Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orban prins cu ocaua mică! Budapesta a plătit mai mult pentru gazul rusesc față de restul statelor europene
Lumea la zi

Viktor Orban prins cu ocaua mică! Budapesta a plătit mai mult pentru gazul rusesc față de restul statelor europene

Viktor Orban,
FOTO:capital.ro

Viktor Orban, renumit pentru ieșirile sale împotriva sancțiunilor impuse Rusiei, a fost tras pe sfoară chiar de  Vladimir Putin. Ungaria a plătit mai mult decât ar fi trebuit pentru gazul rusesc. Potrivit cotidianului digital independent Nepszava, Budapesta a achiziționat în luna octombrie la un preț cu 8% mai mare, gaze din Rusia, față de restul statelor europene.

Asta în condițiile în care Moscova le-a promis lui Orban și compania că le va vinde energie la o cincime din valoarea tranzacționată pe piața europeană. Potrivit datelor oficiului Central de Statistică ungar (KSH), prețul plătit de Budapesta pentru gaz a fost de aproximativ 2500 de euro pentru o mie de metri cubi, cu 8% peste media tarifului gazelor naturale tranzacționate în aceeași lună pe piața de referință pentru Europa (TTF), cotată la 2305 euro pentru o mie de metri cubi.

Ungaria a plătit cu 8% mai mult pentru gazul rusesc decât restul statelor europene

Suma totală vărsată de Budapesta în conturile Gazprom se ridică la 1,2 miliarde de euro pentru un volum de 481 milioane metri cubi de gaze. Din cauza dependenței de gazul rusesc, Viktor Orban liderul european considerat cel mai apropiat de Moscova, a obținut clemență din partea executivului european în materie de aplicarea plafonului pentru prețul gazelor rusești de import.

Ungaria importă din Rusia 65% din totalul de energie consumată. Presa locală din Ungaria pune sană pe rană și amintește liderului Fidesz că, în urma vizitei din Moscova, din februarie, Vladimir Putin a dat asigurări regimului de la Budapesta că va putea cumpăra gaze la ”a cincea parte din prețul de pe piețele europene”.

Contractul Ungariei cu gigantul Gazprom este unul care se desfășoară pe durata a 15 ani, concernul rus angajându-se să livreze aproximativ 4,5 miliarde de metri cubi de gaze prin intermediul conductei Turkish Stream.

Gazprom și Budapesta au încheiat un contract pe 15 ani

În cea de-a zecea lună a anului trecut, Ungaria a plătit 2.493 de euro pe mia de metri cubi pentru gazul rusesc. În plus, această sumă depășește cu încă 8 procente nivelul mediu al prețului de 2.305 euro pe mia de metri cubi de acum două luni, care este standardul bursei de gaze din Olanda, numită Ttf.

Acesta este din nou un nivel de preț fără precedent. În plus, informează publicația nepszava.hu, ungurii au plătit atât de mult pentru cantitatea extraordinară de 481 de milioane de metri cubi importată din Rusia, al cărei singur „cec” lunar s-a ridicat astfel la 1,2 miliarde de euro.

Calculat în forinți, în octombrie, în perioada de apogeu a rezervelor interne de gaze, statul maghiar a plătit rușilor suma record de 483 de miliarde de forinți pentru gaz, rivalizând cu bugetul anual al principalelor subsisteme ale trezoreriei de stat.

Statul maghiar a ajutat agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei cu cel puțin 1 779 de miliarde HUF (forinți), în primele zece luni ale anului numai prin prețul gazelor.