Infofinanciar > Lumea la zi > Un nou cutremur în Turcia vineri seară! Seism la mică adâncime în zonele afectate de tragedie
Lumea la zi

Un nou cutremur în Turcia vineri seară! Seism la mică adâncime în zonele afectate de tragedie

cutremur, sursa foto mediafax
sursa foto: mediafax.ro

Un nou cutremur a avut loc vineri seară în Turcia. Acesta s-a produs la doar 5 kilometri adâncime, având loc chiar în zonele afectate de tragedia din februarie. Este vorba de un seism cum o magnitudine de 3.9 care s-a produs, vineri, la ora 21:43 (ora României).

Cutremurul s-a produs la o adâncimea de doar 5 km, în apropierea următoarelor oraşe: 51 km S-V de Malatya și 11 km N-V de Doğanşehir. Seismul a fost înregistrat la ora 21:43 (ora locală a României) și a avut magnitudinea ml 3.9, transmite emsc-csem.org.

Acesta vine după un alt cutremur cu magnitudinea ml 5,1 care s-a produs, în noaptea de joi spre vineri. Seismul a fost înregistrat la ora 04:28:17 (ora locală a României) și a avut magnitudinea ml 5,1, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 10km, în apropierea următoarelor oraşe: 27km V de Kayseri, 42km E de Nevsehir, 96km NE de Nigde, 98km SE de Kirsehir.

Peste 50.000 de morţi după seismele din februarie

În urmă cu mai bine de o lună, Turcia şi Siria au fost lovite de un seism care s-a soldat cu zeci de mii de morţi şi a cauzat distrugeri de peste 34 de miliarde de dolari. Seismul care a lovit Turcia în 6 februarie, la ora 04:17, „cea mai mare catastrofă naturală din ultimul secol în Europa”, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a traumatizat o ţară întreagă. Ruude decedate, oraşe în ruine, o viaţă nouă în corturi sau containere: o lună mai târziu, milioane de turci se confruntă cu gravele consecinţe ale dezastrului.

Cutremurul cu magnitudine 7,8, urmat câteva ore mai târziu de un seism cu magnitudinea 7,6, s-a soldat cu aproape 46.000 de morţi şii 105.000 răniţi în Turcia, conform bilanţului care fără îndoială este incomplet. 214.000 clădiri au fost distruse, unele cu 12 etaje, în 11 provincii ale ţării.

Şi în Siria au murit din cauza cutremurelor aproape 6.000 de oameni. Oraşele Turciei din provinciile Kahramanmaraş şi Hatay au fost devastate, iar autorităţile au fost nevoite să îngroape în grabă, după ceremonii rapide, mii de morţi în cimitire improvizate pe câmpuri şi în pădure.

Autorităţile estimează că 14 milioane de persoane au fost afectate de seism. Dintre cei afectaţi, 3,3 milioane au fost nevoiţi să părăsească zonele sinistrate, potrivit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Aproape două milioane locuiesc acum în corturi sau în case-container.

În decurs de o lună au fost înregistrate peste 13.000 de replici, ceea ce menţine starea de panică în Turcia, ţară situată într-o zonă seismică printre cele mai active din lume.