Infofinanciar > Esential > Retrospectivă! Anul 2021: Angela Merkel se retrage. Startup-ul UiPath sună clopotul la Bursa din New York!
Esential

Retrospectivă! Anul 2021: Angela Merkel se retrage. Startup-ul UiPath sună clopotul la Bursa din New York!

Angela Merkel s-a retrast din viata politica in toamna anului 2021
foto: The Economic Times

Începerea campaniei de vaccinare la scară planetară, în 2021, prevestea revenirea la normalitate. Însă, la 6 ianuarie, Congresul american a fost vandalizat de susținătorii lui Donald Trump care au încercat să blocheze ratificarea victoriei lui Joe Biden. În aceeași lună, pe 20 ianuarie are loc ceremenia de învestire a lui Joe Biden, cel de-al 46 președinte american.

După ce a fost amânat cu un an, pe fondul crizei de Coronavirus, s-a desfășurat campionatul european de fotbal, Arena Națională din București a găzduit patru meciuri. De asemenea, au fost organizate și jocurile Olimpice de la Tokyo care au debutat în 23 iulie și s-au încheiat în 8 august.

2021 a însemnat și finalul carierei pentru cancelarul german Angela Merkel. După 16 ani de activitate politică, prima femeie cancelar din istoria Germaniei, în imaginea celei mai puternice femei din lume face un pas în spate, după ce, coaliția creștin democrată CDU-CSU a pierdut alegerile în fața social-democraților.

Romgaz, un miliard pentru Exxon

Pe plan intern, unul din cele mai importante evenimente economice a constat în achiziția de către Romgaz a 50% din proiectul de gaze din Marea Neagră, pentru 1,06 miliarde de euro. Compania de stat românească a cumpărat jumătate din proiectul de gaze din marea Neagră de la concernul american Exxon și a devenit astfel, partener cu OMV Petrom.

Nu putem trece cu vederea nici listarea UiPath la Bursa de New York, presa a catalogat momentul respectiv drept unul dintre cele mai spectaculoase din ultimii 30 de ani din România. Un start-up pornit dintr-un apartament din București, a devenit unul dintre cele mai importante din Europa.  Listarea s-a produs în luna aprilie la peste 50 de miliarde de dolari.

Tranzacție care avrea să-l trimită pe Daniel Dineș, fondatorul UiPath, direct în Top 300 cei mai bogați români realizat de Revista Capital. De asemenea, publicația a redactat și un Top 100 al celor mai buni angajatori care au acoperit domenii de la Retail, Industrie, IT, transporturi și logistică, energie sau industria farmaceutică.

Din punct de vedere politic, guvernul condus de Florin Cîțu a fost destituit în Parlamentul României, se produce astfel scindarea coaliției de guvernare formată din USR-PNL și UDMR. În ciuda faptului că liberalii și democrat maghiarii au fost prezenți în sală, aceștia au refuzat să voteze iar, Executivul fost demis cu 288 de voturi.

Ca o anomalie pentru demiterea Guvernului s-au pronunțat și cei de la USR, partenerii de coaliție a liberalilor, nemulțumiți de faptul că premierul Cîțu le-a schimbat doi miniștri. Criza politică este accentuată și de scindarea partidului național liberal odată cu plecarea  facțiunii Orban. În urma unui acord politic, apare guvernarea „USL 2.0”, formată din PSD-PNL- UDMR. În fruntea executivului a venit Nicolae Ciucă mandat până în 2023 după care va fi înlocuit de un premier din partea PSD.

Anul 2021 în cifre

Salariu mediu net (dolari)    781

Inflație   5,10%

Populație milioane  19,1

PIB miliarde dolari  284

PIB/Capita dolari    14866

Creștere economică   5,90%

Rezerva valutară BNR (mld. dolari)   45,85

Schimburi comerciale total  (mld. doalri) 197,96

Balanța comericală (mld. dolari)   -24,732

Exporturi (mld. dolari) 86,614

Importuri (mld. dolari)  111,346