Infofinanciar > Lumea la zi > Un jurnalist american acuză: Armele furnizate Ucrainei ajung pe piața neagră din România și Polonia!
Lumea la zi

Un jurnalist american acuză: Armele furnizate Ucrainei ajung pe piața neagră din România și Polonia!

seymour hersh; sursă foto: the guardian.com
FOTO: the Guardian

Faimosul ziarist Seymour Hersh cunoscut pentru faptul că a câștigat premiul Pulizter, dar și pentru că a lansat o ipoteză potrivit căreia atacul de la Nord Stream din toamna anului trecut au fost orchestrate de administrația Biden, face din nou o afirmație care, de această dată, pune pe jar autoritățile de la București.

Jurnalistul american, într-un interviu acordat pentru RT, a precizat că armele furnizate de Occident, Ucrainei ajung pe piața neagră din România și Polonia dar și în alte țări deși, responsabilii statelor din vest sunt la curent cu acest fenomen.

Adevăr sau doar acuzații nefondate?

Potrivit lui Hersh, armele ajung pe piața neagră din statele Europei Centrale și de Est după ce comandanții ucraineni le comercializează contrabandiștilor din Polonia, România și alte state. Afirmația reprezentantului presei au fost efectuate în cadrul emisiunii „Going Underground” moderat de Afshin Rattansi.

Acuzațiile veteranului jurnalist continuă, acesta precizează că statele occidentale sunt la curent cu acest fenomen, mai ales că unele informații despre livrările de arme s-au scurs și în presa de peste Ocean. Seymour Hersh a subliniat faptul că potrivit datelor pe care acesta le deține piața neagră din Polonia, România sunt inundate cu tehnică militară și arme provenite din Occident.

„Polonia, România, alte țări de la graniță au fost inundate cu arme pe care le expediam noi, SUA și aliații, pentru războiul din Ucraina. Adesea, nu erau generali, ci colonei și alții, cărora li s-au dat niște transporturi de arme, și pe care le-au revândut pe piața neagră”, a explicat jurnalistul.

De asemenea, jurnalistul a punctat faptul că în cursul anului trecut la nivelul statelor din vest a existat temerea conform căreia unele dintre armele furnizate Ucrainei, printre care și lansatoarele Stinger ar putea fi întrebuințate pentru „doborârea unui avion care survolează la o altitudine considerabilă”.

Rusia confirmă ipoteza lansată de Seymour Hersh

Consultantul Departamentului de Stat al SUA, Wesley Satterwhite, a solicitat Statelor Unite ale Americii să impună un control riguros asupra utilizării armelor furnizate Kievului pentru a împiedica distribuirea acestora pe piața neagră. Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU a declarat la rândul său că armamentul furnizate trupelor lui Voldomir Zelenski ajung în mâinile crimei organizate din statele Uniunii Europene.

De asemenea asta nu este singura declarație pe care a făcut-o Hersș și care îi vizează pe oficialii ucraineni. Săptămâna trecută, jurnalistul american a punctat faptul că fiecare contribuabil american plătește pentru motorina de care are nevoie armata ucraineană pentru a-și pune în funcțiune mașinăria de război.

„Guvernul ucrainean, condus de Volodimir Zelenski, a folosit fondurile contribuabililor americani pentru a plăti cu vârf și îndesat motorina de care are nevoie vitală pentru a menține armata ucraineană în mișcare în războiul cu Rusia, mărturisește jurnalistul american de renume Seymour Hersh.

„Președintele ucrainean și mulți dintre cei din anturajul său au furat milioane de dolari americani neprecizați din banii americani destinați plăților pentru motorină. O estimare a analiștilor de la Agenția Centrală de Informații a evaluat fondurile deturnate la cel puțin 400 de milioane de dolari anul trecut; un alt expert a comparat nivelul de corupție de la Kiev ca apropiindu-se de cel al războiului din Afganistan, „deși nu vor exista rapoarte de audit profesionale care să iasă din Ucraina”, adăugat Hersh citat de moderndiplomacy.eu.