Infofinanciar > Info > Pact privind realizarea de submarine cu propulsie nucleară! Joe Biden va dezvălui planurile alături de Australia și Marea Britanie
Info

Pact privind realizarea de submarine cu propulsie nucleară! Joe Biden va dezvălui planurile alături de Australia și Marea Britanie

Submarine nucleare SUA
sursa foto US Navy

Președintele Joe Biden va dezvălui luni, 13 martie, planurile privind submarinul nuclear alături de premierii din Marea Britanie și Australia. Evenimentul din San Diego, care ar putea include o plimbare pe un submarin, va cuprinde detalii despre modul în care Australia intenționează să achiziționeze submarine cu propulsie nucleară.

Anunțul reprezintă punctul culminant al 18 luni de negocieri, în timp ce cele trei țări își dau seama cum să furnizeze Australiei o flotă de submarine cu propulsie nucleară. Restricțiile privind transferurile de tehnologie și procesele nucleare clasificate au complicat planurile încă de când acordul, cunoscut sub numele de AUKUS, a fost încheiat în septembrie 2021. Săptămâna trecută, oficiali ai Departamentului de Stat și ai Pentagonului au informat membrii Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților cu privire la unele dintre probleme, scrie Politico.

Rishi Sunak și Anthony Albanese, întâlnire cu Joe Biden

Premierul britanic Rishi Sunak și premierul australian Anthony Albanese se vor alătura lui Joe Biden la evenimentul de luni, 13 martie. Parlamentarii locali care intenționează să participe la proceduri nu au încă detalii concrete cu privire la momentul sau locația exactă. Planurile ca cei trei bărbați să se plimbe la bordul unui submarin pentru anunț sunt încă în lucru, dar nu au fost confirmate. În San Diego se află Baza navală Point Loma, care găzduiește mai multe submarine de atac.

O parte a anunțului ar putea implica planuri care să permită submarinelor de atac americane din clasa Virginia să își intensifice vizitele în Australia sau chiar să facă home-portul unuia dintre submarine în această țară, pe măsură ce lucrările la navele australiene continuă. Primul submarin australian nu va fi operațional până la sfârșitul anilor 2030 sau începutul anilor 2040, cel mai devreme. Oficialii trebuie să rezolve încă o serie de probleme complicate, inclusiv modul de export al tehnologiei nucleare în această țară, care nu are în derulare niciun program nuclear civil sau militar.

Sursele citate au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece evenimentul nu a fost încă anunțat oficial. Casa Albă a refuzat să confirme planurile. Se așteaptă ca aliații să detalieze o cale de urmat în ceea ce privește „Primul pilon” al acordului, care se concentrează în jurul designului submarinelor, a instruirii pentru gestionarea noii flote și a tuturor costurilor asociate. Înainte de a avansa mai departe spre „Pilonul doi”, sunt necesare reforme ale legislației americane privind schimbul de tehnologie, au declarat oficialii americani.

Planul este de a limita puterea militară a Chinei

Dar anunțul în sine va arăta progresul făcut de aliați pentru a consolida capacitățile navale ale Australiei și parteneriatul celor trei țări pentru a contracara greutatea militară tot mai mare a Chinei în Indo-Pacific. Acordul a fost văzut ca un câștig pentru ambele părți în fiecare dintre cele trei capitale. Pentru Canberra, AUKUS ajută Australia să renunțe la flota sa de submarine cu propulsie convențională din clasa Collins. Londra, între timp, se va vedea jucând un rol mai important în Indo-Pacific, în timp ce Washingtonul ajută capacitățile militare ale aliatului său – trimițând un semnal către Beijing.

„Toate acestea sunt întreprinse pentru a contribui la creșterea puterii celor mai apropiați aliați ai noștri și pentru a convinge Beijingul că nu mai operează într-un mediu de securitate permisiv”, a declarat Charles Edel, președintele pentru Australia la centrul de reflecție Center for Strategic and International Studies, cu sediul în SUA.

Prin aderarea la AUKUS în 2021, Canberra a renunțat la un subacord nuclear de mai multe miliarde de dolari cu Parisul, provocând o dispută diplomatică majoră care a determinat Franța să își recheme ambasadorul în SUA.

Joe Biden a discutat marți cu președintele francez Emmanuel Macron, în parte despre „eforturile comune de a aborda provocările pe care le ridică Republica Populară Chineză la ordinea internațională bazată pe reguli”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.