Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria se va opune oricărei sancțiuni UE față de Rusia cu privire la energia nucleară! Viktor Orban a criticat implicarea Occidentului în război
Lumea la zi

Ungaria se va opune oricărei sancțiuni UE față de Rusia cu privire la energia nucleară! Viktor Orban a criticat implicarea Occidentului în război

Viktor Orban, Sursă foto: Shutterstock
sursă foto: Shutterstock

Ungaria a declarat că se va opune prin veto oricăror sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care ar putea afecta energia nucleară, după ce Ucraina a cerut blocului celor 27 de națiuni să includă gigantul rus de Rosatom în lista de sancțiuni.

Într-un interviu acordat vineri postului de radio de stat, premierul Ungariei, Viktor Orban, a reiterat că energia nucleară „trebuie, evident, să fie supusă veto-ului”. Acesta a spus că „Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancțiuni să fie pus în aplicare”, a subliniat el. „Acest lucru iese din discuție”.

Ungaria are o centrală nucleară construită prin Rusia

Ucraina a cerut UE să includă Rosatom în sancțiuni, dar Ungaria, care are o centrală nucleară construită prin Moscova și pe care intenționează să o extindă împreună cu compania energetică rusă, s-a opus ferm acestei măsuri.

Ungaria, membră a UE, a denunțat în repetate rânduri sancțiunile impuse de blocul comunitar împotriva Rusiei și a declarat că măsurile nu au reușit să slăbească Moscova și, dimpotrivă, au dus la o criză economică în Europa. În ultimul an, țările occidentale au impus valuri de sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu au reușit să sancționeze energia nucleară a Rusiei.

Sancțiuni dure din partea SUA asupra celor implicați în afaceri rusești

Departamentul Trezoreriei SUA a declarat joi că sancționează zeci de persoane și entități despre care a spus că au legătură cu campania militară a Rusiei în Ucraina. De asemenea, a etichetat Grupul Wagner, un grup paramilitar rus care luptă în Ucraina, drept „organizație criminală transnațională”.

Rusia a declarat vineri că noile sancțiuni impuse de SUA sunt „absurde” și că acestea vor îngreuna afacerile companiilor străine. “Cu fiecare nou val de bariere economice, ineficiența și absurditatea acestei abordări devine tot mai evidentă”, a declarat ambasada Rusiei din Statele Unite.

Aceasta a adăugat că antreprenorii și companiile străine au fost primele care au avut de suferit de pe urma noilor sancțiuni și că abilitatea lor de a continua să lucreze cu partenerii ruși a fost „într-o scădere constantă”.

Centrala nucleară din Ungaria

Centrala nucleară Paks din Ungaria are patru mici reactoare VVER 440 de fabricație rusească, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 MW, puse în funcțiune între 1982 și 1987. Centrala produce aproximativ jumătate din energia Ungariei și își procură combustibilul nuclear din Rusia.

Conform contractului semnat cu Rusia în 2014, Ungaria intenționează să extindă centrala cu două reactoare VVER de fabricație rusească cu o capacitate de 1,2 GW fiecare. În interviul radiofonic de vineri, Orban a afirmat poziția neutră a țării sale în legătură cu războiul din Ucraina, spunând că securitatea Ungariei este pe primul loc și de aceea țara „nu este în război cu nimeni”.

„Am spus de la început că acesta nu este războiul nostru și că este un război care trebuie localizat, nu internaționalizat, a subliniat el. „Ungaria nu este în derivă spre război, iar dacă guvernul ar face din greșeală pași în această direcție, s-ar confrunta cu voința poporului.”

Orban critică trimiterea de tancuri în Ucraina

De asemenea, Orban a criticat vehement decizia de a dota Ucraina cu tancuri germane Leopards și americane Abrams. „Totul a început atunci când germanii au spus că vor da doar căști de protecție, dar nu vor trimite echipamente care să ucidă vieți într-un război. Noi suntem deja la stadiul de tancuri. Dacă nu îți stabilești limitele într-un conflict, vei fi târât în el”, a spus el.

La începutul acestei luni, ministrul de externe al Ungariei a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei, avertizând că acestea au afectat economiile țărilor membre mai mult decât ținta lor, precum și că nu au reușit să oprească războiul din Ucraina. „Dacă facem o evaluare, o analiză, cu privire la impactul sancțiunilor, este evident că acestea nu au îndeplinit așteptările”, a declarat Péter Szijjártó la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Economia Rusiei nu este în genunchi, cu siguranță. Putem avea evaluări diferite cu privire la cât de prost se comportă, dar nu sunt în genunchi, iar războiul nu se apropie de sfârșit. Iar economia Europei suferă mai mult din cauza sancțiunilor decât economia rusă.”, potrivit PressTV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.