Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei energetice! Serbia construiește un gazoduct care face legătura cu Bulgaria pentru a importa gaz din Azerbaidjan
Lumea la zi

Revista presei energetice! Serbia construiește un gazoduct care face legătura cu Bulgaria pentru a importa gaz din Azerbaidjan

Gaze naturale, Sursă foto: afaceri.news
Sursă foto: afaceri.news

Pe fondul crizei energetice provocare de războiul dintre Rusia și Ucraina, statele europene caută să își diversifice sursele de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale, pentru a scăpa de dependența față de gazele rusești.

Printre soluțiile propuse și adoptate de statele europene  se numără aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate, diversificarea surselor de energie și căutarea de noi parteneri comerciali pentru a elimina sau diminua dependența de importurile din Rusia, cu atât mai mult pe fondul sancțiunilor intrate în vigoare recent. Una dintre soluțiile experimentale este și utilizarea hidrogenului pentru alimentarea turbinelor cu gaz, o soluție inovativă aflată încă în testare.

Snam și Baker Hughes testează utilizarea hidrogenului pentru comprimarea gazului

În noiembrie 2022, Snam a finalizat cu succes o serie de teste menite să experimenteze utilizarea hidrogenului drept combustibil pentru alimentarea turbinelor cu gaz, la una dintre stațiile sale de comprimare a gazelor naturale din Istrana, Italia. Experimentul, care a fost primul de acest gen la nivel global și realizat în colaborare cu Baker Hughes, o companie de tehnologie energetică, a demonstrat compatibilitatea diferitelor active cu utilizarea unui amestec de hidrogen (la 10%) și gaze naturale, relatează Hydrocarbon Engineering.

Centrala Istrana este una dintre cele 13 stații de comprimare de-a lungul rețelei de transport a gazelor din Italia, cu funcția de stimulare a gazului pentru a o ajuta să călătorească prin conducte către diferitele puncte de consum din întreaga țară. Aceasta este prima stație de compresie italiană în care a fost instalată o turbină „pregătită pentru hidrogen”, NovaLT12, proiectată și construită de Baker Hughes în uzinele sale italiene. Testele au implicat, de asemenea, o altă turbină Baker Hughes care era deja în funcțiune în instalație, PGT25, proiectată pentru a funcționa cu gaze naturale, care a fost testată pentru prima dată folosind un amestec de gaze naturale și hidrogen (la 10%). Între stațiile de stimulare și depozitare, Snam are instalate 39 de turbine PGT25, dintr-un total de 73 de mașini, care reprezintă aproximativ 70% din capacitatea sa totală de putere (1325 MW).

Sursa foto Siemens Energy

Introducerea hidrogenului în cantități tot mai mari în flota actuală (de la amestecul de 10% testat până la volume cuprinse între 15 și 20%) va permite o reducere mai mare a dioxidului de carbon (CO)2) emisiile în comparație cu utilizarea exclusivă a gazelor naturale. Pe baza datelor de funcționare pentru 2021, o utilizare permanentă a 10% din hidrogen în toate turbinele PGT25 ale grupului Snam ar face posibilă evitarea a aproape 20 000 tpy de CO2 emisiile, reducând și mai mult impactul deja limitat al aprovizionării cu gaze naturale.

Snam intenționează să continue colaborarea cu furnizorii de turbine cu scopul de a extinde compatibilitatea cu hidrogenul la întreaga sa flotă de turbocompresoare. Investigațiile în curs au ca scop verificarea, „în teren”, atât a reacției diferitelor componente din punct de vedere metalurgic, cât și a întreținerii și eficienței necesare a turbinelor în prezența hidrogenului, precum și a respectării cerințelor stricte de siguranță și impact asupra mediului. În viitor, aceste teste ar putea duce la dezvoltarea unui standard consecvent pentru proiectarea tuturor viitoarelor unități de compresie utilizate de Snam.

Testele au fost efectuate de Snam împreună cu Baker Hughes, partenerul companiei atât în furnizarea noii turbine NovaLT12, cât și în activitățile de testare pe teren. Acesta din urmă a implicat, de asemenea, Saipem și Max Streicher, în calitate de parteneri tehnologici, și Siad, care a furnizat hidrogenul.

Scopul inițiativei este de a continua testarea infrastructurii de gaze existente pentru compatibilitatea cu utilizarea hidrogenului, pregătindu-l să transporte această moleculă, care va juca un rol-cheie în procesul de tranziție energetică.

În 2019, Snam a fost primul din Europa care a experimentat injectarea hidrogenului într-o secțiune a rețelei sale de transport al gazelor de înaltă presiune, mai întâi la 5% și ulterior la 10%. În 2020, la uzina Baker Hughes din Florența, Italia, au fost efectuate teste ale turbinei NovaLT12 cu hidrogen de până la 10% amestecat cu gaze naturale. Aceasta este prima familie de turbine „pregătite pentru hidrogen” de înaltă performanță Baker Hughes, capabile să ardă amestecuri de gaze naturale și hidrogen, de la 5% până la 100% hidrogen. Snam efectuează, de asemenea, studii privind compatibilitatea siturilor sale de stocare cu hidrogenul, cu scopul de a finaliza evaluarea întregii sale infrastructuri.

Vucic: Serbia construiește o conductă de gaz care face legătura cu Bulgaria pentru a importa gaze naturale din Azerbaidjan

Serbia construiește o legătură cu o conductă de gaz cu Bulgaria pe linia Nis-Dimitrovgrad pentru a importa gaze naturale din Azerbaidjan și GNL din Grecia, ca parte a diversificării aprovizionării, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic, relatează Azernews.

El a menționat că Serbia cheltuiește 200 de milioane de euro pe lună pentru aprovizionarea cu gaze și până la 100 de milioane de euro pentru achiziționarea de energie electrică fără costul producerii sale.

Sursa foto Balkan Insight

Anterior, ministrul sârb al mineritului și energiei, Zorana Mihajlovic, a declarat că țara sa intenționează să cumpere până la 40% din gazul necesar din Azerbaidjan în 2023.

În luna iunie a acestui an, Azerbaidjanul și Serbia au semnat un acord de cooperare în sectoarele energetic și minier. Acordul urmărește să utilizeze în mod rațional potențialul energiei și al resurselor naturale ale ambelor țări și prevede cooperarea în sectorul energetic, în special în ceea ce privește gazele naturale și sursele regenerabile de energie, precum și promovarea investițiilor reciproce în explorarea, reglementarea, eficiența energetică și înființarea de întreprinderi comune. Documentul reflectă, de asemenea, continuarea cooperării pentru a sprijini punerea în aplicare a coridorului sudic al gazelor. În acest sens, trebuie remarcat faptul că gazoductul Serbia-Bulgaria (Nis-Dimitrovgrad) va permite integrarea Serbiei în coridorul sudic al gazelor naturale.

Azerbaidjan și Serbia colaborează într-o varietate de sectoare economice. Declarația Azerbaidjan-Serbia privind parteneriatul strategic, semnată în 2013, și Planul comun de acțiune privind parteneriatul strategic, semnat în 2018, au pus bazele dezvoltării relațiilor.

Cifra de afaceri comercială dintre Azerbaidjan și Serbia s-a ridicat la 9,2 milioane de dolari în 2021.

Transportatorul GNL „British Achiever” ajunge la terminalul LNG Croația

Transportatorul GNL British Achiever a ajuns la terminal pe 4 decembrie 2022, potrivit LNG Industry.

Toate controalele de siguranță sunt în curs de desfășurare, după care va începe operațiunea de transfer de GNL de la transportatorul GNL la nava FSRU LNG Croația.

Transportatorul de GNL British Achiever va părăsi terminalul și zona portuară cu scop special în primele ore ale dimineții de 8 decembrie 2022.

gaze LNG, sursă foto GIIGNL

Sursa foto GIIGNL

Companiile germane de gaze dau în judecată Gazprom din Rusia pentru încălcarea contractului

Doi importatori germani de gaze naturale cer despăgubiri de la compania energetică de stat rusă Gazprom pentru nelivrarea gazelor naturale, a informat luni cotidianul german Handelsblatt.

Potrivit cotidianului german de afaceri, cel mai mare importator de gaze naturale al țării, Uniper, și un alt important în domeniul energiei, RWE, au inițiat proceduri de arbitraj împotriva gigantului energetic rus pentru a recupera daunele. Ambele companii au semnat contracte de achiziție de gaze cu Gazprom, care și-a redus din ce în ce mai mult livrările de gaze către Germania, după ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început în februarie. De la sfârșitul lunii august, compania a oprit complet livrările de gaze către Germania, chiar dacă măsurile punitive ale UE împotriva Rusiei în timpul războiului nu afectează comerțul cu gaze, potrivit Remix.

Uniper și RWE au fost forțați să cumpere gaze de pe piața mondială la prețuri foarte mari și să le revândă clienților lor, inclusiv multor utilități locale, la prețuri mult mai mici decât cele convenite inițial în contractele inițiale. Uniper a suferit până în prezent pierderi de 11,6 miliarde de euro, în timp ce RWE a suferit pierderi de aproximativ 1 miliard de euro.

Gazprom consideră că afirmațiile financiare ale RWE și Uniper sunt nefondate.

Sursă foto: TVN.md

Gazprom, Sursă foto: TVN.md

Potrivit documentului de afaceri, ambele companii au convenit asupra livrărilor de gaze cu partenerul lor rus într-un mod care include o clauză în contracte că orice litigii vor fi soluționate prin arbitraj. În cazul Uniper, organul competent este Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (SCC), ale cărui norme prevăd că absența pârâtului nu împiedică desfășurarea procedurii.

Aceasta înseamnă că o cerere de despăgubiri poate fi introdusă în fața SCC chiar dacă Gazprom refuză să participe la procedură. Înainte de războiul din Ucraina, Germania folosea importurile rusești pentru peste 50% din consumul său de gaze naturale. Cu toate acestea, odată cu închiderea gazoductului Nord Stream 1, care lega Rusia direct de Germania, la sfârșitul lunii august, importurile s-au oprit complet, făcând din septembrie 2022 prima lună de la începerea importurilor de gaze rusești în 1972, când nu a fost importat niciun gaz din Rusia în Germania.

O serie de evoluții sunt în curs de desfășurare pentru a înlocui importurile de conducte rusești, inclusiv construcția a șapte terminale offshore pentru a primi gaz natural lichefiat (GNL). Construcția primului terminal, în Wilhelmshaven, a fost deja finalizată și este programată să devină operațională în ianuarie.

Potrivit Agenției Federale a Rețelei, pentru moment, pierderea importurilor rusești a fost compensată. Agenția a informat luni că „aprovizionarea cu gaze în Germania este stabilă” și „securitatea aprovizionării rămâne garantată”, cu instalații de înmagazinare la o capacitate de 96,98 la sută.

Ungaria consolidează legătura de gaze cu Slovenia pentru a reduce dependența de Rusia

Ungaria discută cu Slovenia despre construirea unui gazoduct care să conecteze cele două țări, pentru a reduce dependența primei de aprovizionarea cu Rusia, a declarat premierul sloven Robert Golob, potrivit Natural Gas World.

Ungaria primește aproximativ 85% din gazul său din Rusia și, în timp ce guvernul premierului Viktor Orban este reticent în a nu mai cumpăra complet gaz rusesc, această dependență excesivă ar putea pune țara în pericol dacă vor exista noi reduceri ale livrărilor rusești către Europa.

viktor orban sursa observator

Sursa foto Observator

„O astfel de conexiune ar permite Ungariei să se elibereze de dependența de gazul rusesc pe termen mediu și să găsească o sursă independentă care să traverseze Italia”, a declarat Golob, potrivit Euractiv. „Dacă mergem pe această cale, văd acest lucru ca pe o expresie a solidarității dintre cele două țări.

Golob a vorbit cu Orban la un eveniment pentru a marca lansarea unei noi legături electrice de înaltă tensiune care să lege rețelele celor două țări pe 2 decembrie. Orban a spus că Ungaria analizează trei opțiuni pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc, inclusiv accesarea livrărilor prin România, Croația sau Slovenia.

„Dacă finalizăm unul dintre proiecte, acest lucru nu înseamnă că nu suntem interesați de alte opțiuni”, a spus el.

Rețeaua Sloveniei se extinde deja până la satul Prince din estul țării, la granița cu Ungaria. Golob s-a declarat încrezător că cele două rețele ar putea fi „foarte aproape de finalizare” sau chiar finalizate înainte de încheierea mandatului său de prim-ministru în trei ani și jumătate.

Și Slovenia se bazează foarte mult pe gazul rusesc, dar recent a încheiat un acord pe trei ani pentru a importa 300 milioane de m3/an de gaz de la compania algeriană Sonatrach de la începutul acestui an. Gazul ar urma să fie livrat prin conducte din Tunisia și Italia și ar putea satisface aproximativ o treime din cererea țării.

Gazele canalizate în rețeaua națională de gazoducte depășesc 140 de milioane de metri cubi pe zi: PipeChina

Unsprezece instalații de depozitare a gazelor naturale legate de rețeaua de conducte de petrol și gaze din China au lansat extracția de gaze începând de luni la ora 8.00, iar cantitatea zilnică de gaze canalizată în rețeaua de conducte depășește 140 de milioane de metri cubi, suficient pentru a satisface nevoia tot mai mare de gaze naturale din nordul Chinei, potrivit gigantului de stat PipeChina, companie de conducte de energie, potrivit Global Times.

Fiind o importantă infrastructură sezonieră de reducere a vârfurilor de consum din țară, instalațiile de stocare a gazelor joacă un rol în nivelarea vârfurilor de consum de gaze în timpul iernii. Toate instalațiile de stocare a gazelor și-au depășit sarcinile de extracție înaintea sezonului de încălzire, extracția cumulată de gaze atingând 16 miliarde de metri cubi, a declarat luni centrul de control al petrolului și gazelor al PipeChina.

Sursă foto Observator

Gazoduct, Sursă foto: Observator

Acest lucru sugerează că extracția zilnică maximă de gaz ar putea ajunge la 180 de milioane de metri cubi, satisfăcând cererea a sute de milioane de gospodării în timpul sezonului de vârf de iarnă.

De la începutul iernii, principalele instalații de stocare a gazelor din întreaga țară au trecut la modul de garantare a aprovizionării. Centrul de control al petrolului și gazelor din PipeChina a declarat că a impulsionat instalațiile să treacă de la injecția de gaz la extracție, consolidând în același timp monitorizarea calității gazului pentru a evita consecințele fluctuațiilor calității gazului asupra producției și funcționării conductelor.

Centrul a urmărit îndeaproape condițiile meteorologice, a comunicat și s-a coordonat între cei trei giganți petrolieri din țară și a apelat la tehnologia de simulare a planificării și la tehnologia de prognoză a echilibrului conductelor de gaze naturale pentru a prezice cu precizie oferta și cererea echilibrate.

La 15 noiembrie, in nordul Chinei a venit sezonul de încălzire de iarnă. În consecință, o rețea națională unificată a PipeChina a început în mod oficial să asigure aprovizionarea cu livrări de gaze de peste 600 de milioane de metri cubi pe zi, a dezvăluit gigantul de conducte administrat la nivel central la mijlocul lunii noiembrie.

Ca parte a eforturilor sale de accelerare a construcției conductelor magistrale, o secțiune a conductei de gaze naturale China-Rusia pe ruta estică, care leagă Anping, provincia Hebei din nordul Chinei, de Tai’an, provincia Shandong din estul Chinei, a fost pusă în funcțiune în septembrie. O altă secțiune a conductei care leagă Tai’an și Taixing, în provincia Jiangsu din estul Chinei, este programată să fie operațională înainte de sfârșitul lunii decembrie, potrivit PipeChina.

Se preconizează că capacitatea conductei spre sud va adăuga 20 de milioane de metri cubi pe zi, consolidând enorm aprovizionarea regiunii Mării Circum-Bohai și a Chinei de Est.

PipeChina a fost înființată în decembrie 2019 pentru investiții, construcție și interconectarea conductelor majore de petrol și gaze. Scopul este de a avea o rețea națională care să transporte țiței, petrol rafinat și gaze.

Hidrogen introdus în rețeaua de gaze a Australiei de Vest

Hidrogenul regenerabil a fost amestecat pentru prima dată în rețeaua de gaze naturale din Australia de Vest, odată cu deschiderea oficială a primei stații de alimentare cu hidrogen de mare viteză din acest stat, potrivit Mining Weekly.

Compania de gaze naturale ATCO a început să amestece un mic procent de hidrogen din surse regenerabile într-o parte a rețelei de distribuție a gazelor naturale din orașul Cockburn.

Proiectul este unul dintre cele mai mari de acest tip din Australia și se așteaptă să ajungă la peste 2 700 de întreprinderi și gospodării. Este pentru prima dată în Australia de Vest când hidrogenul regenerabil este utilizat în rețeaua de distribuție a gazelor naturale.

Sursa foto Forbes

ATCO intenționează să mărească și să testeze procentele de amestec de la 2% până la 10%. Între timp, ATCO și dezvoltatorul de energie verde Fortescue Future Industries (FFI) au deschis, de asemenea, prima stație de realimentare cu hidrogen verde la centrul de inovare pentru energie curată al ATCO.

Stația de realimentare cu H2 utilizează hidrogen verde produs la fața locului, la instalația ATCO din Jandakot, din energie electrică regenerabilă prin electroliză. Aceasta va permite Fortescue, ATCO și terți, cum ar fi poliția din Australia de Vest, să își susțină flotele de vehicule cu pile de combustie cu hidrogen, având capacitatea de a realimenta o Toyota Mirai cu hidrogen verde în mai puțin de cinci minute și de a susține până la 500 km de deplasare fără emisii.

„Hidrogenul verde este o soluție practică și implementabilă de care avem cu toții nevoie pentru a contribui la combaterea încălzirii globale, iar misiunea noastră la Fortescue este de a face disponibilă această alternativă regenerabilă la combustibilii fosili la scară globală și la costuri competitive”, a declarat președintele executiv al Fortescue, Dr. Andrew Forrest.

„Acest lucru începe acasă, chiar aici, în Australia de Vest. La fel cum Fortescue s-a angajat să meargă dincolo de combustibilii fosili pentru a atinge un nivel real de emisii operaționale zero până în 2030, suntem mândri să sprijinim decarbonizarea sectorului transporturilor din Australia de Vest, oferind posibilitatea de a alege să umplem rezervoarele cu o sursă de combustibil cu emisii zero.

„Suntem foarte mândri de acest proiect, care reprezintă începutul unei noi industrii uriașe la nivel mondial. Deși poate fi o mică picătură în ocean, merită totuși să sărbătorim. Acesta este viitorul statului nostru. Suntem recunoscători pentru sprijinul guvernului Australiei de Vest și încântați de parteneriatul cu ATCO în acest proiect, care contribuie la stabilirea economiei ecologice a Australiei de Vest, creând noi locuri de muncă și oportunități pentru australienii din vest”, a declarat Forrest.

Guvernul statului a investit în ambele proiecte, contribuind cu 1,97 milioane de dolari australieni pentru proiectul de amestecare a hidrogenului și cu 1 milion de dolari australieni pentru stația de realimentare cu hidrogen.

În total, guvernul s-a angajat să aloce 162,5 milioane de dolari australieni pentru a sprijini dezvoltarea industriei hidrogenului regenerabil în Australia de Vest, în urma publicării Strategiei privind hidrogenul regenerabil în 2019.

Strategia stabilește patru obiective clare pentru a fi finalizate în 2022 – o instalație de realimentare disponibilă în Australia de Vest, distribuirea hidrogenului în rețeaua de gaze, utilizarea hidrogenului într-o locație îndepărtată și aprobarea unui proiect de export.

Reperele de astăzi înseamnă că guvernul a atins la timp toate cele patru obiective pentru 2022, ca urmare a punerii în funcțiune a instalației de hidrogen Denham în octombrie și a începerii construcției proiectului comun Yara/ENGIE Yuri din Pilbara.

„Reperele atinse de proiectele ATCO nu sunt doar o veste excelentă pentru companie, ci și pentru Australia de Vest”, a declarat premierul Mark McGowan.

„Din ce în ce mai mult, vedem proiecte locale care duc hidrogenul regenerabil ca sursă de energie curată de la teorie la realitate. Hidrogenul este combustibilul viitorului, iar guvernul meu poziționează Australia de Vest în fruntea cursei hidrogenului, generând locuri de muncă locale și contribuind la diversificarea economiei.”

Gazprom a redus exporturile către țările din afara CSI cu 44,5 la sută

Exporturile Gazprom către țările din afara CSI în cele 11 luni ale acestui an au scăzut cu 44,5% față de aceeași perioadă a anului trecut – până la 95,2 miliarde de metri cubi de gaze, a anunțat compania, potrivit Caspian Barrel.

evenimentulzilei.ro

Sursa foto evenimentulzilei.ro

„Exporturile de gaze către țările din afara CSI s-au ridicat la 95,2 miliarde de metri cubi – cu 44,5% (cu 76,3 miliarde de metri cubi) mai puțin decât în aceeași perioadă din 2021. „Gazprom” livrează gaze în conformitate cu cererile confirmate”, se arată în comunicat.

În plus, cererea pentru gazul companiei din sistemul de transport al gazelor pe piața internă în această perioadă a scăzut cu 5,7%, sau 12,8 miliarde de metri cubi.

Anul trecut, compania a crescut exporturile de gaze către țările din afara CSI cu 5,8 miliarde de metri cubi până la 185,1 miliarde.