Infofinanciar > Lumea la zi > Armata ucraineană a intrat în posesia rachetelor inteligente JDAM-ER! Sunt de trei ori mai eficiente ca versiunile anterioare
Lumea la zi

Armata ucraineană a intrat în posesia rachetelor inteligente JDAM-ER! Sunt de trei ori mai eficiente ca versiunile anterioare

bombe JDAM-ER; sursă foto: bloomberg.com
FOTO: bloomberg.com

Aviația ucraineană are de astăzi bombe „inteligente” JDAM cu rază lungă, de concepție americană, care pot lovi ținte aflate la o distanță de 72 de kilometri odată ce au fost lansate, potrivit site-ului The War Zone.

Potrivit sursei amintite, comandantul forțelor aeriene americane, generalul James Hecker, a făcut acest anunț la un un simpozion care s-a desfășurat în statul american Colorado. Cadrul militar a precizat că armata ucraineană are în dotare  bombe cu ghidaj de precizie de tip „Joint Direct Attack Munition-Extended Range” (JDAM-ER).

Armata ucrainează a intrat în posesia unor bombe cu ghidaj de precizie JDAM

„Recent, am obţinut muniţii de precizie (pentru Ucraina) care au o rază extinsă şi care merg puţin mai departe decât bomba aruncată prin gravitaţie şi care au un ghidaj de precizie”, a declarat generalul Hecker. „Este o capacitate recentă pe care le-am putut-o da în ultimele trei săptămâni”, a precizat comandantul forțelor aeriene James Hecker.

Precizările comandantului sunt validate de alte informații publicate la 21 februarie de agenția economică Bloomberg prin care s-a iterat faptul că armata americană a depus toate eforturile pentru a livra tehnică militară Ucrainei pentru a face față în fața agresiunilor expansioniste ale Moscovei.

În cursul zilei de vineri agenția rusă de presă TASS precizat faptul că armata ucraineană a folosit p bombă echipată cu kitul JDAM în apropierea orașului Bahmut situat în estul Ucrainei, regiune care se dau lupte intense de mai multe săptămâni.

JDAM are o rază de acțiune de 72 de kilometri

TASS a citat un oficial al Republicii Populare Donețk, Yan Gajin, care a vorbit despre un test de aruncare dintr-un avion de luptă Mig-29. Kiturile JDAM standard sunt construite de grupul Boeing și sunt destinate pentru a fi echipate cu diverse tipuri de bombe „simple” din seria Mk80 cu o greutate de maxim 907 kilograme, devenind astfel arme cu ghidaj de precizie.

Kitul în cauză este alcătuit dintr-o coadă nouă care este dotat cu striații ale sistemului de ghidare inerțial de navigare asistat de GPS montate pe corpul bombei, acest lucru îi oferă o capacitate redusă de palnare spre obiectivul vizat.

Comandantul american a explicat că versiunea Extended Range a kitului JDAM este dotată cu aripi care se activează odată după ce bomba a fost lansată, oferindu-i astfel o rază de acțiune de 72 de kilometri, adică de trei ori mai mare decât versiunea originară a JDAM care era de doar 24 de kilometri.

Casa Albă a mai livrat Ucrainei rachete anti-radiație AGM-88 HARM (High Speed, Anti-Radiation Missiles) pe care soldații ucraineni au reușit să le adapteze pe avioanele lor de vânătoare, bombardierele Mig-29 de fabricație sovietică, informează lalibre.be.