Infofinanciar > Lumea la zi > Care este averea lui Vladimir Putin? Viața de lux a „săracului” om bogat de la Moscova
Lumea la zi

Care este averea lui Vladimir Putin? Viața de lux a „săracului” om bogat de la Moscova

Vladimir Putin Sursa foto dreamstime.com

Se presupune că președintele Rusiei, Vladimir Putin, are un salariu modest pentru un lider mondial și deține oficial doar un apartament modest, cu puține alte bunuri pe numele său.

Potrivit unor jurnaliști de investigație respectați și denunțători de încredere, dictatorul belicos trăiește o viață de un lux obscen și ar putea fi chiar cea mai bogată persoană de pe planetă. De asemenea, fosta sa soție, fostele și actualele amante, copiii și alți membri ai familiei sale sunt uimitor de bogați.

Salariul oficial al lui Putin

Descrisă de Quartz ca fiind „comic de modestă”, averea dezvăluită oficial a lui Putin este o glumă pentru cei care se pricep. Dacă ne uităm la cea mai recentă dezvăluire a Kremlinului privind veniturile și activele președintelui, care acoperă anul calendaristic 2021, liderul rus a câștigat 10,2 milioane de ruble, ceea ce înseamnă 125.000 de dolari la cursul de schimb actual.

Cu titlu de comparație, președintele american, Joe Biden, a obținut 378.333 de dolari, în timp ce premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, a fost plătit cu aproximativ 195.000 de dolari.

Bunurile oficiale ale lui Putin

Potrivit declarațiilor dubioase ale Kremlinului, Vladimir Putin deține un apartament de 829 de metri pătrați cu un garaj de 194 de metri pătrați și are în folosință un apartament de 1.654 de metri pătrați cu un garaj de 194 de metri pătrați în Moscova.

Singurele sale alte bunuri recunoscute oficial sunt două sedanuri Volga GAZ M21 de epocă din anii 1950, un SUV Lada Niva și o remorcă de cort Skif, care împreună nu valorează probabil mai mult de 35.000 de dolari. Și asta este tot.

Reședința oficială a lui Putin

Singurul apartament pe care Putin îl deține se află, cel mai probabil, într-un bloc rezidențial din Sankt Petersburg și, având în vedere suprafața sa, are probabil doar două sau trei dormitoare, dacă este cazul. Apartamentul din Moscova este situat pe strada Akademika Zelinskogo, 6, în districtul Gagarinsky din oraș. I-a fost atribuit lui Putin în 1996, când s-a mutat din Sankt Petersburg la Moscova și a fost numit în departamentul guvernamental însărcinat cu transferul activelor imobiliare din fosta Uniune Sovietică în Federația Rusă.

Interiorul apartamentului lui Putin din Sankt Petersburg Sursa foto The Moscow Times

Interiorul apartamentului lui Putin din Sankt Petersburg Sursa foto The Moscow Times

Nu au fost publicate fotografii de interior ale apartamentului închiriat de guvern al lui Putin, dar iată un apartament de dimensiuni similare din clădire pentru a vă face o idee despre cum ar putea arăta.

Proprietatea are un living și o sufragerie mare în plan deschis, o bucătărie, un birou, un dormitor și trei băi, dar nu este chiar ceea ce s-ar putea numi luxos. Unitatea este listată pentru a fi închiriată pentru 170.000 de ruble pe lună, ceea ce reprezintă o sumă destul de rezonabilă de 2.086 de dolari (1,67 mii de lire sterline), având în vedere locația și presupusul prestigiu al clădirii.

Alte reședințe oficiale

În calitate de președinte al Rusiei, Putin are, de asemenea, în administrare mai multe reședințe de stat. Marele Palat al Kremlinului este reședința de lucru a liderului, dar acesta nu locuiește efectiv acolo. Biroul său cu lambriuri de lemn se află în aripa de nord a complexului, în timp ce faimoasa masă de 6 metri lungime pe care se pare că o folosește pentru a intimida alți lideri mondiali și pentru a evita să prindă COVID-19 se află într-una dintre sălile de conferințe ale clădirii.

Palatul din Kremlin Sursa foto dreamstime.com

Palatul din Kremlin Sursa foto dreamstime.com

Novo-Ogaryovo, în cartierul de elită Rublyovka, alias Beverly Hills al Rusiei, de la periferia Moscovei, a fost reședința suburbană oficială a lui Putin din anul 2000 și este locul unde acesta își petrece cea mai mare parte a timpului, după ce s-a izolat acolo în perioada de vârf a pandemiei COVID-19.

Deși nu este proprietarul propriu-zis al proprietății, se pare că lui Putin i s-a alocat proprietatea în mod perpetuu în 2008. De-a lungul anilor, el a renovat și a adăugat la proprietatea din epoca sovietică, creând un complex ridicol de luxos și plin de facilități.

Potrivit unor persoane din interior, inclusiv arhitectul Stanislav Chekalyov, care a lucrat la proprietate în 2021, complexul include un palat din secolul al XIX-lea construit pentru Marele Duce Serghei Alexandrovici, o vilă imensă „în stil rusesc modern”, o clădire de recepție cu șase etaje, un spital privat, un vast complex sportiv și de wellness, un patinoar, o cabană de lux din lemn, o biserică privată pentru Putin și familia sa, un heliport și un pod privat.

Chekalyov spune că o saună de 15 milioane de dolari a fost construită pe proprietate, dar a ars în 2021, nefiind folosită niciodată. Printre reședințele oficiale ale lui Putin se numără Bocharov Ruchey, în stațiunea Soci de la Marea Neagră, unde au avut loc Jocurile Olimpice de iarnă din 2014. Datând din 1955, reședința de vară a președintelui a găzduit o serie de lideri mondiali, printre care fostul președinte american George W Bush și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. Alte locuințe oficiale includ splendidul Palat Constantin din Sankt Petersburg și Palatul Yantar din Kaliningrad.

Reședințele neoficiale ale lui Putin

În 2012, politicienii din opoziție Boris Nemțov și Leonid Martynyuk au fost coautori ai unui raport în care au evidențiat reședințele oficiale și neoficiale ale lui Putin, împreună cu alte bunuri impresionante la care președintele are acces. În total, cei doi au descoperit detalii despre 20 de proprietăți ultra-luxoase și au comparat stilul de viață al lui Putin cu cel al unui „monarh din Golful Persic sau al unui oligarh extravagant”.

Lunga listă de reședințe neoficiale identificate în raport include o stațiune de schi VIP în Munții Caucaz, un castel lângă Paris, comparat cu Palatul Versailles și, cel mai cunoscut dintre toate, palatul de pe coasta Mării Negre, supranumită „Palatul lui Putin”, care ar fi costat 1,4 miliarde de dolari.

Palatul lui Putin de pe coasta Mării Negre

După ce l-au traversat pe Putin, autorii raportului au fost în mod clar oameni marcați. Martynyuk a sfârșit prin a fugi în SUA în 2014. În mod tragic, Nemțov a fost asasinat la Moscova în anul următor. Din fericire, munca lor a fost preluată de alți activiști, inclusiv de cei care lucrează cu liderul opoziției încarcerat Alexei Navalny, care a lansat un videoclip viral despre „Palatul lui Putin” în 2021, plin de detalii halucinante despre reședință.

Palatul lui Vladimir Putin de la Marea Neagră, Sursa foto UNIAN

Palatul lui Vladimir Putin de la Marea Neagră, Sursa foto: UNIAN

Potrivită pentru un țar, dar nu și pentru un președinte, reședința este ridicol de opulentă. Activiștii de la Nalavny afirmă că este cel mai scump palat din lume și că a fost finanțat prin cea mai mare mită din istorie. Construcția megamansiunii, care se află pe un domeniu de 39 de ori mai mare decât Monaco, în apropiere de orașul stațiune Gelendzhik, a început în 2005, iar proprietatea a fost reconstruită de mai multe ori din cauza problemelor cu mucegaiul.

Proiectat de italianul Lanfranco Cirillo, arhitectul preferat al elitei rusești, palatul în stil italienesc se întinde pe o suprafață de 190.000 de metri pătrați, fiind de peste trei ori mai mare decât Casa Albă. Deși se spune că are doar 11 dormitoare, proprietatea are numeroase alte camere, inclusiv o sală de lectură ornată, inspirată, se pare, de Sala Georgievsky din Kremlin, cea mai mare sală de stat a fortăreței. Absolut nicio cheltuială nu a fost cruțată la această proprietate, care se mândrește cu o măiestrie rafinată și un decor somptuos. Printre alte încăperi notabile se numără un teatru de lux aurit, o sală de dans în poală și un salon de narghilea, precum și magnificul dormitor principal al lui Putin.

Palatul Lui Vladimir Putin de la Marea Neagră, Sursa foto BBC

Palatul Lui Vladimir Putin de la Marea Neagră, Sursa foto: BBC

La exterior, există o „aqua disco”, un patinoar subteran de hochei pe gheață și o biserică rafinată în stil bizantin, ca să nu mai vorbim de un restaurant mamut și un complex de divertisment, împreună cu o cramă.

Pe hârtie, se presupune că palatul aparține oligarhului miliardar sancționat Arkady Rotenberg, dar, după cum au declarat guvernele SUA și britanic, cea mai mare parte a activelor lui Putin este distribuită între rețeaua sa dubioasă de membri ai familiei și asociați apropiați – după cum vom examina mai târziu. Acest lucru îi permite liderului rus să își protejeze averea obținută în mod ilicit, deși guvernele și activiștii occidentali au încercat să dezlege o mare parte din pânza de păianjen.

Palatul lui Vladimir Putin de la Lacul Valdai

Următorul obiectiv este retragerea OTT a lui Putin pe lacul Valdai, situat în regiunea Novgorod din nord-vestul Rusiei, între Moscova și Sankt Petersburg.

Palatul lui Vladimir Putin de la Lacul Valdai Sursa foto lovePROPERTY

Palatul lui Vladimir Putin de la Lacul Valdai, Sursa foto: lovePROPERTY

Reședința guvernamentală oficială de acolo este supranumită „Dacha lui Stalin”, deoarece a fost achiziționată ca un refugiu pentru dictator în anii 1930, dar complexul lui Putin din apropiere este orice altceva mai puțin oficial.

Retragerea ascunsă a lui Putin a fost dezvăluită de activiștii care lucrează cu Alexei Nalavny, precum și de jurnaliștii de investigație de la Proekt, un post de știri independent din Rusia.

Se spune că Putin este „furios” în legătură cu scurgerile de informații, potrivit tabloidului britanic The Daily Mail. De la începutul anilor 2000, când Putin s-ar fi îndrăgostit de această locație, ascunzătoarea s-a extins pentru a include o gamă largă de clădiri fabulos de scumpe.

Cea mai somptuoasă dintre structuri este conacul de țară de 38.000 de metri pătrați al lui Putin, despre care se zvonește că ar fi de 38.000 de metri pătrați. Activiștii lui Navalny au publicat fotografii ale clădirii în 2021, în timp ce la începutul acestui an Proekt a coroborat pozele cu propriile imagini ale structurii și a mers mai departe, obținând fotografii ale interioarelor serios ornamentate. Picurând în foiță de aur, camerele sunt pline de mobilier ostentativ care, la insistențele lui Putin, se spune, le imită pe cele din spectaculosul Muzeu Hermitage din Sankt Petersburg.

Palatul de la Lacul Valdai Sursa foto Metro UK

Palatul de la Lacul Valdai Sursa foto: Metro UK

Printre punctele de atracție se numără camerele de zi aurii și argintii, sufrageria albă și strălucitoare, o cameră de muzică în care se află un pian cu coadă de concert de 158.000 de dolari  și o „pivniță de noapte” strălucitoare, cu un tavan acoperit cu petale de foiță de aur.
Există, de asemenea, un spa complet cu piscină, hammam și jacuzzi, dar nu este singurul complex spa din incintă. În altă parte, retragerea uimește cu ceea ce activiștii Navalny descriu drept „templul ascetismului lui Putin”.

Complexul de 75.000 de metri pătrați are de toate, de la camere de masaj la o piscină de flotare, un cabinet stomatologic, o cameră de crioterapie și o sală de cosmetologie, unde liderul rus își poate completa botoxul, conform lovemoney.com.

În plus, există un pavilion în stil chinezesc, o cabană de lux din lemn, un mini-cazino, o biserică privată și un teren de golf. Există chiar și o gară privată, care face parte dintr-o rețea mai mare care leagă proprietățile lui Putin de terminalul său prezidențial privat din gara Moscova-Kalanchevskaya.

Palatul lui Putin Sursa foto New York Post

Palatul lui Putin, Sursa foto: New York Post

Proekt a susținut că Putin evadează în retragere pentru a fi cu iubita sa Alina Kabaeva și copiii lor secreți, pentru care a făcut să fie construit un conac masiv din bușteni, împreună cu un loc de joacă în stil parc tematic.

Din nou, retragerea ar aparține altcuiva, în acest caz, lui Yuri Kovalchuk, finanțistul miliardar cunoscut drept „bancherul personal al lui Putin”. Dar nu este nevoie de un geniu al investigațiilor pentru a descoperi că Putin este proprietarul de facto al retragerii, a cărei construcție și dotare a costat, fără îndoială, o sumă astronomică de bani.

Alte proprietăți somptuoase ale lui Putin

În ultimii ani, au ieșit la iveală și alte proprietăți somptuoase despre care se presupune că ar fi deținute de Putin. Printre acestea se numără misterioasa „Proprietate V”, în valoare de 200 de milioane de dolari, situată în complexul de elită Greenfield de lângă Moscova. Întinzându-se pe o suprafață de 91.500 de metri pătrați, reședința palatină, care este listată ca aparținând „Federației Ruse”, dispune de un heliport, un teren de fotbal, grajduri și propria pădure.

Apoi, există ceea ce site-ul independent de știri rusesc Meduza a botezat „celălalt palat al lui Putin”. Expusă pentru prima dată de ziarul rusesc Sobesednik, locuința de 40.900 de metri pătrați este situată în apropierea stațiunii de schi Krasnaya Polyana din regiunea Krasnodar și abundă în mobilier scump, inclusiv un pian de coadă Blüthner de 80.900 de dolari și un suport de lumânări Frette de 3.700 de dolari, și are propria telecabină, heliport, saună și piscină.

De asemenea, se spune că Putin ar deține o proprietate în Munții Altai din Siberia, care adăpostește un buncăr nuclear asemănător unui oraș subteran, precum și această vilă de milioane de euro lângă Marbella, în Spania.

Avionul de lux al lui Putin

Să revenim la acel raport din 2012 al lui Nemțov și Martynyuk. Acesta a dezvăluit că Putin are la dispoziție un număr uluitor de 43 de avioane, inclusiv un avion echipat cu o cabină de 18 milioane de dolari (14,5 milioane de lire sterline) proiectată de un bijutier de top, precum și o toaletă din aur care a costat 75.000 de dolari (60.000 de lire sterline).

Avionul lui Putin Sursa foto Newsweek

Avionul lui Putin Sursa foto Newsweek

De asemenea, dezvăluirea a descoperit că Putin are acces la 15 elicoptere de top.

Flotila de yacht-uri a lui Putin

Raportul a susținut că Putin are și o flotilă de yacht-uri. Mai recent, s-a aflat că liderul rus deține indirect un yacht în valoare de 119 milioane de dolari, numit Graceful, a cărui întreținere este estimată la 10 milioane de dolari pe an.

Numit acum Kosatka, care înseamnă „balenă ucigașă” în rusă, vasul de 267 de picioare a scăpat de sechestru, spre deosebire de presupusul yacht Scheherazade, nava amiral a lui Putin.

Yacht-ul lui Putin Sursa foto Forbes

Yacht-ul lui Putin Sursa foto Forbes

Colecția de mașini de lux a lui Putin

Pe lângă avioanele private, elicopterele și yacht-urile, se spune că Putin deține o colecție de invidiat de mașini de lux, despre care se spune că ar fi în număr de aproximativ 700, cu mult mai multe decât cele trei vehicule enumerate în declarația oficială a Kremlinului. Printre acestea se numără modele Mercedes de top și o limuzină Aurus, care costă aproximativ 1,2 milioane de dolari. Puternic blindat, vehiculul în stil James Bond este construit pentru a rezista la atacuri cu bombe și chimice și este dotat cu o multitudine de elemente de securitate de ultimă generație.

Limuzina Aurus Sursa foto Wikipedia

Limuzina Aurus Sursa foto Wikipedia

Colecția de ceasuri ultra-premium a lui Putin

Raportul din 2012 al lui Nemtsov și Martynyuk a enumerat colecția impresionantă de ceasuri a lui Putin, care trebuie să valoreze mult peste un milion de dolari în zilele noastre. Printre acestea se numără un A. Lange & Söhne Tourbograph de 500.000 de dolari, care este unul dintre cele mai scumpe ceasuri din lume, alături de un Patek Philippe Perpetual Calendar 3974 în valoare de 60.000 de dolari  și un A. Lange & Söhne 1815 de 25.000 de dolari.

Ceasurile lui Putin Sursa foto Brookings Institution

Ceasurile lui Putin Sursa foto Brookings Institution

Garderoba prețioasă a lui Putin

În materie de modă, despotul rus preferă mărcile italiene de lux, precum Brioni și Loro Piana, care pot face ca brandurile Versace și Gucci să pară ieftine. De exemplu, anul trecut a fost fotografiat purtând o geacă de un albastru marin Loro Piana, care se vinde cu aproximativ 13.000 de dolari , aproape dublu față de salariul mediu anual din Rusia.

Putin îmbrăcat cu o jachetă Loro Piana Sursa foto Observator

Putin îmbrăcat cu o jachetă Loro Piana Sursa foto Observator

Alte haine de firmă pe care șeful de la Kremlin a fost identificat purtând includ costume personalizate care încep de la 5.000 de dolari, un pulover Kiton de 3.000 de dolari  și adidași de la Loro Piana, care costă 755 de dolari.

Putin vorbind la telefon Sursa foto Russia Beyond

Putin vorbind la telefon Sursa foto Russia Beyond

Fosta soție a lui Putin, suspect de bogată

După cum am menționat, Putin își ascunde o mare parte din avere prin intermediul cabalei sale de rude și asociați apropiați, inclusiv fosta sa soție, Lyudmila Ocheretnaya. Împreună cu actualul ei soț, Artur Ocheretny, fosta soție a lui Putin a acumulat proprietăți în valoare de milioane de euro în Europa continentală, potrivit Politico, și, în mod nesurprinzător, se află sub sancțiunile impuse de Marea Britanie.

Fosta soție a lui Putin Sursa foto The Washington Post

Fosta soție a lui Putin Sursa foto The Washington Post

Fiicele mai mari ale lui Putin, dubios de bogate

Medicul Mariya Vorontsova și directorul tehnic Katerina Tikhonova, cele două fiice ale lui Putin cu fosta soție Lyudmila, sunt, de asemenea, remarcabil de bogate și se spune că au averi de miliarde de dolari. De asemenea, ele se află sub incidența sancțiunilor SUA, Marii Britanii și UE.

Fiicele lui Vladimir Putin Sursa foto OCCRP

Fiicele lui Vladimir Putin Sursa foto OCCRP

Tikhonova este considerată a fi cea mai bogată. Împreună cu fostul ei soț Kirill Shamalov, acum fostul ei soț, ea valora cel puțin 1,9 miliarde de dolari în 2015.

Fosta amantă a lui Putin, cu bani îndoielnici

Svetlana Krivonogikh, care l-ar fi întâlnit pe Putin la sfârșitul anilor 1990, în timp ce lucra ca femeie de serviciu, este mama celei de-a treia fiice a acestuia, Elizaveta, alias Luiza Rozova, care s-ar fi născut în 2003, susține Proekt.

Potrivit scurgerilor de informații din Panama Papers, fosta menajeră valora 100 de milioane de dolari (80 de milioane de lire sterline) la începutul anilor 2000, în ciuda începuturilor sale foarte umile, și a fost dezvăluit că deținea mai multe bunuri extrem de scumpe, inclusiv un apartament de milioane de euro în Monaco și un superyacht. Krivonogikh se află în prezent sub incidența sancțiunilor britanice.

Iubita incredibil de bogată a lui Putin

Sancționată de SUA, Marea Britanie și UE, presupusa iubită actuală a lui Putin, gimnasta olimpică devenită politician Alina Kabaeva, despre care se spune că ar fi avut mai mulți copii cu el, ar fi devenit, de asemenea, extrem de bogată de când s-a cuplat cu el la sfârșitul anilor 2000.

Vladimir Putin și Alina Kabaeva Sursa foto NPR

Vladimir Putin și Alina Kabaeva Sursa foto NPR

Potrivit Proekt, Kabaeva ar fi fost copleșită de un imperiu imobiliar în valoare de 120 de milioane de dolari (96,5 milioane de lire sterline) și se bucură de un stil de viață demn de o țarină. Bunica lui Kabaeva, Anna Zatseplina, a beneficiat și ea de pe urma lui Putin și a fost sancționată de Marea Britanie.

Alte rude bogate ale lui Putin

Alte rude ale lui Putin se pare că îl ajută pe liderul autoritar să își ascundă averea și, ca urmare, au fost supuse sancțiunilor occidentale. De exemplu, guvernul britanic a luat anul trecut măsuri pentru a-l sancționa pe Mihail Putin, o rudă a șefului de la Kremlin, alături de vărul primar al lui Putin, Roman Putin (foto) și vărul primar Mihail Șelomov, toți îmbogățiți datorită asocierii lor strânse cu președintele.

În cele din urmă, a sosit momentul să adunăm totul și să dezvăluim valoarea netă estimată a lui Putin. Potrivit finanțistului cunoscător Bill Browder, președintele rus valora 200 de miliarde de dolari  în 2017 și este probabil ca valoarea sa netă să fi crescut semnificativ de atunci, ceea ce l-ar face probabil cea mai bogată persoană din lume.

După cum a descoperit o investigație Forbes din 2022, Putin s-a implicat, cel mai probabil, în orice, de la furturi și extorcări directe până la redirecționarea fondurilor de stat către cuferele sale personale și ale familiei și asociaților săi, pentru a acumula o avere atât de mare.