Infofinanciar > Info > Fractură în NATO! Încă un stat membru se opune aderării FInlandei și Suediei
Info

Fractură în NATO! Încă un stat membru se opune aderării FInlandei și Suediei

Nato suedia finlanda
Credit imagine: infofinanciar.ro

Încă un membru NATO și-a declarat nemulțumirea cu privire la aderarea Finlandei și a Suediei în cadrul alianței. Anunțul a fost făcut chiar de președintele Croației, Zoran Milanovic, care a declarat faptul că îl va instrui pe reprezentantul permanent al țarii la NATO să voteze împotriva acceptării celor două state în alianța militară occidentală.

Milanovic a completat spunând că reprezentantul va vota împotriva celor două state până în momentul în care va fi amendată legea electorală din Bosnia-Herțegovina.

Potrivit lui Milanovic, Croaţia trebuie să susţină condiţionarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO de chestiunea egalităţii în alegeri a croaţilor din Bosnia-Herţegovina.

„Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia”, a insistat el.

Preşedintele croat a mai spus într-o conferinţă de presă că în opinia sa croaţii din Bosnia, ca entitate politică, sunt „distruşi” şi că este în interesul Croaţiei să împiedice acest lucru.

El a adăugat că Turcia, care se opune aderării celor două state nordice la Alianţă, arată cum trebuie luptat pentru interesele naţionale şi „cu siguranţă nu va renunţa până nu va obţine ceea ce vrea”, în timp ce Croaţia se comportă exact contrar.

„Putem discuta despre Ucraina, dar nu este o problemă arzătoare pentru noi. Aceasta este”, a insistat el, respingând criticile premierului şi ministrului de externe în sensul că reputaţia Croaţiei poate avea de suferit cu o asemenea poziţie. „Sunt gata să-mi asum vina. Am spus că pentru mine croaţii din Bosnia-Herţegovina sunt mai importanţi decât toată graniţa ruso-finlandeză”, a subliniat Milanovic.

Preşedintele croat a îndemnat totodată parlamentul să nu ratifice acordul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO.

Tucia rămâne pe poziții

Și preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan rămâne ferm în opoziţia sa faţă de primirea Finlandei şi Suediei în NATO.

”Noi le-am spus liderilor NATO că vom spune ‘nu’ cererilor Finlandei şi Suediei. Şi aceasta continuă să fie poziţia noastră”, a afirmat joi Erdogan la televiziunea de stat turcă TRT.

Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile oficiale de aderare la NATO, într-un mediu de securitate modificat după invazia rusă în Ucraina.

Turcia a blocat însă în aceeaşi zi în Consiliul Nord-Atlantic startul negocierilor de aderare, reproşând Finlandei şi Suediei că sprijină Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, clasificat ca organizaţie teroristă de Ankara, SUA şi UE) şi miliţiile kurde YPG din Siria.

Washingtonul şi-a exprimat totuşi încrederea că aceste două ţări scandinave vor fi admise în alianţă. Preşedintele american Joe Biden îi va primi joi la Casa Albă pe omologul său finlandez Sauli Niinsto şi pe prim-ministrul suedez Magdalena Andersson