Infofinanciar > Lumea la zi > Un nou cutremur cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter. Care este zona afectată
Lumea la zi

Un nou cutremur cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter. Care este zona afectată

Cutremur Sursa foto Gandul
Sursa foto: Gandul

Un nou cutremur cu magnitudine de 7 grade pe scara Richter a avut loc în Noua Zeelandă, astăzi. Mai exact, seismul s-a produs în regiunea Insulelor Kermadec, conform datelor oferite de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 152 de kilometri adâncime. Inițial, Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean  a estimat faptul că acest seis a avut o magnitudine de 6,6 grade și s-a produs la o adâncime mai mare de 183 de kilometri.

Chiar și așa, nu a fost emis nicio alertă de tsunami în zonă, conform Sistemului de avertizare în caz de tsunami din SUA, conform Reuters.

Cutremurul puternic din Turcia

Un cutremur devastator de 7,8 grade pe scara Richter a lovit sudul Turciei în primele ore ale zilei de 6 februarie (4.17 a.m.), cu epicentrul în districtul Pazarcık din provincia Kahramanmaras. Cutremurul a afectat puternic provinciile învecinate Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Gaziantep, Malatya, Elazığ, precum și Șanlıurfa, Adana, Diyarbakır și Hatay, unde locuiesc aproximativ 13,5 milioane de persoane, inclusiv aproximativ 2 milioane de refugiați sirieni.

Multe replici au urmat cutremurului. Un al doilea seism major a lovit regiunea după 9 ore, cu magnitudinea de 7,5, provocând pagube suplimentare grave și distrugând, de această dată, clădirile avariate.

În seara zilei de 20 februarie, un cutremur cu magnitudinea 6,4 a lovit Hatay, cu epicentrul în districtul Defne. Mai multe clădiri avariate din provincie s-au prăbușit, adăugându-se la bilanțul victimelor.

Potrivit ultimelor cifre, 42.310 persoane și-au pierdut viața și 108.368 de persoane sunt rănite. Studiile privind pagubele indică faptul că 173.000 de clădiri din 11 provincii s-au prăbușit sau sunt grav avariate. Din cauza riscului de pagube suplimentare ca urmare a replicilor, oamenii sunt reținuți să intre în casele lor.

Semnificația globală a cutremurului care a îngenuncheat Turcia și Siria

Această tragedie nu poate fi descrisă în mod adecvat doar ca un dezastru natural. Desigur, mișcarea plăcilor tectonice este un fenomen geologic puternic. Cu toate acestea, răspunsul și impactul unor astfel de evenimente sunt determinate social. Adevărata responsabilitate pentru pierderea de vieți omenești se află în pregătirea inadecvată, care este produsul a doi factori interrelaționați: unu, dominarea politicii de către considerente pur naționale și doi, determinarea politicii pe baza profitului, a acumulării de bogăție.

Măsurile care erau necesare și care ar fi trebuit să fie luate, în ciuda tuturor avertismentelor oamenilor de știință, nu au fost luate. Cutremurul care a avut un impact atât de devastator în Turcia și Siria este un eveniment global și istoric. Acesta va avea consecințe politice. Acesta amintește un alt episod istoric cu un caracter similar, marele cutremur care a lovit orașul Lisabona din Portugalia în 1755.

La acea vreme, apologeții structurii feudale existente au susținut că dezastrul, care a costat zeci de mii de vieți, nu ar trebui să tulbure credința în sistemul existent, că ceea ce s-a întâmplat făcea parte dintr-un plan divin. Indiferent cât de mari ar fi fost pierderile de vieți omenești, acestea nu trebuiau să fie puse la îndoială. Totul a fost spre bine. Într-adevăr, omul trăia, susțineau ei, în „cea mai bună dintre toate lumile posibile”.

Această concepție a fost puternic atacată de Voltaire, care a scris celebra sa carte, Candide, ca răspuns la această teorie goală de optimism reacționar. Nu, nu am trăit în cea mai bună dintre toate lumile posibile. Trăiam într-o lume care trebuia să fie schimbată, în care viața, societatea puteau fi supuse acțiunii umane, conform wsws.org.

Acest lucru a pus în mișcare și a accelerat un proces al rațiunii, al gândirii științifice, care a dat naștere la Revoluția Americană din 1776, la marea Revoluție Franceză din 1789 până în 1794 și la toate marile lupte sociale din secolele al XIX-lea și al XX-lea pentru a schimba lumea și pentru a realiza, prin acțiunea umană, o societate care să reglementeze condițiile în interesul umanității.