Lumea la zi

Au fost scutiți! Ungaria nu va aplica plafonarea preţului la petrolul rusesc

Péter Szijjártó, Sursă foto: Embassy of Hungary Washington
Sursă foto: Embassy of Hungary Washington

Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a anunțat sâmbătă că țara sa nu va fi nevoită să aplice plafonarea preţului la petrolul rusesc, după ce Uniunea Europeană a scutit-o de acest lucru. Oficialul a mai adăugat că, prin această măsură, statului maghiar îi va fi protejată securitatea energetică.

„Uniunea Europeană introduce plafonarea preţului petrolului, cu toate că ar fi timpul ca Bruxelles-ul să îşi dea seama că aceste măsuri şi altele similare afectează cel mai mult economia europeană”, a susținut oficialul maghiar, potrivit celor de la MTI.

Trebuie să înmagazinăm resurse

De asemenea, Szijjártó a spus că este necesară creșterea cantității resurselor energetice. În opinia sa, acest lucru ar duce la reducerea prețurilor.

„În timpul negocierilor privind plafonarea preţului petrolului, am luptat mult pentru interesele Ungariei şi, în final, am reuşit: Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului petrolului”, a mai transmis ministrul de Externe de la Budapesta, scriu cei de la știripesurse.

După o perioadă lungă de negocieri și discuții, statele membre UE au decis vineri să plafoneze preţul unui baril de petrol rusesc la 60 de dolari pe baril.

Ungaria a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat în repetate rânduri sancțiunile UE împotriva Federației Ruse, pe motiv că acestea ar îngreuna situația economică a țării sale, că ar pune în pericol securitatea energetică a Ungariei sau că acestea nu reprezintă altceva decât un pas spre declanșarea unui nou război mondial.

„Oricine intervine economic într-un conflict militar ia o poziţie. Încet-încet, alunecăm spre război. Acum furnizăm arme distructive, antrenăm soldaţi ucraineni pe propriul teritoriu, impunem sancţiuni asupra energiei. Devenim o parte integrantă. Încă nu se trage asupra noastră, dar suntem pe cale să devenim o parte beligerantă. Europa joacă un joc foarte periculos”, a susținut premierul maghiar la mijlocul lunii noiembrie.

De asemenea, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat la sfârșitul lunii iulie că decizia luată de statele Uniunii Europene de a reduce cu 15% a consumului de gaz natural este una „inaplicabilă” din perspective Ungariei. De altfel, la acea vreme, statul maghiar a fost singura ţară UE care a votat împotriva acordului.

„Este o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare, care ignoră complet interesele naţionale”; „Le va explica ungurilor cineva de la Bruxelles că în Ungaria există gaz pe care gospodăriile şi companiile nu-l pot folosi? Este o inepţie”, a explicat ministrul ungar de externe.

În plus, acesta a adus în discuție „baza juridică îndoielnică” pe care s-a clădit acest acord, motivând că securitatea aprovizionării energetice ţine de „responsabilitatea guvernelor naţionale” ale statelor UE, scriu cei de la Adevărul.