformarea economiei în vederea renunțării la combustibilii fosili. Banii de la companii merg deja la bugetul UE prin intermediul contribuției naționale bazate pe venitul național brut, informează reuters.com

Și SUA vine în ajutor

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este așteptat la Casa Albă și la Capitol. Acesta va merge în vizită în SUA cu ocazia Adunării Generale a Națiunilor Unite. Călătoria lui Zelenski are loc în contextul în care Congresul dezbate cererea președintelui Joe Biden de a oferi până la 24 de miliarde de dolari în ajutor militar și umanitar pentru Ucraina în lupta împotriva invaziei rusești.

Jake Sullivan, consilierul de securitate națională al președintelui, a confirmat că președintele american îl va primi pe Zelenski la Casa Albă. Va fi a treia oară când Biden și liderul ucrainean se întâlnesc la Casa Albă.

„Cu siguranță vine într-un moment critic. În timp ce Rusia caută cu disperare ajutor din partea unor țări precum Coreea de Nord pentru războiul său brutal din Ucraina. În timp ce forțele ucrainene continuă să facă progrese în contraofensiva lor. Imediat după următoarea reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei pe care secretarul (apărării) (Lloyd) Austin o organizează cu zeci dintre aliații și partenerii noștri din Europa la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Sullivan în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, potrivit apnews.com