Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul din Ucraina, nivel record al cheltuielilor militare la nivel mondial. Cea mai mare creștere anuală a cheltuielilor în Europa
Lumea la zi

Războiul din Ucraina, nivel record al cheltuielilor militare la nivel mondial. Cea mai mare creștere anuală a cheltuielilor în Europa

S-a descoperit o cantitate mare de explozibil în icoane
sursa foto economedia

Cheltuielile militare la nivel mondial au atins un nivel record anul trecut, în condițiile în care războiul Rusiei din Ucraina a dus la cea mai mare creștere anuală a cheltuielilor în Europa, de la sfârșitul Războiului Rece, în urmă cu trei decenii, a declarat un important grup de reflecție privind conflictele și armamentul.

Cheltuielile militare mondiale au crescut cu 3,7% în termeni reali în 2022, ajungând la 2.240 de miliarde de dolari, a precizat Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) într-un comunicat.

Cheltuieli militare uriașe

Invazia Rusiei în Ucraina, care a început în februarie anul trecut, după ani de tensiuni ce au crescut ușor-ușor, a determinat țările europene să se grăbească să își consolideze apărarea. Moscova susține că „operațiunea sa militară specială” a fost necesară pentru a o proteja împotriva a ceea ce consideră a fi un Occident ostil și agresiv. Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia duce un război neprovocat, menit să acapareze teritorii.

Cheltuielile militare europene au crescut cu 13% anul trecut, în primul rând din cauza creșterilor din partea Rusiei și Ucrainei, dar multe țări de pe continent și-au mărit bugetele militare și au planificat mai mult din acest punct de vedere, pe fondul tensiunilor tot mai mari. „Aceasta a inclus planuri multianuale de creștere a cheltuielilor din partea mai multor Guverne. Ca urmare, ne putem aștepta în mod rezonabil ca cheltuielile militare din Europa Centrală și de Vest să continue să crească în anii următori.”, a declarat Diego Lopes da Silva, cercetător principal al SIPRI.

Cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut cu 640% în 2022, cea mai mare creștere anuală înregistrată în datele SIPRI care datează din 1949, acest total neincluzând sumele uriașe de ajutor militar financiar oferite de Occident. SIPRI a estimat că ajutorul militar acordat Ucrainei de către Statele Unite a reprezentat 2,3% din totalul cheltuielilor militare americane în 2022. Deși Statele Unite au fost de departe cel mai mare cheltuitor din lume, sumele sale globale oferite au crescut doar marginal în termeni reali.

Șeful ONU critică Rusia la reuniunea organizației

Între timp, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproximativ 9,2%, deși SIPRI a recunoscut că cifrele sunt „foarte nesigure, având în vedere opacitatea tot mai mare a autorităților financiare” de când a început războiul său în Ucraina.„Diferența dintre planurile bugetare ale Rusiei și cheltuielile sale militare efective în 2022 sugerează că invazia Ucrainei a costat Rusia mult mai mult decât a anticipat”, a declarat Lucie Beraud-Sudreau, director al programului SIPRI privind cheltuielile militare și producția de armament, conform Reuters .

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat în cadrul unei reuniuni prezidate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că invazia Moscovei în Ucraina „provoacă suferințe și distrugeri masive țării și poporului său” și alimentează „dislocarea economică globală declanșată de pandemia COVID-19″. „Tensiunile dintre marile puteri sunt la un nivel istoric. La fel sunt și riscurile de conflict, prin neatenție sau erori de calcul”, a mai avertizat Guterres la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. Lavrov a prezidat reuniunea privind multilateralismul și Carta fondatoare a ONU, deoarece Rusia deține președinția rotativă lunară a organismului cu 15 membri pentru luna aprilie.