Infofinanciar > Info > Ucraina, posibila țintă a unui atac chimic! Ce se întâmplă cu civilii capturați de ruși
Info

Ucraina, posibila țintă a unui atac chimic! Ce se întâmplă cu civilii capturați de ruși

razboi-Ucraina - sursa foto - oradesibiu.ro
razboi-Ucraina - sursa foto - oradesibiu.ro

Kievul se află în stare de alertă din cauza posibilității că armata rusă ar putea lovi direct în uzinele chimice din țară. Forțele armate din Ucraina trag un semnal de alarmă și spun că probabilitatea ca Rusia să vrea să atace uzinele chimice există, conform News.ro și The Associated Press.

Această declarație vine după ce, pe parcursul războiului, mai multe zone industriale au fost ținta forțelor ruse. În această noapte, atacurile armatei de la Moscova au vizat estul Ucrainei, mai ales zona Lugansk. Aici se poartă bătălii pentru a prelua controlul  a două localități.

Soldații ucrainieni s-au retras din Popansa, teritoriu aflat acum sub control rusesc. În zona Donețk, primarul din Sloviansk a anunțat că centrul orașului a fost bombardat. În același timp, asediul din Nikolaev nu s-au oprit, acesta fiind un puct vizat de ruși încă de la începutul războiului.

Ucrainieni trimiși în lagăre și pierderile suferite de ambele țări de când a început războiul

Conform digi24, purtătorul de cuvânt al Pentagonului spune că Statele Unite au dovezi care arată cu cetățenii din Ucraina sunt aduși cu forța în Rusia, iar guvernul de la Kiev spune că este vorba de peste un milion de persoane care au fost deportate și închise în lagăre. Oficialul american declară următorul lucru: „Nu ştiu câte lagăre sunt, ori cum arată. Dar avem informaţii că ucraineni sunt trimişi împotriva voinţei lor în Rusia.”.

Reuters și AFP spun că Annalena Baerbock, șeful diplomației germane, a ajuns marți în Ucraina. Prima oprire a fost Bucha, un oraș din preajma Kievului,  unde au fost găsite sute de trupuri neînsuflețite ale civililor după ce trupele ruse s-au retras în luna martie.

Conform autorităților din Ucraina, sunt în proces de anchetare peste 9.000 de posibile crime de război pe care trupele din Rusia le-ar fi făcut. Totodată, Curtea Penală Internațională investighează anumite presupuse crime de război.

Pierderile pe care Rusia le-a suferit de-a lungul războiului, până la acest moment, sunt următoarele: 26.000 de soldați ruși uciși, capturați sau răniți; 1.980 de vehicule; 1.170 de tancuri; 519 sisteme de artilerie; 87 de mecanisme de război aerian; 199 de avioane; 12 nave maritime; 2.808 de vehicule blindate de luptă, 185 de sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie și 158 de elicoptere.

De cealaltă parte, Ucraina a suferit pierderi destul de însemnate de când „operațiuna militară specială” a început. Este vorba despre 2.789 de vehicule militare speciale, de 163 de avioane, de 793 de drone, 2.979 de tancuri și vehicule blindate, 124 de elicoptere , 351 de mecanismede artilerie de tip reactiv, 1.440 de tunuri de artilerie și mortiere. Aceste date au fos oferite de Ministrul rus al Apărării, Sergehi Șoigu, conform publicației rusești Tass.