Infofinanciar > Lumea la zi > Unii luptă, alții fac afaceri. Berea NATO are aromă ”de libertate”
Lumea la zi

Unii luptă, alții fac afaceri. Berea NATO are aromă ”de libertate”

bere sursa foto Libertatea
Sursa foto: Libertatea

O mică berărie finlandeză din orașul Savonlinna, situat la doar câtiva kilometri de granița cu Rusia a lansat o nouă berea lansat berea NATO pentru a marca cererea Finlandei de aderare la alianța nord-atlantică, potrivit Reuters.

Noul sortiment de bere se numește „Otan Olutta”. Dacă se analizează primul cuvânt al denumirii se poate observa că este un joc de cuvinte după varinata inițialelor NATO.

Traducerea completă a numelui este „NATO. Voi bea niște bere”. Directorul executiv al fabricii de bere Olaf Brewing, Petteri Vanttinena sous că berea are „un gust de securitate cu o notă de libertate”.

Cum arată doza de bere?

De asemenea, culorile care se regăsesc pe doza de bere sunt cele ale NATO: alb și albastru. Pe aceasta se găsește un cavaler care ține în mână o halbă spumoasă, cum simbolul busolei de pe steagul NATO imprimat pe armura sa.

Numele fabricii vine de la Castelul Sfântul Olaf din apropiere. Aceasta este o fortăreața medievală din piatră fondată în 1475. Ea a fost construită cu scopul apărării Finlandei împotriva invadatorilor din republica Novgorod, un predecesor al Rusiei de astăzi.

Finlanda  depus cererea de aderare la NATO

Finlanda a depus oficial, alături de Suedia cererea de aderare la NATO. Ambasadorii celor două țări au oferit documentele de aderare secretarului general Jens Stoltenberg la sediul Alianței din Bruxelles. Această măsură a fost luată pe fondul preocupărilor de securitate legate de invazia Rusiei în Ucraina.

Totuși, destul istoric al țărilor scandinave este dat uitării de amenințările de veto ale Turciei. Conducerea de la Ankara a declarat că va accepta cererea țărilor doar în schimbul unor anumite concesii.

Agenția DPA notează că Turcia poate bloca procedura de admitere pe mai multe fronturi, ceea ce reprezintă „un fapt neplăcut” pentru NATO. Astfel, Turcia ar putea mai întâi să permită începerea procedurii de aderare, dar apoi să refuze să semneze protocoalele de aderare sau chiar să le ratifice.

Finlanda a fost întotdeauna mândră și are bune relații bilaterale cu Turcia. În calitate de aliați ai NATO, suntem de acord să eliminăm preocupările de securitate ale Turciei și condamnăm terorismul în toate formele sale. Suntem gata să discutăm toate preocupările pe care le aveți cu privire la aderarea Finlandei”.

Ruptura actuală dintre Turcia și restul țărilor membre NATO nu este o situație singulară. Ea vine după ani de dezacorduri între Ankara și Occident, precipitate de tendințele tot mai autoritare ale lui Erdogan și de o deteriorare a situației drepturilor omului în țara sa.

Joe Biden a spus că SUA sprijină ferm aderarea țărilor la NATO: „Noile țări care au aderat la NATO nu au reprezentat niciodată o amenințare pentru o altă țară”.