Infofinanciar > Educație financiară > Unicornul românesc UiPath, listat la New York, trece de 1 miliard de dolari. Ce planuri are compania
Educație financiară

Unicornul românesc UiPath, listat la New York, trece de 1 miliard de dolari. Ce planuri are compania

UiPath, Sursă foto: Economedia
Sursă foto: Economedia

UiPath, primul unicorn românesc, adică startup care a depășit valoarea de 1 miliard de dolari, a raportat o cifră de afaceri pentru anul fiscal ianuarie 2022 – ianuarie 2023 de peste 1 miliard de dolari. Compania are o capitalizare de piață la bursa din New York de peste 8 miliarde de dolari.

UiPath, primul unicorn românesc, dar și primul decacorn (startup care depășește valoarea de 10 miliarde de dolari), și-a publicat rezultatele financiare neaudiate miercuri, raportând o cifră de afaceri de peste 1 miliard de dolari pentru perioada ianuarie 2022 – ianuarie 2023.

Compania se aștepta încă din vară ca în anul 2023 să depășească venituri anuale recurente de peste 1 miliard de dolari. UiPath a transmis că veniturile anuale recurente au crescut cu 30% de la an la an, ajungând la 1,2 miliarde de dolari, se arată în comunicat.

Back in business

După doi ani de zile complicați la bursa din New York, în care compania a ajuns de la o capitalizare de piață de peste 20 de miliarde de dolari la puțin peste 8 miliarde în prezent, având o scădere a acțiunilor de 80% de când s-a listat (acțiunile se tranzacționează cu 14,60 dolari față de peste 70 de dolari în prima zi la bursa din New York), UiPath anunță rezultate financiare record, însă încă se confruntă cu pierderi.

Compania a fost fondată în București de Daniel Dines și Marius Tîrcă, alături de un mic grup de studenți la Politehnică. Acum UiPath are doi CEO, pe Daniel Dines și pe Rob Enslin, care în trecut a fost președinte și CEO SAP Japonia și a avut funcții de conducere la Google.

„Am realizat o încheiere foarte puternică a anului fiscal 2023. În trimestrul al patrulea al anului fiscal 2023, ARR a crescut cu 30% față de anul precedent, în timp ce performanța veniturilor și gestionarea disciplinată a costurilor au dus la o marjă operațională non-GAAP record în trimestrul al patrulea și la un flux de numerar liber ajustat non-GAAP pozitiv”, a declarat Rob Enslin, co-director executiv al UiPath. „Intrăm în anul fiscal 2024 cu noi inițiative de lansare pe piață conform calendarului stabilit și cu un impuls în creștere, pe măsură ce atât clienții, cât și partenerii văd impactul pozitiv pe care platforma noastră de automatizare a afacerilor îl poate avea asupra angajaților, clienților și afacerilor lor.”

„Pentru a-și menține avantajul competitiv și pentru a crește agilitatea operațională, companiile trebuie să facă mai mult fără a adăuga mai mult”, a declarat Daniel Dines, co-fondator și co-director executiv al UiPath. „Acesta este punctul în care platforma UiPath Business Automation Platform, bazată pe inteligență artificială, joacă un rol strategic și transformațional pentru organizații. Prin combinarea soluției noastre de top de automatizare robotică a proceselor cu o suită completă de capabilități, UiPath le permite oamenilor să creeze mai ușor și mai eficient modalități mai bune de a opera, de a inova și de a obține rezultate de afaceri.”

Rezultatele financiare UiPath

Pentru anul fiscal 2023 compania raportează o cifră de afaceri de 1.059 milioane de dolari, o creștere de 19% de la an la an, însă în continuare înregistrează pierderi, de aproximativ 330 milioane de dolari.

UiPath este liderul pieței de RPA (robotic process automation, automatizarea proceselor folosind roboți software), un domeniu emergent din industria tehnologiei informațiilor, care generează produse bazate pe inteligență artificială care ușurează viața marilor companii de pe glob. Principala provocare a companiei, în prezent, este trecerea pe profitabilitate, lucru ce ar atrage noi investitori.