Infofinanciar > Lumea la zi > Rivalitatea dintre Iran și Arabia Saudită a luat sfârșit! Acord important semnat în Orientul Mijlociu
Lumea la zi

Rivalitatea dintre Iran și Arabia Saudită a luat sfârșit! Acord important semnat în Orientul Mijlociu

steagul iranului si steagul arabiei saudite
sursa foto dreamstime

Iranul și Arabia Saudită au convenit vineri să restabilească relațiile după șapte ani de ostilitate care au amenințat stabilitatea și securitatea în Golf și au contribuit la alimentarea conflictelor din Orientul Mijlociu, din Yemen și până în Siria. 

Acordul a fost anunțat după patru zile de discuții, care nu au fost dezvăluite anterior, la Beijing, între înalți oficiali de securitate din cele două puteri rivale din Orientul Mijlociu. 

Teheranul și Riadul au convenit „să reia relațiile diplomatice între ele și să își redeschidă ambasadele și misiunile într-o perioadă care nu depășește două luni”, potrivit unei declarații emise de Iran, Arabia Saudită și China. „Acordul include afirmarea de către acestea a respectării suveranității statelor și a neamestecului în afacerile interne”. 

Conflictul dintre Iran și Arabia Saudită 

Arabia Saudită a acuzat Iranul de atacuri cu rachete și drone asupra instalațiilor petroliere ale regatului în 2019, precum și de atacuri asupra unor petroliere în apele Golfului. Iranul a negat acuzațiile. 

Mișcarea Houthi din Yemen, aliniată cu Iranul, a efectuat adesea atacuri transfrontaliere cu rachete și drone în Arabia Saudită, care a condus o coaliție care luptă împotriva Houthi, iar în 2022 a extins atacurile la Emiratele Arabe Unite. 

În acordul de vineri, Arabia Saudită și Iranul au convenit, de asemenea, să activeze un acord de cooperare în domeniul securității semnat în 2001, precum și un alt acord anterior privind comerțul, economia și investițiile. 

Ambele țări au mulțumit Chinei, precum și Irakului și Omanului pentru găzduirea discuțiilor anterioare din 2021 și 2022. Acordul a fost semnat de principalul oficial de securitate al Iranului, Ali Shamkhani, și de consilierul de securitate națională al Arabiei Saudite, Musaed bin Mohammed Al-Aiban. 

Un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională a declarat că Statele Unite au luat cunoștință de rapoartele privind acordul și a salutat orice efort de a contribui la încheierea războiului din Yemen și la detensionarea tensiunilor din Orientul Mijlociu. 

„Se îndreaptă în direcția corectă” 

Cele două principale puteri musulmane șiite și sunnite din Orientul Mijlociu sunt în dezacord de ani de zile și au susținut tabere opuse în războaie prin procură, din Yemen până în Siria și în alte părți. 

Arabia Saudită a tăiat legăturile cu Iranul în 2016, după ce ambasada sa din Teheran a fost luată cu asalt în timpul unei dispute între cele două țări cu privire la execuția de către Riad a unui cleric musulman șiit. 

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că normalizarea relațiilor oferă mari perspective pentru ambele țări și pentru Orientul Mijlociu și a lăsat să se înțeleagă că vor fi luate măsuri suplimentare. 

„Politica de vecinătate, ca axă cheie a politicii externe a guvernului iranian, se mișcă puternic în direcția corectă, iar aparatul diplomatic susține activ pregătirea mai multor pași regionali”, a scris Amirabdollahian pe Twitter. 

Un înalt oficial de securitate iranian a declarat că acordul de vineri a fost aprobat de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. „Acesta este motivul pentru care Shamkhani a călătorit în China în calitate de reprezentant al liderului suprem”, a declarat oficialul pentru Reuters. „Instituția a vrut să arate că autoritatea supremă din Iran a susținut această decizie”. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.