Infofinanciar > Lumea la zi > Cutremur cu magnitudine de 5.4! Seismul a lovit mai multe localități
Lumea la zi

Cutremur cu magnitudine de 5.4! Seismul a lovit mai multe localități

Cutremur Sursa foto Gandul
Sursa foto Gandul

Serviciul geologic al Statelor Unite a raportat un cutremur cu magnitudinea 5,4 în Columbia, în apropiere de Bucaramanga, Santander. Cutremurul a avut loc devreme dimineața, vineri, 10 martie 2023, la ora locală 4:18, la o adâncime intermediară sau considerabilă de 159,4 km.

Magnitudinea exactă, epicentrul și adâncimea cutremurului ar putea fi revizuite în următoarele ore sau minute, pe măsură ce seismologii analizează datele și își perfecționează calculele, sau pe măsură ce alte agenții își publică raportul.

Unele rapoarte spun că acesta ar fi fost de 5.6 grade

Un al doilea raport a fost emis ulterior de către Réseau National de Surveillance Sismique (RéNaSS) din Franța, care l-a catalogat ca fiind un cutremur cu magnitudinea 5,5. Alte agenții care au raportat același cutremur includ The Incorporated Research Institutions for Seismology (IRIS), cu magnitudinea 5,4, Centrul german de cercetare pentru geoștiințe (GFZ), cu magnitudinea 5,6, și rețeaua de cetățeni-seismografi RaspberryShake, cu magnitudinea 5,4.

În general, cutremurele de această magnitudine sunt înregistrate de mai multe agenții, iar rezultatele pot varia, rapoartele ulterioare care vin după primul raport prezentând adesea o mai mare acuratețe.

Pe baza datelor seismice preliminare, cutremurul nu ar fi trebuit să provoace pagube semnificative, dar a fost probabil resimțit de mulți oameni ca o vibrație ușoară în zona epicentrului.

Este posibil să fi fost resimțite zguduiri slabe în Jordan (pop. 110), situat la 12 km de epicentru, Piedecuesta (pop. 86.400) la 17 km, Floridablanca (pop. 252.300) la 24 km, Giron (pop. 108.500) la 27 km, Bucaramanga (pop. 571.800) la 32 km, San Gil (pop. 33.600) la 32 km, Malaga (pop. 18.700) la 42 km și Socorro (pop. 17.800) la 46 km, informează Allquakes.

Alte orașe sau localități din apropierea epicentrului unde cutremurul ar fi putut fi resimțit ca o zguduire foarte slabă includ San Jose de Cucuta (pop. 721.400), situat la 133 km de epicentru.

Cel mai distrugător cutremur din istoria Columbiei

Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Columbia a avut loc la data de 31 ianuarie 1906. Acesta a avut magnitudinea de 8,8 și a afectat o zonă de aproximativ 250 km din regiunea Andelor. Cutremurul a lovit la ora 21:00 și a durat aproximativ două minute, fiind resimțit de-a lungul întregii țări și chiar în Ecuador și Venezuela. A cauzat distrugeri semnificative în orașul Cali, care a fost aproape complet distrus, și a cauzat daune semnificative în zonele rurale din apropiere.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului, iar alte mii au fost rănite. Sute de clădiri, inclusiv biserici, spitale și școli, au fost distruse sau grav avariate, iar infrastructura a fost grav afectată.

Cutremurul din 1906 a fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente naturale din istoria Columbiei, cu consecințe majore asupra economiei și vieții sociale a țării. A fost un moment definitoriu în istoria țării și a arătat vulnerabilitatea sa în fața dezastrelor naturale majore.