Infofinanciar > Lumea la zi > Eveniment istoric în Republica Moldova! Vicepremierul Andrei Spînu a declarat ruptura statului de compania rusă Gazprom
Lumea la zi

Eveniment istoric în Republica Moldova! Vicepremierul Andrei Spînu a declarat ruptura statului de compania rusă Gazprom

Moldova Sursa foto TV6
Sursa foto: TV6

Republica Moldova se apropie ușor spre a scăpa de dependența gazului rusesc. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat într-o postare pe Facebook că, pentru prima dată în istoria țării, malul drept al Nistrului nu va mai primi gaze de la compania rusă Gazprom. 

„Pentru prima dată în istoria ţării noastre, malul drept nu va consuma gaze livrate de Gazprom. Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve şi vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenţi de o singură sursă. Am reuşit acest lucru”, îl citează presa locală pe vicepremierul Andrei Spînu. 

Zis și făcut 

Spînu a postat sâmbătă pe Facebook o postare în care a anunțat noul parteneriat al Moldovei de la dreapta de malul Nistrului pentru luna decembrie, de livrări de gaz SA Energocom, o firmă legată de România și Ucraina. „Pentru prima dată în istoria țării noastre, malul drept nu va consuma gaze livrate de Gazprom. Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve și vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenți de o singură sursă. Am reușit acest lucru”, a declarat vicepremierul. 

Spînu a explicat cum funcționează noul contract de import de gaz Energocom: „Pentru luna decembrie, SA Energocom, conform deciziei CSE, va vinde 100 mln m3 de gaz către MoldovaGaz, la prețul mediu de 1108,61 USD/mia de m3. Acest preț include toate costurile: costul de achiziție a gazului, costurile de transport și costurile de depozitare pe care le-a suportat Energocom. Suplimentar, Guvernul continuă să crească stocurile de gaz și pentru lunile următoare”. 

Tariful pentru cetățeni nu se va schimba 

În mod evident, ideea schimbării de la Gazprom după decenii întregi de colaborare i-a speriat pe moldoveni, care se confruntă cu un nivel de sărăcie ridicat și stresul războiului din Ucraina. Spînu i-a asigurat, însă, că tarifele nu se vor schimba pentru aceștia: „Important, în urma acestei decizii, tariful nu se va schimba. Cetățenii vor primi în continuare suport în factură și vom trece cu bine de această iarnă”. 

De notat este că nu se știe exact de unde cumpără la rândul lor caz compania Energocom. 

Ce se întâmplă cu Transnistria  

După spusele vicepremierului, contractul de vânzare de gaze este valabil pentru luna decembrie, în regiunea din dreapta malului Nistru. Asta înseamnă că Transnistria, regiunea separatistă din Republica Moldova populată majoritar de ruși, care sunt pro-Kremlin, nu va avea de a face cu contractul cu Energocom. 

Gazul cumpărat de Republica Moldova de la Gazprom va fi furnizat regiunii separatiste transnistrene, situată pe malul stâng al Nistrului, care va furniza Chişinăului drept schimb energie electrică. 

 Moldovagaz a anunţat vineri că a plătit integral compniei rusești Gazprom consumul de gaze naturale pentru luna noiembrie. Nu doar atât, dar aceștia au achitat şi avansul furnizărilor pentru luna decembrie. 

 „Moldovagaz a plătit consumul de gaze naturale furnizate în noiembrie şi decembrie, achitând Gazpromului 47,64 milioane dolari sau echivalentul a peste 923 milioane lei”, a anunţat Vadim Ceban, directorul Moldovagaz. Acesta a explicat că acest lucru a fost posibil datorită unui ajutor venit din partea statului, în valoare de aproximativ 363,46 milioane lei moldovenești, conform G4media.