Infofinanciar > Lumea la zi > Un nou ajutor de la Comisia Europeană pentru ucraineni. România se află pe lista țărilor vizate
Lumea la zi

Un nou ajutor de la Comisia Europeană pentru ucraineni. România se află pe lista țărilor vizate

refugiati sursa foto Playtech ro
Sursa foto: Playtech.ro

Comisia Europeană va oferi un ajutor în valoare de 248 de milioane de euro pentru România, dar și pentru alte țări care au sprijinit refugiații ucraineni.

Printr-o postare pe Twitter, Comisia Europeană a anunțat faptul că cinci țări europene, care au avut un rol important în cazul refugiatilor ucraineni vor primi un ajutor financiar.

”Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Cehia au jucat un rol cheie în primirea refugiaților la începutul războiului. Oferim 248 de milioane de euro pentru a sprijini aceste țări în a-i primi în continuare pe cei care fug de război.”

Țări care au primit un număr mare de ucraineni

Acest ajutor este pus la dispoziție țărilor care au găzduit un număr mare de refugiați de la începutul războiului. El este oferit pentru a-și sprijini sistemele de primire și de gestionare a frontierelor.

Această măsură vine după evenimentul Global Pledging din 9 aprilie „Stand up for Ukraine”, când instituția a oferit până la 400 de milioane de euro pentru aceeași cauză. Asistența de urgență va sprijini Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Cehia. Țările pot folosi acest ajutor pentru a oferi asistență imediată precum hrană, transport și cazare temporară persoanelor care fug din calea războiului.

Fonduri plătite rapid

Organizațiile societății civile și autoritățile locale și regionale joacă un rol extrem de important în oferirea de asistență. Statele membre vor trebui să se asigure că această finanțare de urgență le revine.

Comisia va elibera finanțarea pe baza rezultatelor obținute. În acest fel se asigură că fondurile sunt plătite rapid, fără o sarcină administrativă grea.

După acordul autorității bugetare, Comisia va pune la dispoziție și restul de 152 de milioane de euro pentru sprijinirea nevoilor esențiale de primire pe măsură ce acestea evoluează.

Conform Poliției de Frontieră, de la declanșarea invaziei de pe 24 februarie și 2022 și până pe 17 mai 2022, în România au intrat nu mai puțin de 959.211 de cetățeni ucraineni. Aproximativ 4.500 dintre aceștia au solicitat azil în țara noastră.

Cei mai mulți din refugiați s-au dus în Polonia. Femeile și copii reprezintă 90% dintre acești refugiați, bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani fiind obligați să stea conform Legii Marțiale intrate în vigoare la începutul invaziei. Fluxul zilnic de refugiați s-a redus considerabil de la izbucnirea ostilităților.

Ucrainenii nu mai sunt bine văzuți de unele țări europene

Primirea călduroasă a refugiaților pe care cetățenii din Europa Centrală și de Est au arătat-o se diminuează ușor. În țările pro-ruse, precum Slovacia și Bulgaria, refugiații nu mai sunt priviți cu ochi buni din cauza privilegiilor acestora. Se fac comparații cu criza refugiaților din 2015, conform Euroactiv.com.

În timp ce guvernele adoptă o retorică de caldă primire și oferă ajutor umanitar, în Europa Centrală și de Est au avut loc proteste de stradă împotriva refugiaților ucraineni.

„Este un fenomen comun faptul că solidaritatea necondiționată cu refugiații de război slăbește în timp în țările gazdă vecine. Tensiunile socio-economice pot declanșa reacții populare spontane, inclusiv violente”, a declarat pentru EURACTIV Zsolt Zádori, ofițer de presă la ONG-ul pentru drepturile omului Comitetul Helsinki din Ungaria.