Lumea la zi

Arabia Saudită construiește un oraș futurist în mijlocul deșertului. Pariul șeicilor de 500 miliarde de dolari

playtech.ro
FOTO:playtech.ro

Element vital al planului Vision 2030 al țării, proiectul este ideea liderului de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, cunoscut și sub numele de MBS. Șantierul se întinde pe o suprafață de peste 16.000 de kilometri pătrați, cam cât Massachusetts. Și ar putea costa 500 de miliarde de dolari pentru a fi finalizat.

„Așadar, Mohammed bin Salman vrea să se proiecteze ca un lider liberal în cadrul familiei regale conservatoare din Arabia Saudită”, a declarat Ali Dogan, cercetător la institutul Leibniz-Zentrum Moderner Orient, într-un interviu acordat CNBC. „Neom este un mega-proiect văzut în Arabia Saudită și în populația saudită tânără ca parte a acestui proces de liberalizare.”

Neom este un element-cheie al planului saudit Vision 2030

Totuși, proiectul Neom este departe de a fi lipsit de controverse. Criticii spun că este o altă încercare a prințului moștenitor de a-și îmbunătăți imaginea după ce oficialii serviciilor de informații americane au concluzionat că el se află în spatele uciderii în 2018 a jurnalistului și disidentului saudit Jamal Khashoggi. De asemenea, este văzut de unii ca o modalitate de a distrage atenția de la situația drepturilor omului din Arabia Saudită.

Cu un buget uriaș de 500 de miliarde de dolari, Neom este un element-cheie al planului saudit Vision 2030, lansat inițial în 2016, ca parte a misiunii regatului de a se diversifica și de a renunța la economia dependentă de petrol. Lucrările de excavare au început luna aceasta pe toată lungimea proiectului.

Dezvoltarea a primit partea sa echitabilă de scepticism în ceea ce privește fezabilitatea, cu o serie de articole în publicații care variază de la The Guardian la Financial Times, inclusiv comentarii ale arhitecților care concluzionează că proiectul este o himeră. Alți critici menționează emisiile de dioxid de carbon printre preocupările mai largi.

Proiectul futuristic al Arabiei Saudite

Situat pe o fâșie de coastă din Tabuk, în nord-vestul țării, există trei zone ale Neom care au fost anunțate oficial, în primul rând The Line, un oraș liniar cu priveliști utopice, desprinse direct dintr-un film de la Hollywood.

Alcătuit din doi zgârie-nori paraleli care taie direct prin deșert pe o distanță de 170 de kilometri, de la coastă până la munți, The Line va avea o lățime de 200 de metri și se va înălța până la 500 de metri (mai mult decât majoritatea turnurilor din lume), și, pentru o notă suprarealistă suplimentară, va fi învelit pe toate părțile cu oglinzi gigantice.

Proiectul se bazează pe un nou concept de „urbanism cu gravitație zero”, care constă în ideea de a stratifica funcțiile orașului pe verticală, permițând în același timp locuitorilor să se deplaseze fără probleme în trei direcții (în sus, în jos și peste). Când va fi finalizat, ar putea găzdui până la 9 milioane de locuitori, potrivit cnbc.com.