Infofinanciar > Lumea la zi > Sectorul tehnologic din Israel se revoltă împotriva lui Netanyahu. Propunerile de neutralizare a sistemului judiciar au speriat antreprenorii 
Lumea la zi

Sectorul tehnologic din Israel se revoltă împotriva lui Netanyahu. Propunerile de neutralizare a sistemului judiciar au speriat antreprenorii 

israel, sursa foto al jazeera
sursa foto: Al Jazeera

În urmă cu aproximativ 20 de ani, linia orizontului din Tel Aviv a început să se schimbe. Colecției de clădiri albe și elegante, în stil arhitectural Bauhaus din oraș, i s-au alăturat turnuri după turnuri.

Fiecare clădire de acest gen având ca și cauză transformările rapide ale Israelului într-unul dintre cele mai importante centre de tehnologie avansată din lume.

Sectorul hi-tech, principalul motor de creștere economică a Israelului

Un manifestant poartă o mască înfățișându-l pe Benjamin Netanyahu în timpul unui protest la Tel Aviv. Sursă foto: The Guardian

Un manifestant poartă o mască înfățișându-l pe Benjamin Netanyahu în timpul unui protest la Tel Aviv. Sursă foto: The Guardian

Nu este întâmplător faptul că ascensiunea „națiunii start-up” a coincis cu desfășurarea carierei celui mai longeviv prim-ministru, Benjamin Netanyahu. „Bibi”, așa cum este cunoscut pe scară largă, crede cu tărie în piața liberă și a susținut sectorul hi-tech lăudat al Israelului ca pe o realizare personală.

Cu o pondere de 15,3% din PIB, este în prezent principalul motor de creștere economică a Israelului, angajând 10% din forța de muncă salariată a țării și generând aproximativ un sfert din impozitul pe venit. Ceea ce poate face cu atât mai surprinzător faptul că sectorul tehnologic se revoltă acum împotriva primului ministru în legătură cu propunerile guvernului de a neutraliza sistemul judiciar israelian.

Speriată de previziunile privind sfârșitul democrației și al statului de drept, clasa antreprenorială israeliană, până acum aparent imună la mediul politic, s-a alăturat sutelor de mii de oameni care fac grevă și mărșăluiesc în cadrul celei mai mari mișcări de protest din țară.

Există tot mai multe semne că acest sector renumit pentru rezistența sa este sub presiune. Un raport recent al publicației israeliene de afaceri, Calcalist, a sugerat că 85 de miliarde de shekeli (20 de miliarde de lire sterline) de capital au fost scoase din Israel în cele două luni de la învestirea noului guvern. De asemenea, shekelul a fost a treia cea mai slabă monedă din lume în februarie, scăzând la cel mai mic nivel din ultimii trei ani în raport cu dolarul. Economiștii din întreaga lume au prezis o posibilă retrogradare a ratingului de credit al Israelului. Acest lucru o veste neplăcută pentru sectorul de înaltă tehnologie, care, potrivit unor estimări, este finanțat în proporție de 90% de investitori externi.

Lideri ai industriei se implică în situația tensionată

Lideri ai industriei au fost vocali în ceea ce privește mutarea finanțării în afara Israelului, în timp ce mulți alții par să fi făcut acest lucru în mod discret. Eynat Guez, CEO și cofondator al Papaya Global, cu o valoare de peste 1 miliard de dolari, a fost primul care a făcut public aceste informații în ianuarie.

„Acest lucru este dincolo de stânga sau de dreapta, ci de faptul că reformele sunt pur și simplu o acaparare de putere”, a spus el.” Trăim într-un cartier periculos și, în ciuda acestui fapt, am construit această industrie și am câștigat încrederea investitorilor. Dacă acesta este sfârșitul industriei tehnologice din Israel, nu din cauza economiei, ci din cauza politicii, va fi nevoie de un deceniu pentru ca cineva să ierte și să uite acest lucru. Va distruge viitorul economic al următoarei generații.”, a semnalat Eynat Guez.

Netanyahu a revenit la putere în decembrie în fruntea celui mai de dreapta guvern din istoria Israelului. Diverse elemente ale coaliției doresc să anexeze Cisiordania ocupată, să anuleze legislația pro-LGBTQ+, să limiteze libertatea de exprimare. De asemenea, să acorde Knessetului puterea de a numi judecătorii Curții Supreme și de a anula deciziile acesteia.

Țara fără o constituție oficială subminează normele democratice

Susținătorii spun că aceste lucruri sunt necesare pentru a stabili echilibrul de putere între diferitele ramuri ale statului și pentru a contracara o prejudecată de stânga percepută în hotărârile curții. Criticii subliniază că modificările l-ar ajuta pe prim-ministru să se sustragă unei condamnări în procesul său de corupție, în care acesta neagă toate acuzațiile, și ar submina normele democratice într-o țară fără o constituție oficială.

În ciuda protestelor și a sondajelor care arată că marea majoritate a publicului este împotriva modificărilor judiciare în forma actuală, guvernul pare să se grăbească să adopte legislația înainte ca sesiunea de iarnă a Knesset-ului să se încheie pentru sărbătoarea de Paște, peste câteva săptămâni.

Presa israeliană a relatat marți că președintele Isaac Herzog, al cărui rol este în mare parte ceremonial, a făcut presiuni asupra guvernului și opoziției pentru un compromis care ar „îndulci” propunerile, un plan care se așteaptă să fie făcut public în următoarele zile. Pentru mulți dintre cei care se opun planurilor guvernului, compromisul nu este o perspectivă binevenită.

„Nu poți face compromisuri în cazul unei lovituri de stat. Piloții spun că nu vor servi [în armată], medicii sunt în grevă. Iubim Israelul și vrem să îl apărăm. Asta nu înseamnă că trebuie doar să te supui celor care sunt în prezent la conducere”, a declarat Guez, conform The Guardian.