Infofinanciar > Lumea la zi > Dispare Grupul Wagner? Anunțul lui Evgheni Prigojin ce l-ar putea destabiliza pe Vladimir Putin în război
Lumea la zi

Dispare Grupul Wagner? Anunțul lui Evgheni Prigojin ce l-ar putea destabiliza pe Vladimir Putin în război

Evgheni Prigojin și Vladimir Putin sursa foto newsweek.com
sursa foto: newsweek.com

Miliția privată rusă Wagner, care conduce asaltul asupra Bakhmut în Ucraina și a fost activă în Africa, ar putea înceta în curând să mai existe, a declarat fondatorul Evgheni Prigojin în declarații video pentru un blogger, care au fost publicate vineri. Nu a fost imediat clar când a vorbit Prigojin și cât de serios a fost. La începutul acestei săptămâni, el și-a retras comentariile despre linia întâi despre care a spus că au fost o glumă.

Prigojin s-a plâns în repetate rânduri de modul în care Rusia conduce războiul din Ucraina. El spune adesea că forțele armate regulate nu le oferă oamenilor săi muniția de care au nevoie și uneori acuză vârfurile de comandă de trădare.

Adevărul s-a spus în glumă?

„Acum, în ceea ce privește nevoia în general de obuze pe front, ceea ce ne dorim. Astăzi ajungem în punctul în care Wagner se termină”, a declarat el pentru bloggerul de război rus Semion Pegov.

„Wagner, într-o perioadă scurtă de timp, va înceta să mai existe. Noi vom deveni istorie, nimic de care să ne facem griji, se întâmplă astfel de lucruri”, a continuat el. Pegov a postat clipul pe canalul său de Telegram. Wagner nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Prigojiin, cunoscut pentru stilul său combativ și pentru simțul ironic al umorului, a declarat joi că a glumit atunci când a spus că forțele sale vor înceta să bombardeze Bakhmut pentru a permite forțelor ucrainene să arate orașul jurnaliștilor americani. Prigojin a declarat săptămâna aceasta că trupele sale au suferit pierderi grele din cauza lipsei de sprijin din partea Moscovei, conform reuters.com.

Săptămâna trecută, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un contraatac al trupelor ucrainene bine echipate la Bakhmut. Wagner a trimis în trecut soldați pentru a lupta în Siria și în conflicte din Africa. În ianuarie, Statele Unite au desemnat în mod oficial Wagner drept organizație criminală transnațională, înghețându-i activele americane pentru că a ajutat armata rusă în războiul din Ucraina.

Ce este gruparea Wagner?

„Este aproape sigur că Wagner comandă acum 50.000 de luptători în Ucraina și a devenit o componentă cheie a campaniei din Ucraina”, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Acesta spune că organizația a început să recruteze în număr mare anul trecut, deoarece Rusia a avut probleme în a găsi oameni pentru armata. Aproximativ 80% din trupele sale din Ucraina au fost recrutate din închisori, potrivit Consiliului Național de Securitate al SUA.

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, se crede că Grupul Wagner avea doar aproximativ 5.000 de luptători. Aceștia erau în mare parte foști soldați experimentați – mulți dintre ei proveneau din regimentele de elită și din forțele speciale ale Rusiei. Deși forțele de mercenari sunt ilegale în Rusia, Grupul Wagner s-a înregistrat ca societate în 2022 și a deschis un nou sediu în Sankt Petersburg.

„Recrutează în mod deschis în orașele rusești, pe panouri publicitare, și este numită în mass-media rusească drept o organizație patriotică”, spune Dr. Samuel Ramani, de la think tank-ul Royal United Services Institute. Grupul Wagner a fost puternic implicat în eforturile Rusiei de a captura orașul Bakhmut, în estul Ucrainei.

Trupele ucrainene spun că luptătorii Wagner au fost trimiși în atacuri în număr mare pe teren deschis, în urma cărora mulți au fost uciși. După ce Rusia a afirmat că a capturat orașul Soledar, în apropiere de Bakhmut, a izbucnit o dispută între Ministerul Apărării și Grupul Wagner cu privire la cine ar trebui să primească meritele. La început, Ministerul Apărării nu a menționat că Grupul Wagner a fost implicat în lupte. Cu toate acestea, acesta a recunoscut apoi că mercenarii săi au jucat un rol „curajos și altruist”.