Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orban dorește capitularea Ucrainei! Ungaria își păstrează retorica împotriva sancțiunilor UE pentru Rusia
Lumea la zi

Viktor Orban dorește capitularea Ucrainei! Ungaria își păstrează retorica împotriva sancțiunilor UE pentru Rusia

Viktor Orban, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

În timp ce steagurile ucrainene flutură în capitalele europene și tancurile occidentale vin în ajutorul Ucrainei, prim-ministrul Ungariei pune în mod deschis la îndoială viabilitatea Ucrainei ca stat suveran. În Budapesta, guvernul său a împânzit străzile cu panouri publicitare anti-sancțiuni.

Rusia, a declarat recent Orbán unui grup eclectic de personalități conservatoare străine, a reușit deja să facă din Ucraina o epavă neguvernabilă. “Acum este Afganistan”, a spus Orbán în timpul unei mese rotunde descrise în The American Conservative. Vladimir Putin nu va pierde și timpul este de partea Rusiei, a susținut el, numind Ucraina „țara nimănui”.

Este un mesaj aproape diametral opus retoricii care zboară în jurul restului alianței occidentale, care chiar săptămâna trecută a străpuns încă o linie roșie atunci când s-a angajat să ofere Ucrainei zeci de tancuri moderne. Iar acest lucru sporește tensiunile dintre Ungaria și Ucraina vecină. Comentariile lui Orbán au stârnit indignare în rândul oficialilor ucraineni, care au declarat că îl vor convoca pe ambasadorul Ungariei.

Orban își dorește să își păstreze relațiile de prietenie cu Rusia

La Budapesta, abordarea lui Orbán este văzută ca fiind parțial o manevră de politică internă pentru a distrage atenția de la problemele economice ale Ungariei, precum și un semn de salut pentru alegătorii naționaliști. Dar există, de asemenea, un sentiment în rândul experților că retorica lui Orbán este mai mult decât politicianism pe termen scurt, liderul maghiar, spun ei, dorește să își păstreze relația de lungă durată cu Kremlinul. Oricum ar fi, consecințele ilustrează prăpastia tot mai mare dintre Orbán și restul aliaților săi din UE și NATO.

„Liderii politici din guvernul Ungariei vorbesc adesea despre promovarea păcii, dar, de la condamnarea sancțiunilor la îmbrățișarea propunerilor rusești de „încetare a focului”, continuă să promoveze politici aprobate de Putin”, a declarat David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta.

„Ne alăturăm apelului guvernului ungar pentru pace, dar aceste apeluri ar trebui să fie adresate lui Vladimir Putin”, a declarat acesta într-o declarație trimisă prin e-mail, adăugând că Washingtonul „va continua să pledeze pentru încetarea acestui război, fiind în mod hotărât alături de victimele acestuia”.

Ungaria nu vrea victoria Ucrainei, ci capitularea Kievului

Dar, în timp ce majoritatea aliaților occidentali s-au mișcat pentru a oferi sprijin tabu pentru Ucraina, Ungaria își dublează poziția conform căreia Kievul ar trebui pur și simplu să înceteze lupta.

„Umanitatea noastră elementară și simțul moralității”, a declarat vineri Orbán la radioul de stat, „ne cere să facem tot ce putem pentru a îngheța linia frontului, pentru a se ajunge la o încetare a focului și pentru a începe negocierile”.

Prim-ministrul a petrecut ani de zile implementând o politică externă duală: bucurându-se de beneficiile apartenenței la UE și NATO, dezvoltând în același timp relații lucrative cu Moscova, Beijing și alte capitale autoritare. Iar atunci când același guvern rus pe care l-a curtat a invadat vecinul Ungariei, Orbán a condamnat invazia, dar nu a renunțat complet la poziția sa favorabilă Rusiei.

Ungaria are un proiect comun cu Rusia pentru o centrală nucleară

Ungaria merge în continuare înainte cu un proiect de extindere a unei centrale nucleare împreună cu Rosatom din Rusia. Iar oficialii ungari continuă să călătorească în Rusia pentru a discuta acorduri energetice. Țara, care se bazează foarte mult pe gazul rusesc, a semnat vara trecută un acord pentru livrări și mai mari, chiar în momentul în care alții încercau să își reducă importurile.

Și, deși Budapesta a aprobat pachetele de sancțiuni ale UE, Orbán a încercat să atenueze unele prevederi. Între timp, în țară, el a desfășurat o amplă campanie anti-sancțiuni în care a dat vina pe Bruxelles pentru problemele economice ale Ungariei.

„Orbán a investit foarte mult” în politicile sale favorabile Rusiei, a declarat Péter Krekó, director al Institutului Political Capital, un organism de cercetare specializat în politica externă maghiară. „Există o inerție care îl aduce în această direcție”, a spus el. „Se pare că [guvernul] nu este cu adevărat capabil să corecteze aceste greșeli”, scrie POLITICO.