Infofinanciar > Lumea la zi > De ce se opune Erdogan aderării Suediei și Finlandei la NATO? Cine este Gulen, omul care a tensionat relația
Lumea la zi

De ce se opune Erdogan aderării Suediei și Finlandei la NATO? Cine este Gulen, omul care a tensionat relația

Erdogan si Gulen - sursa foto - publika.md
Sursa foto - publika.md

După ce a declarat că nu este de acord ca Suedia și Finlanda să adere la NATO, președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că se așteaptă ca țările membre din blocul politico-militar să înțeleagă de ce Turcia are nesiguranțe în ceea ce privește securitatea. Astăzi, Turcia a blocat, în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, începerea procesului de aderare a celor două țări nordice.

Miercuri, președintele Turciei, a ținut un discurs către parlamentarii din partidul său de guvernământ, prin care a repetat ideea conform căreia nu este nevoie ca reprezentanții din Suedia și Finlanda să vină în Turcia ca să discute despre îngrijorările guvernului turc.

De ce nu este de acord Erdogan cu aderarea la NATO a Finlandei și Suediei

Conform lui Erdogan, nu este cazul ca Suedia să aibă pretenția ca Ankara să fie de acord cu aderarea statului nordic la NATO până când Turciei nu îi vor fi returnați „teroriștii”. Erdogan, și implicit și țara pe care o conduce, acuză Suedia și Finlanda de faptul că ele găzduiesc mai mulți membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan. Această organizație, în viziunea Turciei, este una teroristă.

Agenția oficială de știri din Turcia spune că Finlanda și Turcia au respins mai multe cereri prin care militanții kurzi să fie extrădați. Aceste solicitări au fost realizate de către guvernul din Anakara.

Dacă Finlanda și Suedia nu au sprijin din partea tuturor membrilor NATO, cele două țări nu se pot alătura acestei alianțe, chiar dacă președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și-a manifestat convingerea că este posibil un consens.

Decizia statelor nordice de a adera la NATO a fost alimentată de existența războiului dintre Rusia și Ucraina. Unele voci optimiste deja prevăd că procesul de aderare, care trebuie să fie aprobat la summit-ul din vară de la Madrid, va fi unul rapid.

Cine este Fethullah Gulen

În același timp, în cele două țări din nordul Europei se află și mai mulți adepți de ai lui Fethullah Gulen, un adversar al lui Erdogan care trăiește în Statele Unite ale Americii. Gulen este considerat de regimul actual din Turcia drept responsabil pentru tentativă de lovitură de stat din anul 2016.

Gulen este un autor, teolog islamic și gânditor turc care, în prezent este auto-exilat în Pennsylvania. În Turcia, acesta era un lider de opinie islamic, crezând în dialogul dintre musulmani, în inovația și în democrație.

Oamenii din Turcia care sunt de partea lui Erdogan îi acuză pe susținătorii lui Fethullah Gulen că au realizat „fortărețe” în poliție, mai ales în spionaj și contraterorism.

În anul 1999, Muhammed Fethullah Gulen a plecat în Statele Unite ale Americii cu scopul efectuării unui tratament medical și de atunci nu a mai plecat de acolo. Tot el este considerat ca inițiatorul curentului mondial, denumit Mișcarea Gulen, acesta devenind un fenomen extrem de important atât în Turcia, cât și la nivel internațional. În anul 2008, a fost inclus în topul de o sută de intelectuali publici, care a fost publicat în revista Foreign Policy.