Lumea la zi

Un fișier corupt a cauzat haos în aeroporturile din SUA! Zeci de mii de zboruri au fost anulate

sursa foto: skynews
sursa foto: skynews

Un oficial guvernamental de rang înalt a declarat că un fișier corupt a afectat atât sistemul informatic principal, cât și cel de rezervă folosit de Administrația Federală a Aviației americană, ceea ce a dus la întârzierea a mii de zboruri care soseau și plecau din SUA, iar sute au fost anulate. 

Toate zborurile de plecare către SUA au fost blocate la sol miercuri, în jurul orei 14.00 GMT, în timp ce FAA a lucrat pentru a restabili sistemul NOTAM (Notice to Air Missions), care avertizează piloții cu privire la potențialele pericole de-a lungul unei rute de zbor. 

Un fișier corupt a cauzat haos total în rândul americanilor 

Până ieri, la ora 15.00 GMT, 4.948 de zboruri în interiorul, spre sau dinspre SUA au fost întârziate, potrivit site-ului FlightAware.com, care urmărește zborurile, în timp ce alte 868 au fost anulate. Cele mai multe întârzieri au fost concentrate de-a lungul coastei de est. 

Operațiunile normale de trafic aerian au fost reluate treptat în SUA după întreruperea sistemului NOTAM, care oferă informații de siguranță echipajelor de zbor. Un fișier corupt a afectat atât sistemul primar, cât și cel de rezervă, a declarat miercuri seară un înalt oficial guvernamental pentru NBC News, adăugând că oficialii continuă să investigheze. 

„Continuăm o analiză amănunțită pentru a determina cauza principală a întreruperii sistemului NOTAM (Notice to Air Missions)”, a declarat ieri FAA într-o actualizare. „Munca noastră preliminară a dus întreruperea la un fișier deteriorat al bazei de date. În acest moment, nu există nicio dovadă a unui atac cibernetic.” 

Aceasta a adăugat că se lucrează în continuare pentru „a identifica mai bine cauzele acestei probleme” și pentru a lua „toate măsurile necesare pentru a preveni ca acest tip de întrerupere să se mai întâmple”. 

Mai multe zboruri erau blocate pe mapele de localizare, însă niciunul nu decola

Corespondentul Sky News, Mark Stone, care se afla la Aeroportul Ronald Reagan din Virginia, a declarat în momentul întreruperii: „Ei bine, (acesta este) un dezastru atotputernic pentru industria aviatică din Statele Unite. 

„Ni s-a spus că a picat sistemul NOTAM, care face parte din sistemul de control al traficului aerian. Acest lucru este esențial pentru ca zborurile să poată decola în siguranță. Așa că, în consecință, cel mai aglomerat spațiu aerian din lume, spațiul aerian deasupra Statelor Unite, nu s-a deschis așa cum ar fi trebuit. 

„Privind site-urile de urmărire a zborurilor, era foarte clar că se puteau vedea zboruri grupate în jurul multor orașe din Statele Unite și niciunul dintre ele nu decola. Haos pentru pasageri, după cum vă puteți imagina.” 

Nu există dovezi ale unui atac cibernetic 

Președintele SUA, Joe Biden, a fost informat cu privire la întrerupere, a declarat secretarul său de presă, Karine Jean-Pierre. Aceasta a spus că nu există nicio dovadă că în spatele defecțiunii s-a aflat un atac cibernetic, „dar președintele a cerut Departamentului de Transport al SUA să efectueze o anchetă completă asupra cauzelor”. 

Biden a declarat reporterilor în timpul întreruperii de ieri: „Aceștia nu știu care este cauza, se așteaptă ca în câteva ore să aibă o idee clară despre ce a cauzat-o și vor răspunde la acel moment”. Președintele a adăugat că a vorbit la telefon cu secretarul pentru transporturi, Pete Buttigieg, și i-a spus acestuia „să îmi raporteze direct mie când vor afla”. 

Mai multe persoane au transmis pe Twitter că au rămas blocate din cauza întreruperii, iar un pasager de pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris a spus că niciun zbor nu zbura spre SUA. 

În total, 21.464 de zboruri erau programate să plece miercuri de pe aeroporturile din SUA, potrivit firmei de analiză aviatică Cirium, citate de SkyNews.