Infofinanciar > Info > De ce nu primim alerte de cutremur? Raed Arafat vine cu explicații
Info

De ce nu primim alerte de cutremur? Raed Arafat vine cu explicații

Cutremur, sursa BZI
sursa BZI

România este o țară care se încadrează în categoria de risc seismic major în privința cutremurelor între 6 – 7 grade pe scara Richter. Zona seismică Vrancea este cunoscută pentru energia cutremurelor produse. Cu toate acestea, majoritatea populației nu este pregătită pentru un posibil cutremur. Îngrijorător este faptul că 4 din 10 români susțin că nu se simt informați cu privire la ce trebuie să facă în caz de cutremur.

Romanii vor să știe când sunt în pericol 

Cu toate că România este o țară cu risc seismic major, romanii nu primesc niciun anunț în legătură cu un posibil seism care se va întâmpla în zona în care locuiesc. Populația nu este anunţată înainte de producerea cutremurelor deoarece oficialii susțin că românii nu sunt pregătiți şi s-ar crea panică, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Acesta a explicat, vineri, 3 martie, într-o conferinţă, că unii cetăţeni ar putea încerca să coboare pe scări, dacă ar fi anunţaţi că se produce un seism în câteva secunde. Astfel, lipsa de cunostințe folositoare în caz de urgentă este principala cauză a instalării panicii generale.

Raed Arafat a atras atenția asupra faptului că s-ar induce panică unei populaţii fără exerciţii frecvente în acest domeniu, dacă s-ar transmite un mesaj de prevenție. El susține că exercițiile în caz de cutremur sau campaniile de informare ajung foarte greu la public și nu sunt luate în serios. Mai, mult, spune Arafat, România nu deține încă disciplina necesară pentru a se descurca într-o situație de urgență.

România nu este pregătită pentru un astfel de semnal

Raed Arafat a declarat că sunt estimativ 25 de secunde din momentul în care senzorul detectează un viitor cutremur şi până la producerea sa. Astfel, acest lucru nu permite anunțarea populației în timp util. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat faptul că nu întotdeauna acesta este intervalul de timp şi că până acum, nu s-a avut în vedere timpul necesar pentru elaborarea şi transmiterea mesajului populației care ar putea fi afectată. Totuși, Arafat a apreciat sistemele, care prin automatizare, pot întrerupe anumite procese, cum ar fi oprirea trenurilor care circulă.

Haosul este principala problemă

Raed Arafat a subliniat faptul că în anumite situații critice unele persoane pot crea haos sau dezinformare din varii motive.

„Ţintesc instituţiile care au un rol în domeniu, în timpul dezastrului. Dacă nu suntem solidari şi dacă încep lupte politice sau de altă natură sau de interese şi folosesc dezastrul că să realizeze un deziderat, altul decât a ajuta oamenii şi a-i salva, înseamnă că riscul de a se ajunge la un haos este foarte mare”, este de părere şeful DSU.

Acesta a subliniat că nu trebuie propagate mesajele neverificate şi false. Pentru a raporta diverse situaţii în aplicaţia DSU, cetăţenii trebuie să se autentifice pentru a evita cazurile în care unele persoane vor să deruteze sau să creeze panică.

Șeful DSU a semnalat faptul că sociatatea in sine trebuie să fie pregatită de cutremur. Cei mai importanți oameni în caz de urgență sunt cei din proximitatea unui individ.

„Fiecare persoană trebuie să ştie ce riscuri o ameninţă în zona în care trăieşte sau în zona în care merge, cum trebuie să fie pregătită, ce are de făcut în primă fază. Primii salvatori într-un cutremur sunt vecinii şi oamenii de la faţa locului şi poate să dureze chiar câteva ore până vezi primele forţe (…). Pregătirea trebuie să fie una a societăţii”, a adăugat şeful DSU, conform Adevarul.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.