Lumea la zi

Ungaria nu se va lăsa purtată în „spirala războiului sângeros” din Ucraina! Anunțul premierului Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban
Sursă foto: Jurnalul

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a susținut duminică că țara sa nu se va lăsa târâtă în războiul militar din Ucraina. De asemenea, liderul de la Budapesta a subliniat faptul că statul maghiar nu va fi influențat de celelalte țări ale UE și că acesta nu-și va schimba poziția vizavi de conflictul militar început de Rusia.

Declarațiile lui Orban au fost scoase la iveală de agenția rusă de presă TASS.

„Nu ne lăsăm purtați în spirala războiului sângeros și dorim încetarea focului și negocieri de pace”; „Sirenele care ne ademenesc să “luăm partea dreaptă a istoriei” nu ne vor trage în această capcană. Trebuie să rămânem pe partea maghiară a istoriei chiar și în cele mai dificile situații”, a spus premierul Ungariei.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, ordonată de Vladimir Putin pe data de 24 februarie 2022, oficialii guvernului maghiar au declarat că susțin integritatea teritorială a Ucrainei, condamnând în același timp acțiunile Moscovei.

În ciuda acestor păreri, Budapesta nu a dorit să livreze Ucrainei arme pentru a ajuta armata condusă de președintele Volodimir Zelenski să facă față atacurilor rusești, scrie Omniapres.md.

Oficialii maghiari susțin că trimiterea de armament în Ucraina nu va ajuta la rezolvarea situației conflictuale din acest stat și, în același timp, provoacă daune economiei Europei.

Critică ajutorul financiar acordat Ucrainei

Acum două săptămâni, premierul maghiar Viktor Orban a susținut că cei care ajută Ucraina în conflictul militar pe care această țară îl are cu Rusia sunt implicați direct în război.

„O mare parte din Europa este deja implicată în acest război. S-au lăsat atrași în război. Cei care transportă arme sunt parte din război. Cel puțin până la glezne. Cei care antrenează soldații uneia dintre părți sunt băgați în asta până la genunchi.

Aceia care nu doar antrenează soldați, dar oferă ajutor operațional… Cei care antrenează trupe sunt legați de acest război. Dacă pentru un an întreg una dintre tabere este finanțată… Nu doar cheltuielile militare, dar și cele guvernamentale. Așa cum face Uniunea Europeană cu 18 miliarde de euro. Asta înseamnă că ești în război până la brâu. Sper din suflet că Europa să nu se bage în treaba asta până la gât“., a spus Orban, potrivit celor de la Adevărul.

„Oricine intervine economic într-un conflict militar ia o poziţie”; „ Acum furnizăm arme distructive, antrenăm soldaţi ucraineni pe propriul teritoriu, impunem sancţiuni asupra energiei. (…) Devenim o parte integrantă”, a mai susținut liderul naţionalist într-un interviu acordat unui post radio din Ungaria la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut.

Ungaria s-a delimitat

În același discurs de la începutul anului 2o23, Viktor Orban a subliniat faptul că țara sa a reușit, de la începerea războiului din Ucraina, să rămână neutră.

„Ungaria a reușit să stea deoparte complet de toate astea. Și am reușit să facem asta în ciuda presiunii internaționale. Punctul nostru de vedere este că un armistițiu trebuie semnat imediat. Trebuie să avem de îndată negocieri de pace și trebuie să găsim pacea“, a mai adăugat liderul de la Budapesta.