Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orbán vrea un miliard de metri cubi de gaze de la ruși. Dar a obținut numai o zi de căldură
Lumea la zi

Viktor Orbán vrea un miliard de metri cubi de gaze de la ruși. Dar a obținut numai o zi de căldură

Viktor Orban, Sursă foto: dailysabah.com
Foto: dailysabah.com

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria,Tamás Menczer, a informat cu satisfacţie populaţia ţării că Rusia a început să furnizeze Ungariei mai multe gaze naturale decât până acum.

Astfel, până la sfârşitul lunii august zilnic vor fi livrate dinspre Serbia o cantitate de gaze naturale mai mare cu 2,6 milioane de metri cubi faţă de ceea ce prevede contractul pe termen lung, intrat în vigoare din octombrie anul trecut.

Această cantitate înseamnă 20 de zile de livrare suplimentară, respectiv înseamnă în total 52 de milioane de metri cubi de gaze.

Secretarul de stat a scris pe pagina sa de Facebook că despre continuarea livrărilor de gaze în luna septembrie încă au loc negocieri (sau aşa cum s-a exprimat „consultările sunt  deja în curs”.

O zi de căldură

În Ungaria, 52 de milioane de metri cubi de gaze naturale se consumă într-o zi de iarnă nu extrem de friguroasă.
Ministrul de externe, Péter Szijjártó, s-a deplasat, în luna iulie, la Moscova, cu scopul de a cumpăra gaze naturale, şi în urma negocierilor începute atunci s-a reuşit obţinerea a 52 de milioane de metri cubi de gaze.

Aşadar, deocamdată atât a rezultat în urma acestei vizite în cadrul căreia Péter Szijjártó a asistat ca şef al diplomaţiei unei ţări membre NATO pentru ca omologul său rus să poată spune că ucrainenii își împușcau propriii oameni pentru ca apoi să de vina pe ruşi pentru morţi.

Un milliard voia Orban

Cantitatea suplimentară de 52 de milioane de metri cubi de gaze, achiziţionată până acum, este extrem de puţin, mai cu seamă dacă avem în vedere că premierul Viktor Orbán a vrut să cumpere în luna februarie a acestui an un miliard de metri cubi în plus anual de la Gazprom.

În timpul ultimei călătorii a premierului ungar la Moscova, acesta a abordat acest subiect împreună cu președintele rus, Vladimir Putin, care a răspuns că vor ajunge la un acord în acest sens în luna aprilie – adică abia după alegerile din Ungaria.

Numai că pe 24 februarie Rusia a lansat un război de amploare împotriva Ucrainei, astfel că încheierea acordului în aprilie nu a mai avut loc. Ba mai mult, în această vară ruşii au diminuat chiar şi cantitatea de gaze naturale precontractate, livrate Ungariei.

Cu dus și întors

Conform acordului încheiat anul trecut pentru următorii 15 ani, ruşii ar trebui să livreze 4,5 miliarde de metri cubi pe an, din care un miliard de metri cubi este transportat în Ungarie dinspre Austria. În momentul semnării acordului, gazul rusesc a ajuns în Austria din două direcții: prin Ucraina și Slovacia, respectiv dinspre Germania. Până în această vară, livrările de gaze pe ambele conducte au fost reduse semnificativ.

Prin conducta de gaze ucraineano-slovacă, cunoscută drept „Rețeaua Frăția”, sunt livrate cu 50% mai puțin gaze naturale decât se aștepta, iar prin gazoductul german (Nord Stream 1) cu 80% mai puțin. Rușii invocă dificultăți tehnice.
Din cauza livrărilor diminuate, acum, dinspre Austria ajung doar o treime din cantitatea zilnică de gaze naturale, contractate anul trecut de compania energetică ungară MVM cu Gazprom.

Prieteni, dar brânza…

Péter Szijjártó a încercat să aranjeze la Moscova ca volumul de gaze care nu mai vine din sud să fie completat de Gazprom, dar aceasta a fost refuzată deocamdată. Cu toate că Péter Szijjártó a discutat deja în acest sens cu ministrul de externe Serghei Lavrov și cu ministrul energiei, Alexander Novak.

Cu alte cuvinte, sunt livrate mai puţine gaze din Rusia către Ungaria, decât se aștepta Guvernul ungar pe baza contractului său.
Guvernul ungar a decis în luna iulie că trebuie să achiziţioneze alte 740 de milioane de metri cubi de gaze încă din acest an, şi  pentru asta a fost deschisă şi o linie de credit de 1,85 miliarde de euro. Potrivit declaraţiilor lui Péter Szijjártó, această cantitate poate fi achiziţionată doar de la ruşi şi de aceea s-a deplasat la Moscova.
Potrivit unor estimări ale portalului 444.hu, deficitul ar putea fi de 250-350 de milioane de metri cubi. (Până la sfârşitul lunii mai nu au fost probleme, partea proporțională a volumului de un miliard de metri cubi de gaze pe an dinspre Austria a fost livrată, însă de atunci această cantitate a scăzut mai întâi la jumătate și apoi la o treime).

Deficit serios

Tamás Menczer a declarat sâmbătă: „În pofida creşterii dramatice a preţului la gaze naturale, azi întrebarea nu este, în primul rând, cât costă gazele naturale, ci dacă va exista o cantitate necesară pentru perioada de iarnă”. Această afirmaţie ar putea să se refere la faptul că cele 52 de milioane de metri cubi de gaze în plus, tocmai achiziționate, au fost scumpe, dar – potrivit afirmaţiei – prețul nu mai contează.

După negocierile de la Moscova chiar şi Péter Szijjártó a afirmat că gazul rusesc nu este ieftin: „Azi preţul este stabilit de vânzător, iar cumpărătorul fie îl cumpără, fie nu”.