Infofinanciar > Lumea la zi > Uniunea Europeană atacată cibernetic de Rusia! Care a fost interesul Kremlinului
Lumea la zi

Uniunea Europeană atacată cibernetic de Rusia! Care a fost interesul Kremlinului

atac sursa foto zf ro
Sursa foto: zf.ro

Șeful diplomației europene, Josep Borrell a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles că Uniunea Europeană acuză autoritățile ruse de un atac cibernetic asupra unei rețele de sateliți cu o oră înainte de invadarea Ucrainei pentru a pregăti asaltul. Este pentru prima dată când UE acuză deschis Rusia că a comis un atac cibernetic.

Atacul a avut loc pe data de 24 februarie 2022, cu o oră înainte de invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina. UE menționează într-o declarație în numele Celor 27 că Rusia a facilitat „agresiunea militară”.

„Atacul a provocat perturbări importante în comunicaţii care au afectat serviciile publice, companiile şi pe cetăţenii utilizatori în Ucraina şi a afectat, de asemenea, mai multe state membre UE”, se mai menţionează în textul citat.

Rusia facilitează agresiunea militară

„Uniunea Europeană şi statele sale membre, precum şi partenerii săi internaţionali, condamnă cu fermitate activitatea cibernetică rău intenţionată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care a vizat reţeaua de sateliţi KA-SAT, exploatată de Viasat”, susține textul, conform AFP, citat de Agerpres.

UE afirma până acum că atacurile cibernetice rusești proveneau „din interiorul Rusiei”, dar fără a incrimina autoritățile ruse.

„Putem să atribuim atacul guvernului rus”, a declarat Josep Borrell.

Ucraina este susținută de UE

Ucraina se bucură în continuare susținerea financiară și materială a Uniunii Europene.

„UE va continua să furnizeze o susţinere politică, financiară şi materială coordonată Ucrainei pentru a-i întări rezilienţa cibernetică.”

Acest atac cibernetic asupra operatorului de sateliți american Viasat a lăsat fără internet pe mii de utilizatori din mai multe țări europene precum: Germania, Franța, Ungaria, Italia sau Polonia, conform France Presse.

Atacurile cibernetice din Rusia se pot extinde și în alte țări

UE mai cataloghează atacul ca fiind “un comportament iresponsabil în mediul cibernetic”. Uniunea atrage atenția că aceste atacuri ce vizează Ucraina, inclusiv împotriva infrastructurii critice, s-ar putea extinde în alte țări și ar putea “pune în pericol securitatea tuturor cetățenilor europeni”.

Militarii și experții se tem ca războiul din Ucraina să nu aibă repercusiuni și să nu ducă la un val de atacuri cibernetice devastatoare susceptibile la nivel global. Scenariul cel mai grav a fost evitat până în prezent, întrucât atacurile depistate par să fie limitate în impact şi rază geografică.

Războiul din Ucraina

La momentul actual, Rusia atacă Odesa cu rachete, una dintre ele lovind chiar un centru comercial, unde a izbucnit un incendiu. Între timp, soldații ucraineni continuă să reziste în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

„Forțele de apărare din Mariupol continuă să apere orașul-erou. Grăniceri ai Detașamentului de frontieră Donețk, Detașamentului de gardă marină, frații din Poliția și Garda Națională continuă să-și îndeplinească sarcinile. Da, suntem într-un mediu supraomenesc, foarte dificil. Dar, în același timp, continuăm să ne apărăm pământul. Știm că nu am fost uitați”, a transmis șeful detașamentului de grăniceri Donețk, Valerii Paditel, care se află în interiorul oțelăriei.