Infofinanciar > Lumea la zi > Situația gazelor și petrolului! Care sunt statele europene care au reușit să rupă dependența față de Rusia
Lumea la zi

Situația gazelor și petrolului! Care sunt statele europene care au reușit să rupă dependența față de Rusia

Petrol rusesc
sursa foto: finacial times

Războiul Rusiei în Ucraina a scos la lumină vulnerabilitatea economică provocată de dependența Europei față de petrolul și gazele rusești, după ce Vladimir Putin a decis să reducă drastic aprovizionarea către țările europene. Pe fondul sancțiunilor impuse de Occident statului lui Putin, importurile de petrol din Rusia se vor opri odată cu luna februarie a anului următor.

În acest context, statele europene au fost nevoite să găsească soluții alternative pentru a se aproviziona cu gaze naturale și petrol, fie din Orientul Mijlociu, SUA și America de Sud, fie prin a se reorienta către alte surse de energie, cum ar fi energia regenerabilă. Unele state au optat pentru tăierea completă a importurilor din Rusia, pe când altele, cele aflate într-o dependență mai strânsă, au ales să reducă aceste importuri.

Lipsă de coeziune la nivelul statelor membre

Dependența statelor europene față de petrolul și gazele rusești aprovizionează în mod direct vistieria Rusiei, care la rândul său alimentează și finanțează războiul din Ucraina și plasează economia acestor state într-o poziție vulnerabilă, după cum am văzut în cele opt luni de la începutul invaziei din Ucraina. Prețurile petrolului și gazelor au suferit fluctuații constante, atingând valori record din ultimele decenii.

Dar nu toate statele europene au reușit să gestioneze această situație la fel de bine. Lipsa de coeziune la nivelul statelor membre ale UE a fost puternic accentuată în ultimele luni, fiind marcată de discrepanțe cu privire la adoptarea unui plafon pentru prețul gazelor, limitarea importurilor de produse petroliere și sancțiunile aplicate. Piața energetică rusă nu se limitează doar la petrol și gaze.

Potrivit statisticilor de dinaintea declanșării războiului din Ucraina, cei mai mari importatori de gaze rusești erau Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Finlanda și Latvia, pe când Georgia, Estonia, Belgia și Franța se poziționau la finalul liste. În ceea ce privește petrolul, cele mai multe importuri mergeau către Slovacia, Lituania, Polonia, Finlanda și Ungaria, în timp ce Cipru, Portugalia, Irlanda, Spania, Austria, Bulgaria și Slovenia importau mai puțin de 10% din totalul național.

Ce state au devenit independente față de importurile rusești

Datele obținute de Panorama de la Eurostat, biroul statistic al UE, arată că statele membre se pot împărți în trei tabere, în funcție de cum au reușit să pivoteze față de importurile de gaz și petrol din Rusia, relatează HotNews.

-Țările care nu erau dependente de importurile ruse încă de dinaintea începerii războiului din Ucraina, cum ar fi Franța, Olanda, Belgia, Georgia sau Estonia. Pe de altă parte, în acest an a avut loc o creștere considerabilă a importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia, unde Franșa și Spania s-au remarcat în cantitățile cumpărate în 2022.

-Țările aflate într-o situație mixtă, care au reușit în acest an să rupă dependența față de importurile ruse într-una dintre cele două categorii, petrol sau gaze. În această categorie se încadrează și România, care deși nu depinde de importurile de gaze rusești, încă cumpără cantități mari de petrol de la Rusia.

-Țările care nu au reușit în acest an să rupă dependența față de Rusia, ci chiar și-au sporit importurile, exemplul cel mai pregnant fiind cazul Ungariei. Potrivit statisticilor Eurostat, Ungaria a plătit de 46 de ori mai mulți bani pe petrolul rusesc în 2022, decât în 2021. La gaze, a plătit de 28 de ori mai mult Rusiei.

Per total, UE nu a reușit să își rupă dependența de gazul și petrolul rusesc. Rusia rămâne cel mai mare furnizor, acolo s-au dus cei mai mulți bani atât în 2021, cât și în 2022. Ba mai mult, în cazul gazului, prețurile ridicate au făcut ca suma plătită per total către Rusia, la nivelul UE, în primele 8 luni din 2022, să fie dublă față de întreg anul 2021, conform cifrelor Eurostat, obținute de Panorama. Europa și-a sporit însă masiv importurile de gaz din SUA, plătind de aproape cinci ori mai mulți bani pe ele, în primele opt luni din 2022 (peste 30 de miliarde de euro), față de întreg anul 2021. Au rămas în topul surselor de import de gaze Norvegia, Marea Britanie și Algeria.