Infofinanciar > Lumea la zi > Va ajunge Republica Moldova să nu mai primească gaz rusesc? Cantitatea livrată de Gazprom este redusă din nou
Lumea la zi

Va ajunge Republica Moldova să nu mai primească gaz rusesc? Cantitatea livrată de Gazprom este redusă din nou

Gazprom - sursa foto - antena3.ro
sursa foto - antena3.ro

Din data de 1 decembrie, compania Gazprom va reduce cantitatea de gaze naturale pe care o trimite Republicii Moldova, cu un procent aproape de 57%. Este cea de-a doua acțiune de acest fel, desfășurată la doar câteva luni distanță.

Secretarul de stat al Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Constantin Borosan a făcut anunțul îngrijorător, pe o platformă de socializare. El a precizat că de la 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la Gazprom vor fi reduse cu 56,5% pentru Republica Moldova.

Mesajul lui Borosan

Constantin Borosan a precizat în primul rând că în cadrul licitației de rezervare a capacității lunare de transport nu au fost prevăzute capacități adiționale pentru această ramură.

,,La licitația de rezervare a capacității lunare de transport al gazelor naturale desfășurată ieri 21 noiembrie 2022 de către Оператор ГТС України la punctele de interconectare dintre Ucraina și Republica Moldova PI Grebeniki și PI Oleksiivka nu au fost rezervate capacități adiționale de transport. La moment, SAP „Gazprom” are rezervate doar capacități anuale ferme zilnice la Оператор ГТС України pentru perioada Octombrie 2022 – Septembrie 2023 în valoare de 5,7 mil. m³/zi, din care pentru PI Oleksiivka – 1,2 mil. m³/zi și pentru PI Grebeniki – 4,5 mil. m³/zi. Actualmente capacitățile de transport utilizate sunt cele rezervate la licitația anuală”, a declarat secretarul de stat.

El a precizat faptul că în urma discuțiilor, Republica Moldova devine și mai deficitară din punct de vedere al gazului rusesc de la 1 decembrie 2022.

,,Astfel, începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022 reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna decembrie conform Contractului de furnizare a gazelor naturale (189 mil. m³ – malul drept și 217 mil. m³ – malul stâng)”, a transmis pe o pagină de socializare Constantin Borosan, potrivit informațiilor adevarul.ro.

Reduceri cantitative din octombrie

Încă din 1 octombrie 2022, Gazprom a livrat mai puțin gaz pentru Republica Moldova din cauza unor ,,probleme tehnice”, trecând peste prevederile din contract. Reprezentanții Executivului de la Chișinău au semnalat faptul că motivele invocate de Gazprom nu sunt fundamentate și nu au argumente clare. Așadar, autorităţile din Republica Moldova sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să facă faţă situaţiilor neprevăzute.

Gazprom a mai amenințat că ar putea opri livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, pe motivul că auditul datoriei MoldovaGaz, care ar ajunge la 700 de milioane de dolari, nu este finalizat. În acest context, termenul de realizare a auditului a fost extins la sfârșitul verii lui 2022, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a transmis că vor fi selectate două companii internaționale care ar ajuta la procesul de remediere.

Lovitură în plus pentru Republica Moldova

Pe lângă livrările tot mai puține din partea Gazprom, Republica Moldova are un deficit de lumină și beneficiază de ceva timp de electricitatea pe care o procură România. Acest lucru s-a petrecut în urma sistării livrărilor de electricitate de la Centrala termoelectrică din Cuciurgan, din zona transnistreană și totodată, pe fondul întreruperii transportului din partea Ucrainei, din cauza bombardamentelor ruse.