Infofinanciar > Lumea la zi > Va fi arestat Vladimir Putin? Soldații trimiși pe frontul din Ucraina nu sunt baionete oarbe
Lumea la zi

Va fi arestat Vladimir Putin? Soldații trimiși pe frontul din Ucraina nu sunt baionete oarbe

Vladimir Putin, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Brutalitatea soldaților ruși și comiterea de către aceștia a unor crime de război în Ucraina este cunoscută cel puțin de la descoperirea urmelor masacrului de la București. În ultima vreme, cantitatea de dovezi ale crimelor a crescut în mod alarmant. Acestea sunt furnizate chiar de ruși, care postează online înregistrări cu prizonieri împușcați în ceafă sau decapitați cu un cuțit.

Este imposibil să-i pedepsim pe toți cei vinovați, dar ar fi bine să fie trași la răspundere, în primul rând, cei care sunt creatorii planului criminal sau care au dat ordine, cum ar fi Vladimir Putin, spune doctorul Tomasz Lachowski de la Universitatea din Lodz.

Care va fi soarta soldaților din război?

Michał Banasiak: Dacă ne uităm la înregistrările care sunt postate online, care documentează crimele comise împotriva prizonierilor de război, avem impresia că soldații ruși se simt nepedepsiți în război. Oare se înșeală?

Tomasz Lachowski: Această întrebare are două laturi: teoretică și juridică și practică. Avem într-adevăr o mulțime de dovezi ale crimelor de război comise de ruși. Aceștia încalcă în mod brutal și deliberat Convențiile de la Geneva și dreptul umanitar. Și nu mă refer doar la uciderea prizonierilor, ci și la condițiile de detenție a acestora. Pe baza dovezilor adunate, putem identifica și acuza anumite persoane.

Dar aici apare o problemă practică: cum să-i oprim pe acești oameni? La urma urmei, Rusia însăși, nici acum, nici după încheierea războiului, nu va fi dispusă să coopereze cu agențiile de aplicare a legii ucrainene sau internaționale și să-și predea oamenii. Rușii, de altfel, au adoptat tactica de a scăpa de ei. După evenimentele de la Bucșa, comandamentul rus i-a direcționat pe torționari către o altă secțiune dificilă a frontului, unde mulți dintre ei au murit.

Putin va fi judecat pentru toate crimele de război produse în Ucraina?

Michał Banasiak: Soldații de rând pot scăpa cu scuza că „doar au urmat ordinele”?

Tomasz Lachowski: Nu, nu pot. Deja în timpul Proceselor de la Nürnberg, s-a indicat clar că crimele de război nu pot fi justificate în acest mod. Un soldat ar trebui să cunoască elementele de bază ale legii conflictelor armate și să știe că, dacă primește ordinul de a ataca o școală, un spital sau un cartier de locuințe cu destinație mixtă, executarea sa va fi echivalentă cu comiterea unei crime. Bineînțeles, astăzi, în Rusia, nimeni nu le explică acest lucru celor trimiși pe front, dar, conform dreptului internațional, un soldat nu este un „baionetist orb”.

Ucrainenii încearcă să îi identifice pe cei care au comis crime. Deja în acel an, au publicat o listă cu peste șase sute de nume de soldați suspectați de crime de război, conform wprost.pl.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.