Infofinanciar > Lumea la zi > VIDEO: Explozie în Siberia! O conductă de gaze arctice rusești a fost avariată, lăsând în urmă 3 victime
Lumea la zi

VIDEO: Explozie în Siberia! O conductă de gaze arctice rusești a fost avariată, lăsând în urmă 3 victime

explozie rusia sursa: Antena3 CNN
sursa: Antena3 CNN

O conductă de gaz rusesc din Siberia care transporta via Ucraina din zona arctică a Rusiei gaz pentru consumatorii europeni a explodat marți, 20 decembrie, omorând 3 oameni. 

Explozia s-a produs în apropiere de Kalinino, la aproximativ 150 km vest de orașul Kazan de pe Volga, în centrul Rusiei și a ucis trei persoane, amenințând să întrerupă o parte din volumul limitat de gaz rusesc care încă ajunge în Europa via Ucraina, din zona arctică rusă. O unitate locală a gigantului energetic rus Gazprom a declarat că furnizarea de gaze către clienți se va face integral prin conducte paralele, în urma exploziei fatale pe o secțiune a conductei Urengoi-Pomary-Uzhhorod. 

Fluxul de gaz a fost oprit în urma exploziei 

„Secțiunea avariată a gazoductului a fost localizată cu promptitudine. Gazul este transportat integral către consumatori prin intermediul unor conducte paralele”, a declarat Gazprom Transgaz Nijni Novgorod într-un comunicat. 

Fluxul de gaz prin secțiunea „Urengoi-Tsentr-2″ a gazoductului Urengoi-Pomary-Uzhhorod, care transportă gazele din zona arctică a Rusiei către Europa Centrală via Ucraina, a fost oprit începând cu ora 10:50 GMT, 12:50 ora României, conform oficialilor locali pe aplicația de mesagerie Telegram. O flacără de gaz la gura conductei a fost stinsă la scurt timp după aceea. 

Trei persoane au fost ucise  

Oleg Nikolayev, guvernatorul regiunii Chuvashia, zonă din apropiere de Moscova, a declarat pentru televiziunea de stat că trei muncitori care efectuau lucrări de întreținere a conductei au fost uciși, în timp ce un alt muncitor, un șofer, a suferit un șoc. Nikolayev a declarat că autoritățile încearcă să stabilească momentul în care ar putea fi reluată furnizarea de gaz prin acea secțiune. 

Conducta, construită în anii 1980, intră în Ucraina prin punctul de măsurare Sudzha, în prezent principala rută prin care gazul rusesc ajunge în Europa. Prețurile la gaz în Europa au crescut în acest an de când Rusia a întrerupt exporturile prin principala sa conductă baltică către Germania, rămânând doar canalele care trec prin Ucraina pentru a pompa gazul rusesc către consumatorii europeni. 

Gazprom declarase mai devreme, marți, că se așteaptă să pompeze 43 de milioane de metri cubi de gaz către Europa prin Ucraina, prin Sudzha, în următoarele 24 de ore, un volum în conformitate cu cel din ultimele zile. 

Prețurile la termen pe platforma olandeză de tranzacționare TTF au crescut după aflarea veștii exploziei, dar au scăzut după declarația privind continuarea livrărilor. Contractul de referință TTF pentru prima lună a fost stabil la 107,00 euro pe megawatt oră la ora 1515 GMT, 17:15 ora României, conform Reuters. 

Reacția Guvernului României 

Guvernul României a asigurat cetățenii că poporul nostru nu are motive de îngrijorare. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a afirmat cu tărie că: „Vă pot confirma că, potrivit datelor Transgaz, România nu e afectată de explozia de la conducta de gaz care traversează granița dintre Rusia și Ucraina la Sudja”, citează Adevărul. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.