Lumea la zi

Vladimir Putin se laudă cu relațiile bune pe care le are cu Austria. Compatrioții lui Nehammer, recunoscători Rusiei

Vladimir Putin, președintele Rusiei
Sursa foto: Romania Libera

Președintele Vladimir Putin a făcut recent mai multe declarații despre relațiile bune dintre Federația Rusă și Austria, țară care este recunoscătoare URSS-ului. El a precizat că Uniunea Sovietică a oficializat din punct de vedere juridic sfârșitul ocupației Germaniei după căderea zidului Berlinului, lucru pe care Statele Unite nu l-a făcut încă.

Opinia oamenilor obișnuiți din Occident nu este supusă schimbărilor de conjunctură politică, iar noi reușim să menținem relații bune cu mulți dintre ei a declarat președintele rus, Vladimir Putin, în timpul unei vizite la clusterul Lomonosov din cadrul Centrului de știință și tehnologie a inovării al Universității de Stat din Moscova.

Vladimir Putin, prietenie fățișă cu Austria

Președintele rus a subliniat, în special, că încă mai are contacte cu austriecii. „Știu că ei tratează țara noastră cu multă bunăvoință și, în pofida oricăror evenimente dramatice care au loc în lume, părerea lor despre țara noastră nu se schimbă, spre deosebire de elitele politice din unele țări, inclusiv europene”, a spus Vladimir Putin.

URSS a acționat ca un garant al constituției Republicii Austria, iar mulți cetățeni îi mulțumesc Rusiei pentru acest lucru până în prezent, a explicat Putin, citat de site-ul lenta.ru.

URSS, garant al Constituției Republicii Austria

„Trupele sovietice se aflau în Austria, dar au plecat de acolo în mod voluntar. Rusia, în calitate de succesor legal al Uniunii Sovietice, a acționat ca garant al Constituției Republicii Austria și garant al statutului de neutralitate al Republicii Austria„, a declarat Putin, adăugând că cetățenii austrieci au fost recunoscători Rusiei pentru această poziție.

De asemenea, el a mai precizat că Uniunea Sovietică a oficializat din punct de vedere juridic sfârșitul ocupației Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial. „Germania era împărțită, după cum știți, în patru sectoare – american, englez, francez și sovietic. Astfel, Uniunea Sovietică a oficializat încetarea acelui statut de ocupație, dar Statele Unite nu au făcut-o”, a spus el, declarând că pe teritoriul german se află încă trupe de ocupație americane.

În octombrie 2022, Putin a declarat că lumea se confruntă cu cel mai imprevizibil deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. „Ne aflăm într-o conjunctură istorică. Urmează probabil cel mai periculos, imprevizibil și totuși important deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat șeful statului.

Vladimir Putin susține că Moscova a fost păcălită

Înainte de a face aceste precizări, președintele Vladimir Putin a subliniat că scopul operațiunii speciale declanșate în Ucraina cu aproape un an în urmă a fost cel de a proteja poporul rus și Rusia însăși. Potrivit acestuia, țara nu poate permite ca propriile sale teritorii istorice să fie amenințate.

„Scopul operațiunii, așa cum am mai spus de multe ori, este în primul rând de a proteja oamenii și de a proteja Rusia însăși de amenințările pe care încearcă să le creeze în propriile noastre teritorii istorice adiacente”, a declarat Putin, conform sursei citate.

Anterior, Vladimir Putin a declarat că este imposibil să se rezolve conflictul din Donbas fără lansarea unui referendum. El a explicat că Rusia a încercat de mult timp să ajungă la un acord după lovitura de stat din 2014 din Ucraina, dar că Moscova a fost „pur și simplu păcălită și înșelată”.