Lumea la zi

Un profesor din Arabia Saudită care a folosit Twitter va fi executat! Pe bogați, setea de bani îi împinge spre gesturi necugetate

Un succesor controversat: Mohammad bin Salman e prințul moștenitor al Arabiei Suadite
Sursa: dreamstime

 Un proeminent profesor de drept pro-reformă din Arabia Saudită a fost condamnat la moarte pentru presupuse infracțiuni, inclusiv pentru că avea un cont de Twitter și folosea WhatsApp pentru a distribui știri considerate „ostile” regatului, potrivit unor documente judiciare consultate de The Guardian.

Arestarea lui Awad Al-Qarni, în vârstă de 65 de ani, în septembrie 2017, a reprezentat începutul unei represiuni împotriva disidenței de către prințul moștenitor nou numit la acea vreme, Mohammed bin Salman.

Detaliile acuzațiilor aduse împotriva lui Al-Qarni au fost împărtășite cu The Guardian de către fiul său Nasser, care anul trecut a fugit din regat și locuiește în Marea Britanie, unde a declarat că solicită protecție ca azilant.

Mame și profesori, în pușcărie pentru utilizarea de social media

Al-Qarni a fost prezentat în mass-media controlată de Arabia Saudită ca fiind un predicator periculos, dar disidenții au declarat că Al-Qarni a fost un mare intelectual respectat de toți, cu un număr mare de adepți pe rețelele sociale, inclusiv 2 milioane de urmăritori pe Twitter.

Activiștii drepturilor omului și disidenții saudiți care trăiesc în exil au avertizat că autoritățile din regat sunt angajate într-o nouă și severă campanie de represiune împotriva persoanelor care sunt percepute ca fiind critice la adresa guvernului saudit. Anul trecut, Salma al-Shehab, o doctorandă din Leeds și mamă a doi copii, a primit o condamnare de 34 de ani pentru că avea un cont de Twitter și pentru că urmărea și posta disidenți și activiști. O altă femeie, Noura al-Qahtani, a fost condamnată la 45 de ani de închisoare pentru că a folosit Twitter.

Însă documentele de urmărire penală împărtășite de Nasser Al-Qarni arată că utilizarea rețelelor sociale și a altor mijloace de comunicare a fost criminalizată în interiorul regatului încă de la începutul domniei prințului Mohammed.

Guvernul saudit investește mulți bani în rețelele de socializare interzise populației

Guvernul saudit și investitorii controlați de stat și-au sporit recent participația financiară în platformele de socializare din SUA, inclusiv Twitter și Facebook, și în companii de divertisment precum Disney. Prințul Alwaleed bin Talal, un investitor saudit, este al doilea cel mai mare investitor în Twitter, după preluarea platformei de socializare de către Elon Musk. Investitorul a fost el însuși reținut timp de 83 de zile în timpul unei așa-numite epurări anticorupție în 2017. Prințul Alwaleed a recunoscut că a fost eliberat după ce a ajuns la o „înțelegere” cu regatul, pe care a descris-o drept „confidențială și secretă între mine și guvern”.

Fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite, Fondul public de investiții, și-a majorat separat acțiunile la Facebook și Meta, compania care deține Facebook și WhatsApp.

O traducere a acuzațiilor aduse lui Al-Qarni, pentru care riscă pedeapsa cu moartea, include „admiterea” profesorului de drept că a folosit un cont de socializare pe numele său (@awadalqarni) și că l-a folosit „cu fiecare ocazie … pentru a-și exprima opiniile”. Documentele mai precizează că acesta a „recunoscut” că a participat la un chat pe WhatsApp și a fost acuzat că a participat la videoclipuri în care a lăudat Frăția Musulmană. Utilizarea aparentă a Telegram de către Al-Qarni și crearea unui cont Telegram au fost, de asemenea, incluse în acuzații.

Jeed Basyouni, șeful departamentului de promovare din Orientul Mijlociu și Africa de Nord din cadrul grupului pentru drepturile omului Reprieve, a declarat că cazul lui Al-Qarni, acesta se înscrie într-o tendință tot mai mare de cercetători și academicieni care se confruntă cu pedeapsa cu moartea pentru că au postat pe Twitter și și-au exprimat opiniile.

Întrebat despre investițiile regatului în Facebook și Twitter, Basyouni a spus: „Dacă n-ar fi atât de sinistru, ar fi o farsă. Totul este în concordanță cu modul în care se operează sub conducerea acestui prinț moștenitor”.

Arabia Saudită încearcă să proiecteze o imagine pozitivă țării

Regatul a încercat să proiecteze o imagine la nivel internațional de investiție în tehnologie, infrastructură modernă, sport și divertisment, a declarat Basyouni.

„Dar, în același timp, acest lucru este complet ireconciliabil cu toate cazurile pe care le vedem, în care vorbim despre procurorul general, sub îndrumarea lui Mohammed bin Salman, care cere ca oamenii să fie uciși pentru opiniile lor, pentru tweet-uri, pentru conversații. Aceștia nu sunt periculoși, nu îndeamnă la răsturnarea regimului”, a spus aceasta.

În SUA, companiile cu investiții saudite mari sau cu alte afaceri în Arabia Saudită nu au răspuns la întrebările publice privind tratamentul aplicat de Arabia Saudită disidenței sau încarcerarea utilizatorilor săi. De asemenea, regatul nu a cedat apelurilor administrației Biden de a-și îmbunătăți bilanțul în materie de drepturi ale omului.

Ahmed Almutairi (cunoscut și sub numele de Ahmed Aljbreen), un saudit care a fost acuzat că nu s-a înregistrat ca agent străin atunci când ar fi luat parte la o conspirație din 2014-15 pentru a se infiltra în Twitter în numele guvernului saudit și a fura date confidențiale ale utilizatorilor, este considerat un fugar de către FBI după ce s-a sustras arestării în SUA. Se crede că această breșă a dus la dezvăluirea a cel puțin unui utilizator Twitter, Abdulrahman al-Sadhan, care ar fi folosit un cont satiric pentru a ironiza guvernul. Acesta a fost arestat și a dispărut, iar ulterior a fost condamnat la zeci de ani de închisoare.

Departe de a păstra un profil scăzut, conturile de socializare ale lui Almutairi arată că acesta duce o viață activă în Riad, inclusiv postând pe Snapchat-ul său din această săptămână o invitație și un permis VIP la o petrecere sponsorizată de Netflix în Parcul Internațional din Riad, care a fost găzduită de Saudi General Entertainment Au.

Companiile și figurile importante ale lumii promovează Arabia Saudită în goana după bani

Purtătorul de cuvânt al Netflix, Richard Siklos, nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la sponsorizarea de către companie a unui eveniment la Riad a cărui listă de invitați includea un bărbat căutat de FBI. Directorul general al Netflix, Reed Hastings, a recunoscut în 2020 că a fost de acord să cenzureze un episod al emisiunii de comedie Patriot Act cu Hasan Minhaj, care includea critici la adresa Arabiei Saudite pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în schimbul faptului că Arabia Saudită a permis difuzarea de conținut explicit în regat.

„Este mai mult decât detestabil faptul că un profesor de drept proeminent se confruntă cu pedeapsa cu moartea pentru că a folosit Twitter, în timp ce un fugar FBI, căutat pentru infiltrarea în sediul Twitter, primește o invitație VIP sponsorizată de Netflix pentru a participa la un eveniment al guvernului saudit”, a declarat Khalid Aljabri, care trăiește în exil și al cărui tată a fost un fost ofițer de informații saudit, iar fratele și sora sa sunt deținuți în regat.

Disidenții saudiți care trăiesc în SUA au aflat, de asemenea, în această săptămână că Ibrahim Alhussayen, un saudit care a trăit în SUA și care a pledat vinovat pentru că a mințit autoritățile după ce procurorii au afirmat că a hărțuit și amenințat persoane care trăiesc în SUA și Canada, a fost deportat înapoi în Arabia Saudită după ce a executat o pedeapsă scurtă.

Una dintre victimele lui Alhussayen a postat săptămâna aceasta că un cont aparținând hărțuitorului a încercat să o contacteze după ce acesta a fost eliberat din închisoare. Departamentul de Justiție nu a răspuns la o solicitare de comentarii pentru The Guardian.