Lumea la zi

Domnul a dat, Domnul a luat! Erdogan reintroduce pedeapsa cu moartea in Turcia

Erdogan - sursa foto - playtech.ro
Foto: playtech

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a făcut zilele trecute o afirmație care a fost percepută de ministrul Justiției drept instrucțiune. Liderul de la Ankara a spus că cei care provoacă incendii de pădure ar trebui condamnați la moarte.

Erdogan a spus că pedeapsa pentru arderea pădurilor ar trebui să fie „intimidantă” până la condamnarea la moarte, cuvinte luate de ministrul justiției din Turcia drept „instrucțiuni”, scrie Jerusalem Post.

Astfel, Turcia va reconsidera decizia din 2004 de a aboli pedeapsa capitală, a declarat ministrul justiției sâmbătă. Declarația lui vine după ce Erdogan, cel care conduce cu mână forte Turcia, a spus că ar trebui aplicată pedeapsa maximă pentru cei care provocat incendiile de pădure din această săptămână.

Tot Erdogan a eliminat pedeapsa cu moartea

Pedeapsa capitală a fost eliminată din Constituție în primii ani ai domniei lui Erdogan. Dar după ce un incendiu suspectat a fi fost provocat deliberat a distrus 4.500 de hectare (11.119 acri) de pădure de coastă din Marea Egee, Erdogan a spus că este nevoie de o justiție mai dură.

Autoritățile au spus că un suspect reținut în legătură cu incendiul a recunoscut că l-a provocat. Incendiul, în pădurea din apropierea stațiunii Marmaris, a fost stins, au declarat autoritățile sâmbătă.

După ce a vizitat locul vineri, Erdogan a spus că pedeapsa pentru arderea pădurilor ar trebui să fie „intimidantă, iar dacă aceasta înseamnă o condamnare la moarte, să fie o condamnare la moarte”.

Sâmbătă, vorbind cu reporterii din orașul de est Agri, ministrul Justiției Bekir Bozdag a spus că declarațiile președintelui „sunt instrucțiuni pentru noi”.

„Am început să lucrăm la acest proiect de modificare a legii”, a spus Bozdag, adăugând că pedeapsa actuală pentru declanșarea incendiilor de vegetație este de 10 ani de închisoare, ajungând la o posibilă pedeapsă pe viață dacă este vorba de un grup criminal organizat.

Incendiul recent este un memento tragic pentru Turcia

Primul incendiu mare al verii a început marți și a evocat amintiri ale incendiilor de anul trecut, care au devastat 140.000 de hectare de pădure, cele mai grave din istoria Turciei.

Ministrul de Interne Suleyman Soylu a declarat joi că suspectul reținut a recunoscut că a dat foc pădurii din frustrare din cauza problemelor de familie.

Oficialii locali au declarat pentru Reuters în ultimele zile că autoritățile nu aveau echipamentul și personalul necesar pentru încă o vară de incendii. Vineri, ministrul Pădurilor Vahit Kirisci a declarat că 88% din incendiile forestiere din Turcia au fost declanșate de oameni.

Erdogan conduce Turcia cu o mână de fier de aproape 20 de ani. Între 2003 și 2014 a fost premier al țării, după care a devenit președinte.