Infofinanciar > Esential > Un Bitcoin mai verde, vă rog! Studiu: 75% din veniturile ”minerilor” merg pe facturile de electricitate
Esential

Un Bitcoin mai verde, vă rog! Studiu: 75% din veniturile ”minerilor” merg pe facturile de electricitate

bitcoin, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

În ultimii ani afacerea minatului de Bitcoin a devenit din ce în ce mai greu de susținut, mai ales pentru investitorii mici. Publicația CryptoMonday a analizat datele sectorului și a tras concluzia că peste 75% din cheltuielile minerilor de Bitcoin merg pe factura la electricitate.

Minatul de Bitcoin (BTC) este esențial pentru susținerea ecosistemului BTC. Pe lângă faptul că permite verificarea tranzacțiilor, ajută la securizarea rețelei. Activitatea este atât de critică încât rețeaua BTC stimulează minerii în cripto prin recompensarea lor cu monede. Totuși, minatul devine din ce în ce mai costisitor, iar o parte din ce în ce mai mare din veniturile fabricilor de Bitcoin merg pe cheltuielile de electricitate.

Minatul de Bitcoin are la baza sa mecanismul „proof of work”. Acest mecanism le cere minerilor de Bitcoin, prin instalațiile lor de calculatoare, să rezolve ecuații complexe pentru o parte din monedele nou minate. Instalațiile acestea sunt compuse din componente de calculatoare, mai ales plăci video, care lucrează non-stop, consumând cantități uriașe de electricitate, pentru a avea o putere de calcul cât mai mare. Cu cât ai o fabrică de Bitcoin mai mare, cu atât poți „produce” mai multe monede, însă și costurile energiei electrice vor crește semnificativ, arată studiul.

Bitcoin mănâncă prea multă energie electrică

Minerii de Bitcoin își văd profiturile mâncate de facturile la energia electrică. Studiul CryptoMonday arată că peste 75% din veniturile minerilor sunt cheltuite pe facturile la energie.

„Minatul de Bitcoin este un proces care necesită foarte multă energie electrică. Un studiu a arătat faptul că o singură tranzacție pe bază de Bitcoin consumă aproximativ 2.165 de kWh energie electrică. Cam cât consumă o gospodărie americană medie în 74 de zile! Înmulțind cu 0,14/kWk, costul mediu al unei gospodării, amploarea cheltuielilor devine evidentă”, spune Jonathan Merry, CEO-ul platformei.

Tehnologia „proof of work” a fost profund criticată în ultimii ani, mai ales din cauza amprentei pe care o lasă mediului înconjurător. Elon Musk a anunțat în urmă cu mai bine de un an faptul că va permite plata în Bitcoin a mașinilor sale Tesla, însă după a retras opțiunea din cauza amprentei de carbon ridicate a criptomonedei și criticilor primite.

Unele studii indică faptul că activitatea globală de minat a Bitcoinului poluează mai mult decât state dezvoltate din punct de vedere economic. Una dintre principalele preocupări la momentul actual ține de sustenabilitatea sistemului Bitcoin în materie de poluare.

Un Bitcoin mai verde, vă rog

În acest context unii mineri au făcut trecerea la surse de energie regenerabile pentru a-și putea continua activitatea și pentru a-și reduce amprenta asupra mediului. Alții se află în diferite etape ale tranziției. Pe glob, unele state au luat decizia de a interzice minatul de Bitcoin din cauza poluării.