Info

Tot mai mulți români se mută în Ungaria! Maghiarii au prețuri mult mai accesibile și condiții mai bune

observatornews.ro
FOTO:observatornews.ro

Doar 5000 de euro a plătit o româncă pentru o casă de cărămidă din Ungaria. Imobilul  vine la pachet cu un teren de 4000 de metri pătrați și cu utlități trase până la poartă.

Tot mai mulți români sunt interesați să-și cumpere proprietăți în statul vecin deoarece energie electrică și gazul sunt mult mai ieftine iar birocrația nu ridică atât de multe probleme. Este și cazul unei românce din Timișoara care și-a cumpărat cu 5000 de euro o casă din cărămidă și un teren de 4000 de metri pătrați.

Potrivit romaniatv.net, anul trecut aproape zilnic o locuință din Ungaria a fost achiziționată de români. Rețeaua de autostrăzi dezvoltată facilitează naveta românilor spre statul ungar.

Locuitul în Ungaria o alternativă tot mai viabilă

Adela Todoran muncește și locuiește în orașul de pe Bega. Aceasta și-a cumpărat o locuință în Ungaria pe care o va transforma în casă de vacanță.

”Am teren de 4.000 de metri pătraţi şi m-a tentat foarte mult. E împărţită în 3 camere, baie, bucătărie. Aş vrea să o măresc. Eu zic că 15 – 20.000 de euro mai am de investit, ca să o fac aşa cum îmi doresc eu”, a declarat Todoran pentru observatornews.ro.

Locuințele aflate în apropierea granițelor rămân pustii deoarece majoritatea maghiarilor migrează în centrele urbane în căutarea slujbelor mai bine plătite.

Un alt caz este dat de familia Ungur, care la rândul ei a decis să-și achiziționeze o reședință în Ungaria. Aceștia au cumpărat cu 12.000 de euro o casă și teren de 2800 de metri pătrați. După ce au investit bani pentru a o moderniza membrii familiei Ungur au de gând să o vândă la preț dublu.

Rețeaua de autostrăzi facilitează naveta între România și Ungaria

”Ne-am hotărât să luăm casa asta, pentru că grădina e mare, casa bunicică, am pus parchet şi geamurile şi tot, dar pământul ne-a interesat pe noi”. a declarat Maria Ungur.

Potrivit declarațiilor făcute de aceasta, autoritățile maghiare sunt extrem de receptive la nevoile noilor cetățeni, cu toate că bariera lingvistică reprezintă un impediment în comunicarea dintre autorități și noii proprietari, primării rezolvă această situație cu ajutorul translatorilor.

Curentul şi gazul e cu mult mai ieftin ca la noi. Dacă am o problemă şi ne vine o scrisoare, merg la poştă şi nu ştiu să vorbesc, imediat prin telefon, de la primărie, îmi trimite translator. Am fost bine primiţi. Nu am fost respinşi şi asta face foarte mult”, a adăugat aceasta.

Casele din Ungaria reprezintă o alternativă viabilă și pentru românii care nu-și permit să-și cumpere o casă la noi în țară. Un astfel de exemplu este dat de petru Știbei, care locuiește de patru ani într-o casă pentru care a plătit 2500 de euro, pentru două camere și o curte de 1500 de metri pătrați.

”În România nu mi-am putut permite să cumpăr aşa o casă ieftină, cu aşa un teren mare. Muncesc în România, sunt navetist”, declarat Știbei, potrivit romaniatv.net.

”Nici nu simt că nu-s în România. Imediat o pune la punct. Dintr-o căsuţă aşa mică, de zici că nu ştiu ce, face palat din ea”  a declarat Faur Florentin un român care și-a deschis și o afacere în Ungaria