Infofinanciar > Lumea la zi > Turcia despre aderarea Suediei în NATO! „Un pas mic înainte, am convenit să ne întâlnim nu pot spune exact când”
Lumea la zi

Turcia despre aderarea Suediei în NATO! „Un pas mic înainte, am convenit să ne întâlnim nu pot spune exact când”

Turcia-Suedia-Finlanda
FOTO: capital.ro

Oscar Stenstrom, implicat în negocierile de aderare a Suediei și Finlandei în blocul politico-militar NATO, apreciază că s-au făcut pași concreți pentru eliminarea obstacolelor din calea aderării. Pe de altă parte, Ankara a transmis că progrese înregistrate nu sunt destule.

Atât Suedia și Finlanda și-au depus candidaturile în cursul anului trecut, însă au fost vehement contestate de Guvernul de la Ankara, care a punctat faptul că cele două state nordice asigură azil pentru membri Partidului Muncitorilor din Kurdistan, catalogat de Turcia și aliații occidentali drept organizație teroristă.

„Un pas mic înainte, discuţiile s-au reluat şi am convenit că vom continua să ne întâlnim şi nu pot spune exact când”, a precizat Stenstrom. Ibrahim Kalin, ofițerul de presă al președintelui turc, a confirmat că măsurile luate de Helsinki și Stockholm sunt pozitive, însă nu sunt suficiente.

Eforturile Suediei și Finlandei nu sunt suficiente

„Am subliniat încă o dată preocupările și așteptările Turciei legate de securitate”, a afirmat Ibrahim Kalin. Acesta a adăugat că „pașii de făcut de către țări vor determina evoluția și rapiditatea acestei chestiuni”. Ankara a suspendat la începutul acestui an negocierile începute cu Suedia și Finlanda parte a unui acord trilateral convenit anul trecut la Madrid pentru extinderea procesului de extindere a NATO.

Turcia a explicat că refuzul de vota în favoarea aderării celor două state are la bază protestul din fața ambasadei suedeze inițiat de un politician de extremă dreaptă care a incendiat un exemplar al Coranului.  Stenstrom a punctat faptul că guvernul de la Stockholm a îndeplinit toate condițiile impuse și urmează să trimită parlamentului un nou proiect de lege împotriva terorismului, ca urmare a temerilor Turciei în privința securității.

Noua lege, la care s-a început să se lucreze în 2017 după ce un camion a intrat în mulțimea din Stockholm, omorând cinci persoane, va incrimina „participarea la o organizație teroristă”, a declarat guvernul.

Turcia a indicat recent că va aproba doar Finlanda pentru aderarea la NATO

Un purtător de cuvânt al ministrului suedez al justiției, Gunnar Strommer, a declarat că guvernul va prezenta joi proiectul de lege parlamentului, după ce l-a aprobat în mod oficial mai devreme în cursul zilei, potrivit reuters.com.

„Lupta împotriva terorismului este o parte centrală a acordului trilateral”, a declarat Strommer într-un articol de opinie publicat în cotidianul Dagens Nyheter, referindu-se la un memorandum trilateral privind pașii spre ratificarea acordului cu Turcia, semnat anul trecut de Turcia, Suedia și Finlanda.

Cu noua legislație pe care guvernul o prezintă acum, Suedia va avea un instrument puternic pentru a urmări în justiție persoanele care sprijină terorismul. Turcia și Ungaria sunt singurele membre NATO care nu au ratificat cererile Suediei și Finlandei. Ceilalți membri speră ca țările nordice să devină membre la summitul din iulie.

Ankara dorește ca Helsinki și Stockholm, în special, să adopte o poziție mai dură împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de Turcia și de aliații săi occidentali, inclusiv Suedia și Finlanda, și un alt grup pe care îl acuză de o tentativă de lovitură de stat în 2016.