Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele Turciei este propus pentru Premiul Nobel! Ungaria susține inițiativa de a-l nominaliza pe Recep Tayyip Erdogan
Lumea la zi

Președintele Turciei este propus pentru Premiul Nobel! Ungaria susține inițiativa de a-l nominaliza pe Recep Tayyip Erdogan

Recep Erdogan, Sursă foto: middleeastmonitor.com
FOTO:middleeastmonitor.com

Ungaria propune nominalizarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Premiul Nobel pentru Pace, datorită eforturilor sale de mediere în vederea soluționării conflictului din Ucraina.

Afirmația aparține ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă după o întâlnire cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, care a avut loc marți la Budapesta. „Turcia este singura națiune de până acum care a mediat cu succes în negocierile” privind reglementarea situației din Ucraina”, a declarat Szijjarto.

Ungaria susține inițiativa de a-l propune pe Tayyip Erdogan pentru Premiul Nobel

Datorită eforturilor președintelui Recep Tayyip Erdogan și ale ministrului Cavusoglu, „s-a ajuns la un acord de eliminare a blocadei cerealelor”, a subliniat ministrul ungar de externe. În acest sens, el a afirmat că Ungaria susține inițiativa de a-l nominaliza pe liderul turc pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Szijjarto a explicat că inițiativa îi aparține lui Attila Tilki, deputat în Parlamentul European din partea partidului de guvernământ Fidesz, Uniunea Civică Maghiară, care este și membru al Consiliului de Bătrâni al Organizației Statelor Turce. Ministrul ungar de externe a făcut apel la Turcia să continue eforturile de mediere pentru a rezolva conflictul din Ucraina.

Președintele turc a mai fost propus pentru nominalizare și de președintele Senatului pakistanez pentru eforturile întreprinse în soluționarea conflictului din Ucraina. Parlamentarii pakistanezi l-au nominalizat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru Premiul Nobel pentru Pace pentru „eforturile sale de a rezolva criza ucraineană”.

Ankara nu a emis încă o declarație cu privire la această nominalizare

„Războiul dintre Rusia și Ucraina s-a transformat rapid într-un focar nuclear care s-ar fi putut încheia cu o catastrofă pentru întreaga lume. Datorită eforturilor sale (Erdogan) neobosite, intervențiilor sale oportune și eficiente cu ambele părți, el a evitat de unul singur un dezastru global”, a scris Muhammad Sadiq Sanjrani, președintele Senatului pakistanez, într-o scrisoare adresată Comitetului Nobel norvegian, potrivit trtworld.com.

Calificându-l pe Erdogan drept „un adevărat om de stat și lider, care se străduiește întotdeauna pentru îmbunătățirea și prosperitatea nu doar a țării sale, ci și a regiunii și a lumii în general”, Sanjrani a subliniat că președintele turc „poartă adevăratul mesaj al Sfântului Profet Muhammed (SAW) și învățăturile sale de pace, toleranță și iubire pentru întreaga umanitate, continuând să risipească miturile și concepțiile greșite legate de învățăturile islamice”.

Senatul a precizat că a înregistrat oficial miercuri nominalizarea în favoarea liderului turc. Erdogan a fost, de asemenea, creditat pentru medierea cu succes a acordului privind cerealele din Marea Neagră între Kiev și Moscova, care a evitat o criză globală a cerealelor. Ankara nu a emis încă o declarație cu privire la această nominalizare. Turcia a cerut în mod repetat Ucrainei și Rusiei să pună capăt conflictului armat de peste 10 luni prin negocieri.